Destylarnie, Spirits
destylarnie, gin, rum, wódka

Wizyta w Solway Spirits

Wizyta w Solway Spirits

Udostępnij:

W centrum Annan znajduje się mała, ale naszpikowana sprzętem destylarnia Solway Spirits. Gości wita przesympatyczny właściciel, Andrew Emmerson. Zaczynał w 2011 roku w garażu, teraz ma sklep, zatrudnia 8 osób, jest inżynierem. Ma w ofercie 23 różne produkty. W 2021 roku przenieśli się do obecnego zakładu ze sklepem. Wcześniej Andrew był browarnikiem, ale pokochał gin. Założył profil na Facebooku i szybko miał 12,5 mln odsłon, nie mógł nadążyć z zamówieniami.

W nowym zakładzie ma cztery alembiki. Do ginu z kotłem o pojemności 150 l z Serbii, w koszu są świeże botaniki, suche w kotle. Osobny aparat własnej roboty 160 l do wódki z trzema półkami, wyciąga 95%. Jest tu też piękna stara portugalska alquitara o pojemności 130 l. Przerobiona, żeby działała na prąd. W aparacie typu alquitara powstaje rum. Jest też mały aparat do redestylacji pogonów i przedgonów. Andrew robi masę alkoholi na prywatne zamówienia, ma dziesiątki projektów etykiet, marketingowo świetnie opracowany biznes.

Wizyta była okazją do degustacji.

Solway Spirits Premium Vodka (42%)
Szkocka pszeniczna wódka z Annan. Zapach dość spirytusowy, czuć też tłuste ziarno, nuty kwiatowe, morele. Smak czysty, mineralny, lekko pikantny, lekko cierpki, siano, wysuszone polne kwiaty. Finisz, niestety, znów spirytusowy, tłusty, nieco śmietanowy.
3/5
20/22/20/5,5=67,5

Solway Spirits Classic Gin (40%)
Destylowany w małym, 150-litrowym serbskim alembiku gin, wśród botaników są: jałowiec, cytrusy, dzięgiel, słodka lukrecja. To pierwszy gin, który stworzył Andrew Emmerson, właściciel destylarni. Aromat słodki – pomarańcze, lukrecja, dzięgiel, kolendra, dość mało jałowca. W smaku dużo cytryny, dzięgla i kolendry, jest też słoność i lekko cynamonowiec. Finisz dość rozgrzewający – kardamon, wciąż dzięgiel i kolendra, ostry jałowiec.
3.5/5
23/23/23/6,5=75,5

Solway Spirits Dry Gin (40%)
Wśród botaników m.in.: jałowiec, kmin, kardamon, cytryna. Przyjemny, intensywnie cytrusowy zapach – skórki cytryny dominują. W tle kardamon i dzięgiel. Smak rześki – cytryna, rozgrzewająca korzenność, szczypiący cynamon, kardamon. Kmin ujawnia się dopiero w finiszu, ale za to z pełną wyrazistością i w dodatku ładnie współgra z dość ostrym jałowcem. Orzeźwiający, przyjemny gin.
4/5
26/26/26/7,5=85,5

Solway Spirits Mediterranean Gin (40%)
Bardzo dojrzałe całe cytryny i pomarańcze są ćwiartowane i umieszczane w koszu infuzyjnym. Skórka z obu owoców trafia do kotła alembiku wraz z innymi botanikami. Zapach bardzo intensywnie cytrusowy – limonki, cytryny, grejpfruty, pomarańcze. W tle: dzięgiel, kolendra, jałowiec, irys. Smak bardzo intensywnie pomarańczowy, z kardamonem, kolendrą, ostrym i cytrusowym jałowcem. Wyrazisty, orzeźwiający, cytrusowo-jałowcowy finisz, sporo olejków cytrusów na języku.
3.5/5
23/23/23/6,5=75,5

Solway Spirits Cortes Gin (40%)
Wśród botaników są: czarny bez, wanilia, ostry jałowiec. Słodki, likierowy zapach – kwiaty, dzięgiel, słodkie jagody. W smaku intensywnie wanilia i równie intensywnie jałowiec, niby jest równowaga, ale ta wanilia jest zbyt słodka, zbyt cukiernicza. W finiszu wyraźny jałowiec, cytrusy, kolendra, na szczęście nie ma już tak dużo waniliowej słodyczy.
3/5
22,5/19/19,5/5=66

Solway Spirits Ginsignia (57%)
Navy strength gin, destylowanych jest czternaście botaników, m.in.: róże, hibiskus, werbena, skórki cytryn, dzięgiel, bób tonka, jałowiec. Zapach złożony – zioła, pyłki, w tym pudrowy irys i płatki róży, dużo jałowca, cytrusy, kręcąca w nosie pieprzność, kardamon, dzięgiel. Smak intensywny, herbaciany, dużo nut werbeny, słodycz pomarańczy, ostre nuty jałowca. Dużo jałowca i czarna herbata, pieprz, dzięgiel, imbir, cynamon i goździki w finiszu.
4/5
23/25,5/26/7=81,5

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.