Tytuł trochę na wyrost, bo nowa książka Andrzeja Fiedoruka traktuje bardzo ogólnie o alkoholach w polskiej tradycji, powtarza materiały z innych publikacji, nie zawiera nowych badań czy historycznych dokumentów na temat bimbrownictwa. A szkoda, bo takie badania były w ostatnich latach prowadzone, choćby w ramach projektu „Badania nad tradycjami i kulturą bimbrownictwa w Polsce” realizowanego w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie w latach 2020-2022 (Małgorzata Jaszczołt, Justyna Laskowska-Otwinowska, Mariusz Raniszewski, Dariusz Skonieczko).
Andrzej Fiedoruk zebrał trochę informacji, trochę mitów, dodał trochę konfabulacji i prozy, jest tu garść cennych receptur starych i nowszych. Najciekawsze są własne wspomnienia autora, ale tych jest w książce zdecydowanie za mało. Anonsowany w tytule regionalny charakter Podlasia właściwie zaistniał w tym dziele niemal wyłącznie w sferze beletrystyki i fantazji.