Z wizytą w destylarni Boulard

Boulard to najlepiej znana marka kalwadosu, o dominującej pozycji na rynku, obecnie należy do grupy Spirit France, wcześniej była własnością Campari. Do grupy należą też destylarnie Père Magloire i Lecompte, również produkujące kalwados. Firmę założył w 1825 roku Pierre-August Boulard i wciąż zarządzają nią jego potomkowie. Boulard był pierwszą w Normandii firmą, która zaczęła eksportować kalwados. Firma mieści się w La Maison des Calvados Boulard w Coquainvilliers i jest otwarta dla zwiedzających, rocznie odwiedza ją ok. 15 tys. turystów.


Boulard to wyłącznie kalwadosy apelacji Pays d’Auge, dwukrotnie destylowane. Jabłka od września każdego roku naturalnie fermentują w stalowych kadziach, aż powstanie cydr o mocy 6%. Od listopada zaczyna się destylacja w tradycyjnych alembikach typu szarentejskiego. Mają osiem alembików, sześć na 2000 l i dwa na 2500 l. Rocznie produkują 400-500 tys. l spirytusu. Destylat dojrzewa zarówno w wielkich beczkach o pojemności 4840 l, jak i małych po: 400, 350 i 250 l. Korzystają z beczek z dębów z lasów: Limousin, Tronçais, Nevers, Vosges i Allier, o średnim poziomie wypalenia żeby zachować aromat jabłek. W zależności od tego jaki smak chcą uzyskać, stosują młode beczki lub stare, duże lub małe, stare beczki dają bardziej owocowy smak. Z młodych beczek bierze dużo smaków waniliowych. Zwykle alkohol najpierw dojrzewa w dużych beczkach, potem dodaje się wody destylowanej, obniża moc destylatu do 60% i przenosi alkohol do innych beczek, każda beczka ma swoje oznaczenie, rodzaj paszportu. Beczki dojrzewają w drewnianych magazynach na sześciu poziomach, działka aniołów to ok. 2%.
– Aby uzyskać dobry i powtarzalny blend mieszam destylaty z różnych roczników i różnych beczek – mówi Richard Prevel, mistrz piwnic u Boularda od ponad 25 lat. – Już na etapie dużych beczek wiem jaki będzie z nich kalwados. Dla przykładu VSOP to miks 4-5 letnich kalwadosów, a decyzja o tym jakie na to pójdą eau de vie powstaje w rok po destylacji, kiedy spoczywają jeszcze w wielkich beczkach. VSOP najpierw trafia do małych 400 l nowych beczek, potem do starych. Ostateczne blendowanie ponownie odbywa się w wielkich beczkach.
Richard Prevel odpowiada za zestawiane marek Boulard i Lecompte. – Nie eksperymentuję z beczkami po winie czy whisky, ponieważ wówczas alkohol traci aromaty typowe dla kalwadosu, uważam, że musi zachować jabłkowy smak.
W aromacie wszystkich kalwadosów Boularda dominują dojrzałe jabłka, ale w zależności od wersji odnajdziemy także nuty: pigwy, gruszek, cytrusów, przypraw korzennych, ziół, szarlotki, pieczonych jabłek, skóry czy tytoniu. Podstawowa wersja Grand Solage starzona jest przez okres 2-5 lat, a w jej smaku poza jabłkiem dominują nuty wanilii. Inna popularna wersja, VSOP, starzona jest w małych beczkach przez 4-10 lat i ma smak dojrzałego, a nawet pieczonego jabłka. Bardziej wytrawna, z nutami orzechów i przypraw korzennych jest Boulard XO, leżakująca 8-15 lat. Kalwados Boulard Hors d’Âge 12 Ans w rzeczywistości leżakuje 10-20 lat, z nutami gruszki i suszonych owoców. Do najbardziej eleganckich, oferowanych w karafkach, o złożonych wykwintnych smakach należą Boulard Auguste XO czy Boulard Extra. Są też edycje okolicznościowe, rocznikowe i rzadkie jak choćby Boulard Hors d’Âge 21 Ans.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.