Wódki z Pravdy

5 października odbyła się degustacja produktów z portfolio firmy Pravda S.A., którą prowadziła Danuta Jankowska, główny technolog. Pravda powstaje w Bielsku-Białej, korzystając m.in. ze znakomitego ujęcia wody z potoku w Wapienicy, woda jest miękka o słodkawym smaku. Są to wódki z certyfikatami koszerności Orthodox Union.

Ich sztandarowy produkt, Vodka Pravda to w 60% żyto, całe zboże jest z Polski. Filtrowana węglem aktywnym. Kolejną próbowaną wódką była Pravda Passover, certyfikowana na święto paschy, robiona z buraka cukrowego ciętego. Cała produkcja tej wódki odbywa się pod nadzorem rabina. Wódka Stanislav to zbożowa wódka mieszana, w której żyto stanowi 90%, co sprawia, że jest ostrzejsza, bardziej wyrazista niż Pravda. Czwartą próbowaną wódka była Pravda Espresso, z dodatkiem ekstraktów kawy arabica i robusta, najlepiej sprzedawana ze smakowych wódek w tej serii, w której są też m.in.: Pravda Coconut, Caramel, Raspberry, Cherry, Pineapple, Peach, Citron czy Orange. W planach są nowe smaki. Po wódkach do spróbowania był gin Ashmont London Dry, własna receptura wprowadzona w 2022 roku. Bazą jest spirytus używany do wódki Pravda, z dodatkiem francuskiego jałowca i ziół z Podlasia (bratek, lawenda, jaśmin, wrzos, tymianek) i wyciąg z rabarbaru. Wszystkie botaniki są macerowane i destylowane osobno w nowym własnym miedzianym aparacie. Potem następuje jeszcze jedna destylacja wszystkich składników razem. W planie jest zakup kolejnego aparatu do destylacji. Gin także jest koszerny. Ostatnim trunkiem była mieszana lekka japońska whisky Kensei, produkt importowany przez firmę Pravda.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.