8 lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 97. spotkanie Akademii Wina w ramach Geografia Wina – Włoskie wakacje – Sycylia cz. II. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce w towarzystwie sycylijskiej pizzy. Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł.
Orestiadi Molino a Vento Grillo 2021
Wina Molino a Vento doskonale wyrażają terroir, z którego pochodzą. Są współczesnym wyrazem mariażu winiarstwa i sztuki. Grillo to jedna z najbardziej reprezentatywnych odmian Sycylii, a w tym przypadku mamy do czynienia z winem, które fermentowało w kadziach stalowych i dojrzewało łącznie 5 miesięcy (w kadziach i butelce) nim trafiło do sprzedaży. Barwa wina jest słomkowa, w bukiecie łączy cytrusowe aromaty z owocami tropikalnymi i świeżymi ziołami. Na podniebieniu, o rześkiej kwasowości i posmaku żółtego melona i owoców tropikalnych. Polecany do makaronów z owocami morza, skorupiaków i grillowanego tuńczyka bądź miecznika.
Orestiadi Tenute Syrah Paxmentis 2020
PaxMentis to zaskakujące i nieoczywiste wino z odmiany Syrah (100%). Ręcznie zbierane grona, są przenoszone do winiarni, gdzie przez około 20/30 dni przechodzą naturalny proces suszenia. Po tym okresie winogrona są wyciskane i fermentowane w kontrolowanej temperaturze przez około 15/20 dni. Następnie wino dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wino o intensywnej rubinowej barwie z fioletowymi tonami. W zapachu częstuje mieszaniną świeżo zerwanych, słodkich czerwonych owoców, śliwki, wiśni w czekoladzie, suszonej figi i wanilii. W ustach jest pełne i bogate, z długim i przyjemnym zakończeniem. Idealne w połączeniu z pieczonym bądź grillowanym mięsem, sycylijskiej klasyki, czyli pasty alla norma (z bakłażanem) bądź półdojrzałych serów.