Wizyta w InchDairnie Distillery

Wielki zakład, zbudowany za 10 mln funtów, mają alembiki do słodowej whisky, lomond still do żytniej whisky i kolumny do zbożowej, mogą też trzykrotnie destylować single malt. Za destylację odpowiada Ian Palmer, od czterdziestu lat w branży whisky. Pierwszy spirytus popłynął w grudniu 2015 roku. W 2021 roku ukazała się czteroletnia single malt pod marką Strathenry, wypuszczona przez niezależnego bottlera The Whisky Barrel TWB i była to whisky z InchDairnie. Sami dopiero w 2029 roku planują pokazać swoją pierwszą single malt, na razie wypuścili rye whisky. Na miejscu są magazyny paletowego leżakowania, zestawialnia, jest też linia do butelkowania, w której butelkowane są takie blendy jak Grand Macnish, Lauder’s czy Islay Mist. Moce produkcyjne to 2 mln l etanolu rocznie. Fermentacja trwa 60 godzin, mają cztery kadzie fermentacyjne po 80 tys. l.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.