Zachęta do sztuki nalewek

Hieronim Błażejak, Arcymistrz Polskich Nalewek, sędzia i organizator konkursów nalewkowych, autor ponad 160 własnych receptur, dzieli się swoimi doświadczeniami (w bardzo małym wszak zakresie, większość tajemnic pozostawiając sobie). Ukazało się nowe wydanie, pierwsze pochodzi z 2009 roku. Hieronim Błażejak wychodzi od owocu, radzi zbierać owce bardzo dojrzałe, pełne aromatów, często takie, które już leżą na ziemi. Owoce nie pryskane, z ekologicznego źródła, najlepiej z własnego lub zaprzyjaźnionego sadu. O naczynia i narzędzia trzeba dbać, zachować czystość, spirytus najlepszy będzie zbożowy lub owocowy, po połączeniu spirytusu z wodą alkohol musi swoje odstać, zanim zalejemy nim owoce. Hieronim Błażejak nie wzbrania się przed dodawaniem cukru, choć w rozsądnych ilościach. Resztę czyni już czas, odpowiednio długi okres leżakowania nalewki. „Tworzenie i picie zacnych nalewek, to nie tylko przyjemność życia, ale także prawdziwie ekologiczna postawa” – pisze autor.

Publikacja zawiera przepisy jak wykonać samemu 25 klasycznych nalewek, choć zgodnie z doświadczeniem autora, teoria nie zastąpi w tym zakresie praktyki. Tylko 25 przepisów, a gdzie reszta drogi Autorze? Książeczka jest zdecydowanie za krótka.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.