12 sierpnia po raz kolejny na Rynku Wielkim i Solnym w Zamościu odbędzie się jeden z największych w kraju festiwali win polskich i produktów regionalnych. Organizowane przez Fundację Winiarnie Zamojskie Zamojskie Winogranie jak co roku uświetnią występy gwiazd polskiej sceny muzycznej. Tym razem na festiwalowiczów czekają występy Zuzanny Jabłońskiej i Agnieszki Chylińskiej.
Roztocze słynie zarówno z wyśmienitej kuchni, jak i z bogatych tradycji winiarskich sięgających średniowiecza. W tegorocznym Zamojskim Winograniu weźmie udział 12 winiarzy z Roztocza i Lubelszczyzny. Do wydarzenia dołączy 12 topowych restauracji w Zamościu.
Jak co roku, goście Festiwalu będą mogli w specjalnie wyznaczonej strefie degustować ponad 100 win gronowych oraz owocowych.
– W zaledwie trzy lata organizowany przez nas Festiwal stał się jednym z największych tego typu wydarzeń w Polsce. Bogata w atrakcje część dzienna i wieczorna z pewnością po raz kolejny przyciągnie fanów wyjątkowych smaków i dobrej muzyki z różnych stron Polski – mówi Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie. – Dla festiwalowiczów przygotowaliśmy jeszcze więcej atrakcji m.in., warsztaty class wine z sommelierami, pokaz kulinarny wraz z bezpłatną degustacją roztoczańskich potraw w wykonaniu Marcina Sikory na strefie Chill Out w sadzie, zwiedzanie Zamościa, sklep festiwalowy, czy zniżki na zwiedzanie ZOO. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia spodziewamy się ok. 7000 gości – dodaje.
Festiwal dla głodnych wiedzy i doświadczeń
W dniu Festiwalu część Rynku Wielkiego zamieni się w owocowy sad. Jego uczestnicy będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy – Marcina Sikory. Wykonane przez mistrza dania będzie można spróbować słuchając opowieści doświadczonych winiarzy.
Do wydarzenia przyłączą się również okoliczne restauracje. Od 11 sierpnia do 15 sierpnia w każdej z festiwalowych restauracji będzie można spróbować food & wine pairing i połączyć dania szefów kuchni z winami prezentowanymi w strefie degustacji.
Na Rynku Solnym będzie można odwiedzić wystawców regionalnych produktów, w tym serów zagrodowych, lokalnego przysmaku pod postacią piroga biłgorajskiego, cebularzy lubelskich, miodów czy produktów z dzikiej róży.
– Restauratorzy i sommelierzy chcą zachęcić nie tylko do degustacji. Ważny jest też aspekt edukacji. Rozmowy na temat tajników powstawania wina oraz sztuki łączenia win z potrawami, czyli tzw. „food & wine pairingu” to kluczowy element Zamojskiego Winogrania – Wioletta Wilkos.
Po raz pierwszy podczas festiwalu zorganizowany zostanie Wine Class, czyli wyjątkowy cykl wykładów z sommelierami Fundacji Winiarnie Zamojskie. Stałym elementem wydarzenia jest także Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić, co składa się na smak i zapach danego wina.
Wybór najlepszych i wspólne świętowanie
Tradycyjnie podczas Grand Prix Festiwalu zostaną wybrane najlepsze regionalne wina w kilku kategoriach: wino czerwone, białe, różowe i nowość w regionie, czyli wino musujące – petnat. Jury przewodniczyć będzie Wiesław Wysokiński.
Wydarzenie zakończy zaplanowany na godz. 19.00 wieczorny koncert Zuzanny Jabłońskiej, a następnie Agnieszki Chylińskiej. Po występie gwiazd odbędzie się after party przy dźwiękach DJ.