Wolfburn

jedna z młodszych destylarni w Szkocji. Znajduje się w Thurso, Caithness, ok. 350 metrów od funkcjonującej w latach 1821-1850 destylarni o tej samej nazwie. Postawiono cztery nowe budynki – gorzelnia, magazyny beczek i linia do butelkowania. Jej właścicielem jest firma Aurora Brewing. Destylarnia odrodziła się w 2012 roku, a w 2016 roku wypuściła swoją pierwszą single malt whisky. Aktualnie Wolfburn dzierży miano najbardziej na północ wysuniętej destylarni na szkockim Mainlandzie, wyprzedzając Old Pulteney. Gorzelnia czerpie wodę ze strumienia Wolf Burn, stąd nazwa. Możliwości produkcyjne to 135 tys. l alkoholu rocznie. Kadź zacierna ma pojemność 1,1 tony. Cztery stalowe kadzie fermentacyjne mają po 5,5 tys. l, fermentacja trwa 70-92 godz. Alkohol destyluje para alembików. Do starzenia wykorzystywane są beczki po bourbonie typu hogsheads oraz małe quarter casks (w tym także po whisky z Islay) i beczki po sherry typu butt. Większość słodu jest nietorfowa, tylko niewielkie ilości mają natorfowanie rzędu 10 ppm, z uwagi jednak na wykorzystywanie beczek z Islay, ich pierwsza whisky, która wypuścili w 2016 roku ma lekko dymny aromat.

wolfburn-001

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.