Przez 24 dni grudnia miłośnicy rumów mogli odkrywać kolejny smak zamknięty w buteleczce 20 ml w kalendarzu adwentowym 24 Days of Rum. To już ósma edycja kalendarza adwentowego z miniaturkami rumów, który powstaje pod okiem znanego kolekcjonera i promotora rumu, Joshui Singha. Joshua prowadzi firmę 1423, jest importerem i bottlerem, wiele z jego rumów oferowanych jest w Polsce przez The Last Port. W kartonowym pudełku jak zawsze są 24 buteleczki. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W pudełku są też dwa kieliszki degustacyjne i dwie karty do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.
Każdy rum w zestawie jest z innego kraju. Oto moje wrażenia z degustacji tegorocznej edycji dwudziestu czterech rumów z całego świata.
Rum Explorer Thailand 5 YO (42%)
Tajski rum kolumnowy zabutelkowany we Francji przez Château Du Breuil. Zapach kakao, kokosa, pralinek i… nuta pieczarek. Smak cierpko-słodki, pralinki z wiórkami kokosowymi, nuta pieczarkowa też jest w smaku. Finisz dość przyjemny, choć mocno wyczuwalny alkohol – czekolada, orzechy, wiórki kokosowe, kwaskowe owoce.
19,5/19,5/20/5,5=64,5
Skunk Rum Hooded Batch#1 (58%)
Destylowany w Danii rum z organicznej melasy, sprowadzanejz Paragwaju. Leżakował w mocno wypalonych dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Beczki zalano z mocą 65%. Zapach bardzo owocowy, pełen tropikalnych owoców, bananów, ananasa, marakuji, nuta naftowa, tytoniowa. Smak owocowy, ale i taniczny. Banany, ananasy, soczysta papaja, pomarańcze, a potem: tytoń, siarka, nafta, słoność. W finiszu jest dużo cierpkości, sodowość, tytoń, śliwki, mirabelki, morele, banany, masa ananasów, bardzo rześko, lekkie szczypanie, musowanie jak jambu.
26,5/26,5/27,5/8=88,5
Cane Island Nicaragua 12YO (43%)
Rum z Nikaragua, destylowany w kolumnie, leżakowany 12 lat w beczkach po bourbonie. Aromat cierpki, apteczny, leśny, jagodowy, nuta egzotycznego drewna, cynamonowiec. Smak słodko-wytrawny, apteczny, leśny, igliwie, jałowiec i miód. W finiszu słodkie zioła, cynamon, goździki.
26/26/26,5/7,5=86
Roble Viejo Ultra Añejo 12 Años (40%)
Rum kolumnowy z Wenezueli, dwanaście lat leżakowania. W zapachu: kawa, czekolada, pralinki kawowe, śliwki w czekoladzie. Smak lekki – kakao, pralinki z kawą, cukierki kukułki. Finisz także lekki, słodko-kwaskowy, nuty skóry, nawet grzybowe i czekoladki z kawą.
23/23/22/6=74
Chairman’s Reserve Original (40%)
Blend powstał w 1999 roku jako mieszanka rumów melasowych kolumnowych i z alembików z St. Lucia, leżakowanych 3-4 lat w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze pół roku dodatkowego mariażowania w beczce po bourbonie, co daje rum w wieku 4-5 lat. W zapachu są nuty wytrawne – skóra, kwaskowe śliwki, są przyprawy korzenne, nuty kwiatowe i morelowe, jest też nuta tytoniowa i industrialna, olej słonecznikowy. Smak lekki, nieco słony, korzenny, ale i mineralny, pieczone banany i ananas, skóra. Finisz skórzasty, kwaskowy, lekko słony, są śliwki, marakuja i ananas, aromatyczny fajkowy tytoń, żywiczność.
26/26/26/7,5=85,5
Arcane Extraroma (41%)
Rum z Mauritiusa, z lokalnej trzciny cukrowej, ze świeżo wyciśniętego soku, destylowany w kolumnie. Zapach mineralny, trawiasty, kwaskowe śliwki, mirabelki, kwiaty i skoszona trawa. W smaku duża owocowość – słodkie i cierpkie jabłka, gruszki, papaja oraz nuty korzenne. W finiszu cierpki imbir, kurkuma, tytoń, ale też słodkie jabłka malinowe i słodkie pomarańcze.
24/24/25/7=80
Mezan Chiriquí (40%)
Melasowy rum z Panamy, destylowany w systemie multikolumnowym. Zapach lekki, przyjemny , owocowy – słodkie jabłka, poziomki, leśne jagody. Smak bardzo lekki, nijaki, jak woda miodowa. W finiszu dochodzi cierpkość – tytoń, skóra i nadal lekka woda miodowa.
24/22/22/6=74
Ron Cristóbal Pinta (40%)
Rum kolumnowy z Dominikany, kupaż rumów w wieku 6-8 lat z beczek po bourbonie i dziewiczego francuskiego dębu. W aromacie: papaja, mango, landrynki. Smak bardzo słodki, likierowy, czekolada, wanilia. W finiszu biała czekolada z orzechami laskowymi, rodzynki.
19,5/24/22/7=72,5
Plantation Jamaican Xaymaca 100% Pot Still (43%)
Rum jamajski a alembików w wieku 1-3 lat. Zapachy: bananów, wanilii, nuty industrialne. W smaku: smar, węgiel, banany, jabłka pieczone z waniliową polewą, ciasto śliwkowe, powidła śliwkowe, topinambur, marakuja. W finiszu melon i miód, kandyzowane pomarańcze i banany.
27,5/28/27/9=91,5
Romero & Sons Solera Especial (48%)
Mieszanka rumów w wieku 6-15 lat z Ekwadoru, alembik i kolumna. Zapach miodu, kwiatów, letniej łąki, nuty rodzynek i bardzo dojrzałych aromatycznych słodkich winogron, moreli – kojarzy się z zapachem win tokajskich czy sauternes. W smaku też jest dużo miodowości – słodycz i propolisowa cierpkość, delikatnie słoność, skórzastość. W finiszu wypełnia usta miodem kwiatowym wrzosowym, iglastym. Są wyraźnie nuty leśne, kora, igliwie, jest też czarna parzona z liści herbata z miodem. Smaczny i ciekawy rum.
27/27/27/8=89
William Hinton 5 Cask Blend 2023 (45%)
Specjalna edycja, tylko dla kalendarza 24 Days of Rum. Destylowany na Maderze w prostej kolumnie, z lokalnej trzciny cukrowej. Mieszanka pięciu beczek: po maderze, whisky, brandy oraz dwóch różnych winach wzmacnianych – z północnej Portugalii i południowej Hiszpanii. Zapach ziół, miodu, cynamonu, anyżu, kopru, skóry, mięty. W smaku przyjemna wytrawność – gorzka herbata i skóra oraz eukaliptus i mięta, anyż. Finisz rześki – dużo eukaliptusa, miód eukaliptusowy, skóra, tytoń, delikatna słoność.
27/27/27/8=89
Ariki Black Rhum (40%)
Rum z Tahiti, z lokalnej trzciny cukrowej, destylacja w alembikach. W zapachu dużo słodkich bananów i wanilii, śliwki, cynamon. W smaku wanilia, orzeszki coli, banany, jerba mate. Finisz zaskakująco wytrawny, choć przyjemnie owocowy – gorzka czekolada, absolutnie jerba mate, liczi, banany i wanilia.
26,5/26,5/26,6/7,5=87
Rum Explorer Canaries 6YO (43%)
Rum kolumnowy z Aldea Distillery z La Palma na Kanarach, zabutelkowany we Francji przez Château Du Breuil. W zapachu czekolada, wanilia, śliwki w czekoladzie, odrobina cynamonu, egzotyczne drewno. W ustach rum jest lekki i dość cierpki, jak zielona herbata z minimalną ilością cukru, jest nuta siarkowa, mineralna. W finiszu jest sól i pieprz, a nawet kardamon i nuty herbaciane oraz miód wrzosowy.
25/25/25/7=82
Cihuatan Indigo 8YO (40%)
Rum kolumnowy z Salwadoru, leżakowany osiem lat. Zapach słodki, wanilia, czekolada z cynamonem, wiórki kokosowe. Smak bardzo słodki, mleczna biała czekolada, kokos, wanilia. Bardzo słodka czekolada z wiśnią i rodzynkami w finiszu.
20/19/18,5/6=63,5
Naga Anggur Edition (40%)
Destylacja w alembiku, Indonezja. Finiszowanie w beczkach po czerwonym bordoskim winie z Saint-Emilion, Chateau Pas de l’Ane. W zapachu: pomarańcze, skóra, wanilia, tarnina, jarzębina, głóg. W smaku bardzo dużo tytoniu, miód leśny, jagody, skóra, anyż, lukrecja. Finisz słono-cierpki i bakaliowy, dużo rodzynek, suszone wiśnie, suszone morele, ale też tytoń, lukrecja, skóra, sól, solone owoce.
28/28,5/28,5/8,5=93,5
Cane Island Single Estate Guyana XO (43%)
Specjalna edycja, tylko dla kalendarza 24 Days of Rum. Destylacja w kolumnach i alembiku, mieszanka rumów z Gujany w wieku 2-8 lat. W aromacie: kakao, pralinki, wytrawna czekolada, czekolada z orzechami, z wiórkami kokosowymi. Smak dość lekki, słodki, dużo czekolady, wanilia, nuty miodowe, słodka herbata i słodki kandyzowany imbir. W finiszu wchodzą nuty cierpki – zwłaszcza ciężki cygarowy tytoń, przyprawy korzenne, poza tym jest sporo miodu. Ładnie ułożony.
26,5/26,5/26,5/7=86,5
Rhum J.M Gamme Atelier Epices Créoles (46%)
Trzyletni rum z Martyniki. Zapach pomarańczy, pomelo, bergamotki. W ustach cierpkość – albedo pomelo, granata, nuta tytoniowa. Finisz potężny – dużo grejpfruta, pomelo, granatów, tytoniu, słoność, lukrecja, koper, herbata, skóra, nuty mineralne, wulkaniczne.
27/27/28/8=90
Infernal Rum No. Five (40%)
Rum kolumnowy z Gwatemali, cztery klata leżakowania w beczkach po bourbonie. Zapach owoców sadu, bardzo dojrzałe – jabłka, gruszki, nuta herbaciana, suszony hibiskus. Smak cierpki, dość lekki, nuty skóry, herbaty, migdałów. W finiszu jest troszkę gorzkich pektynowych elementów, woda miodowa, herbata hibiskusowa z miodem, lekki tytoń, skóra.
26/24,5/24,5/7=82
Belizean Blue Signature Blend (40%)
Siedmioletni rum z Belize, butelkowany dla Travellers Liquors, kolumnowy, beczki po bourbonie. W zapachu: skóra, tytoń, sadza, mirabelki, delikatne nuty kakao i kawy. Smak lekki, delikatnie słodki – kakao, czekolada z rodzynkami. W finiszu kakao, lekki tytoń, orzechy włoskie, żołędzie.
25/24,5/24/6,5=80
Rivière Du Mât Vieux (42%)
Kolumnowy rum z Reunion, z jednej z najstarszych destylarni na Wyspie. W zapachu egzotyczne drewno, heban, śliwki, lekko cynamon, egzotyczne owoce, migdały. W smaku czekolada z migdałami, śliwki, taniczność, dużo tytoniu, skóra. Finisz orzechowo-migdałowy, kakao, kawa zbożowa.
26,5/26,5/26,5/7=86,5
Whistler Master Solera (46%)
Rum z RPA, alembik, starzenie w solerze, siedem różnych beczek Zapach ściółki, leśnych jagód, leszczyny, bzu, lekko nafty, miodu, słodkiej herbaty. Smak miodowy, bardzo słodki, miód melasowy, słód, porter. W finiszu dużo gęstego miodu, miód iglasty, chlebowiec i masa słodu, melasowego miodu.
26,5/27/27,5/8=89
Mocambo Ron Añejo 20 Años (40%)
Meksykański rum kolumnowy, dwudziestoletni. W zapachu dużo melasy, miodu, śliwek, cynamonu, delikatnie kawy, poziomek. W smaku tytoń, śliwki, gruszki w occie, yerba mate. W finiszu są nuty wulkaniczne, jest popiół, cygarowy tytoń i wędzone śliwki, susz wigilijny. Słodko-cierpko.
27/27/27/7,5=88,5
Cartavio Solera 12 Años (40%)
Peruwiański rum kolumnowy, dojrzewający w solerze w w beczkach po sherry pedro ximenez oraz beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Zapach żołędzi, pieczonych kasztanów, śliwek, kakao. Smak dość nijaki – dużo drewna, kakao, migdały, orzechy włoskie. W finiszu migdał i kokos, lekki tytoń, żołędzie, czekolada z orzechami laskowymi.
26/25,5/25/7=83,5
Kaniche XO (40%)
Rum z Barbadosu, kolumny i alembik, dojrzewa przez 6-8 lat w tropikach, a następnie przez kolejne 2-4 lata we Francji w piwnicach Maison Ferrand. Zapach czekolady z orzechami laskowymi, nuta wiórków kokosowych, kakao, lekko anyż. W smaku egzotyczne drewno, przyprawy korzenne – dużo gałki muszkatołowej. W finiszu też dominuje gałka muszkatołowa, cynamon, lekko suszony imbir, suszone śliwki, skórki pomarańczy, lukrecja, koper, anyż.
24,5/24/25/7=80,5
Na 24 prezentowane w kalendarzu rumy 13 spróbowałem po raz pierwszy. Podsumowując zawartość, edycja z 2023 roku była na najwyższym poziomie w historii tej serii. Średnia przyznana nota to 82,8 punktu i jest rekordowa. W 2022 roku średnia przyznana nota wyniosła 81,5, w 2021 79,5, w 2020 roku 77,5, w 2019 roku 80,5 punktu, w 2018 roku 62 punkty, a w 2017 roku tylko 58 punktów.
Kalendarz za 2022 rok cały czas jest w sprzedaży, podobnie jak nowa edycja 2023.
Nota | 0,5 | 1 | 1,5 | 2 | 2,5 | 3 | 3,5 | 4 | 4,5 |
2022 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 1 | 1 | 10 | 8 |
2021 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 5 | 3 | 9 | 6 |
2020 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 5 | 4 | 8 | 5 |
2019 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 8 | 9 |
2018 | 0 | 0 | 0 | 1 | 11 | 4 | 3 | 4 | 1 |
2017 | 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 2 | 3 | 1 |
Gdzie ten zestaw jest co roku dostępny do kupienia w PL ?
nie ma w PL.