Zamojskie Winogranie

12 sierpnia po raz kolejny na Rynku Wielkim i Solnym w Zamościu odbędzie się jeden z największych w kraju festiwali win polskich i produktów regionalnych. Organizowane przez Fundację Winiarnie Zamojskie Zamojskie Winogranie jak co roku uświetnią występy gwiazd polskiej sceny muzycznej. Tym razem na festiwalowiczów czekają występy Zuzanny Jabłońskiej i Agnieszki Chylińskiej.

Roztocze słynie zarówno z wyśmienitej kuchni, jak i z bogatych tradycji winiarskich sięgających średniowiecza. W tegorocznym Zamojskim Winograniu weźmie udział 12 winiarzy z Roztocza i Lubelszczyzny. Do wydarzenia dołączy 12 topowych restauracji w Zamościu.
Jak co roku, goście Festiwalu będą mogli w specjalnie wyznaczonej strefie degustować ponad 100 win gronowych oraz owocowych.
– W zaledwie trzy lata organizowany przez nas Festiwal stał się jednym z największych tego typu wydarzeń w Polsce. Bogata w atrakcje część dzienna i wieczorna z pewnością po raz kolejny przyciągnie fanów wyjątkowych smaków i dobrej muzyki z różnych stron Polski – mówi Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie. – Dla festiwalowiczów przygotowaliśmy jeszcze więcej atrakcji m.in., warsztaty class wine z sommelierami, pokaz kulinarny wraz z bezpłatną degustacją roztoczańskich potraw w wykonaniu Marcina Sikory na strefie Chill Out w sadzie, zwiedzanie Zamościa, sklep festiwalowy, czy zniżki na zwiedzanie ZOO. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia spodziewamy się ok. 7000 gości – dodaje.

Festiwal dla głodnych wiedzy i doświadczeń
W dniu Festiwalu część Rynku Wielkiego zamieni się w owocowy sad. Jego uczestnicy będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy – Marcina Sikory. Wykonane przez mistrza dania będzie można spróbować słuchając opowieści doświadczonych winiarzy.
Do wydarzenia przyłączą się również okoliczne restauracje. Od 11 sierpnia do 15 sierpnia w każdej z festiwalowych restauracji będzie można spróbować food & wine pairing i połączyć dania szefów kuchni z winami prezentowanymi w strefie degustacji.
Na Rynku Solnym będzie można odwiedzić wystawców regionalnych produktów, w tym serów zagrodowych, lokalnego przysmaku pod postacią piroga biłgorajskiego, cebularzy lubelskich, miodów czy produktów z dzikiej róży.
– Restauratorzy i sommelierzy chcą zachęcić nie tylko do degustacji. Ważny jest też aspekt edukacji. Rozmowy na temat tajników powstawania wina oraz sztuki łączenia win z potrawami, czyli tzw. „food & wine pairingu” to kluczowy element Zamojskiego Winogrania – Wioletta Wilkos.
Po raz pierwszy podczas festiwalu zorganizowany zostanie Wine Class, czyli wyjątkowy cykl wykładów z sommelierami Fundacji Winiarnie Zamojskie. Stałym elementem wydarzenia jest także Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić, co składa się na smak i zapach danego wina.

Wybór najlepszych i wspólne świętowanie 
Tradycyjnie podczas Grand Prix Festiwalu zostaną wybrane najlepsze regionalne wina w kilku kategoriach: wino czerwone, białe, różowe i nowość w regionie, czyli wino musujące – petnat. Jury przewodniczyć będzie Wiesław Wysokiński.
Wydarzenie zakończy zaplanowany na godz. 19.00 wieczorny koncert Zuzanny Jabłońskiej, a następnie Agnieszki Chylińskiej. Po występie gwiazd odbędzie się after party przy dźwiękach DJ.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.