Destylarnia Yaesen Shuzo (八重泉) robi klasyczne dla Okinawy awamori z ryżu. Powstała w założony w 1955 roku na małej, rajskiej wyspie Ishigaki na Okinawie, będącej częścią archipelagu Yaeyama. Ich Yaesen Taruchuzo Awamori (43%) jest leżakowane 3-8 lat w beczce z francuskiego dębu. Zapach lekki jak kaszka ryżowa. W smaku prażony ryż, karmel. W finiszu karmelizowany słód, orzechy włoskie, karmelizowany prażony ryż, nutka suszonej papryki.
Alkohole dnia
shōchu
Yaesen Taruchuzo Awamori
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Alkohole dnia
sotol
Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]
Alkohole dnia
tequila
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]
Alkohole dnia
whiskey amerykańska
Zabutelkowana z mocą 50%, jedna z beczek dedykowanych dla sklepów duty free. Aromat ostry, intensywny, […]
Alkohole dnia
single malt, whiskey irlandzka
To druga oficjalna edycja single malt z destylarni w Donegal, zabutelkowana z mocą 46%. Beczki […]
Alkohole dnia
rum
Rum single cask był najpierw leżakowany przez 16 lat w klimacie tropikalnym w beczce po […]
Alkohole dnia
armaniak
Armaniak zabutelkowany w marcu 2023, w wieku 55 lat z mocą 40%. Aromaty wytrawne, taniczne: […]
Alkohole dnia
brandy
Brandy leżakowana 35 lat w limuzynowym dębie, zabutelkowana z mocą 40%. Aromat skóry, owocowego tytoniu, […]