Bowmore Vault Edition no 1

Limitowana edycja z 2016 roku, moc 51,5%. Beczki po bourbonie, whisky dojrzewała w słynnym magazynie Vault no 1, który znajduje się pod poziomem morza i jest bardziej narażony na wpływ słonej bryzy. Przyjemny zapach jabłek, gruszek, słodu, chleba, bardzo delikatnie torf, nuta medyczna. Smak cierpki, kwaśne jabłka, gruszki, mirabelki, orzechy włoskie, skóra. W finiszu kwaśne jabłka i gruszki, tytoń, skóra, lukrecja, sól. Finisz długi, lekko rozgrzewający, bardzo przyjemny.

Bowmore i Aston Martin

Pojawiła się druga edycja kolekcji Bowmore Designed by Aston Martin, adresowana do sklepów wolnocłowych. Aston Martin po raz pierwszy nawiązał współpracę z Bowmore w 2019 roku i wówczas, jak i teraz, na rynek trafiły trzy różne whisky z kultowymi samochodami Aston Martin. Nowa seria to whisky w wieku: 10, 15 i 18 lat. Projekt Bowmore 10YO z beczek po shery został zainspirowany Aston Martin 1922 GP „TT2”, który powstał, aby wziąć udział w Grand Prix Francji.

Czytaj więcej

Okowita Rzeźnika z Kukurydzy 2022

Specjalna edycja okowity Podkarpackiej Destylarni Okowity o mocy 50%, przygotowana na VIII Festiwal Bieg Rzeźnika w Cisnej. Zapach bardzo przyjemny, pełen słodyczy, a jednocześnie dymu, pieczenia, jak pop-corn, ale też pieczona skórka ziemniaka, jest też słodycz kwiatowa i nuty politurowe, jak w bourbonie. W ustach wyrazista, oleista, przyjemnie rozchodzi po języku, grzeje, ale daje też wrażenie słodkości, pudrowości. Finisz mocny, politurowo-gorzkawy, przyjemnie rozgrzewający, z korzenną, kardamonową nutą.

Flora & Fauna

Do sprzedaży trafiła niedawno kolekcja jedenastu whisky z serii Flora & Fauna Diageo. Nazwę serii nadał nieżyjący już recenzent whisky, Michael Jackson, od znajdujących się na etykietach rycin, które przedstawiają lokalne zwierzęta i rośliny. Zadebiutowała w 1991 roku, wprowadzona przez poprzednika Diageo, firmę United Distillers, prezentowała single malts z mniej znanych destylarni grupy. W sumie przez lata wypuszczono w serii 26 butelek o mocy 43% i jeszcze dziewięć butelek z mocą cask strength. W latach 1991-1994 ukazały się wydania z destylarni: Aberfeldy, Aultmore, Balmenach, Benrinnes, Bladnoch, Blair Athol, Royal Brackla, Caol Ila, Clynelish, Craigellachie, Dailuaine, Dufftown, Glendullan, Glenlossie, Inchgower, Linkwood, Mannochmore, Mortlach, Pittyvaich, Rosebank, Teaninich i Speyburn. W 1998 roku, wypuszczono dziewięć butelek cask strength z whisky z: Aberfeldy, Aultmore, Blair Athol, Caol Ila, Clynelish, Dailuaine, Linkwood, Mortlach i Rosebank. Kolejne cztery butelki 46% zostały dodane w 2001 roku: Auchroisk, Glen Elgin, Glen Spey i Strathmill.

Czytaj więcej

Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków

W dniach 14-16 października we Wrocławiu na Tarczyński Arena odbędzie się Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków. W jednym miejscu kilkudziesięciu producentów oraz sprzedawców whisky, rumu, ginu, wina, piwa, wódki i nalewek zaprezentuje swoje jakościowe alkoholowe trunki. Na odwiedzających czekać będą liczne panele dyskusyjne, sesje master class, degustacje, pairingi, pokazy barmańskie. Wszelkie aktywności na scenie festiwalowej oraz te, odbywające się w ramach programu warsztatowo-edukacyjnego, prowadzone będą przez ekspertów w danej dziedzinie. Organizatorem wydarzenia jest firma Artis, znana m.in. z Festiwalu Piwa, Wina i Sera Feta, współorganizatorem jest Aqua Vitae.

Scalasaig Island Hopper Maiden Voyage

BlenBlended malt o mocy 43%, zestawiona z whisky z dymnych wysp i z destylarni z wybrzeża Szkocji, z dużym udziałem Caol Ila i dymnych beczek Bunnahabhain, a także m.in. Ledaig z Tobermory i Highland Park. Wykorzystano dziesięć różnych beczek w wieku 6-8 lat. Finiszowana w beczkach pierwszego napełnienia po sherry. Edycja limitowana – 3000 butelek. Zestawiona przez Colonsay Beverage z Wyspy Colonsay. To malutka wysepka z Wewnętrznych Hebryd na zachód od Jury i na południe od Mull, licząca zaledwie ok. 130 mieszkańców. Zapach lekki – orzechy, rodzynki, daktyle, śliwki, wiśnie, drożdże. W ustach dużo orzechów, nuty korzenne – imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, też sól i pieprz, lekki tytoń, sadza, torf. W finiszu dość pikantnie – pieprz i chili, wciąż dużo orzechów włoskich, tarta orzechowa, rodzynki, suszone wiśnie, drożdże, mięta, anyż, sól i sporo torfowej goryczy.

Winobranie 2022

W dniach 3-11 września Zielona Góra zaprasza na Winobranie. W tych dniach władzę nad miastem przejmuje Bachus – bóg wina. Zielona Góra staje się sceną pełną atrakcji: koncerty, zabawy plenerowe, zawody sportowe oraz wydarzenia kulturalne. Nieodłącznym elementem wydarzenia jest Festiwal Kultury Winiarskiej.

Eminente Reserva 7YO

Rum z Kuby, destylowany z melasy. Fermentacja trwa 25-30 godzin. Leżakował siedem lat w beczkach po amerykańskiej whiskey. Butelkowany z mocą 41,3%. Zapach poziomek, śliwek, anyż, lekko octany, słodki tytoń. W smaku nuta herbaciana, owoce lasu, gruszki, śliwki, skóra, tytoń. Finisz słodki, maliny, poziomki, miód, lekko korzenność, cynamon, dyskretna słodycz czarnej czekolady. Marka należy dl LVMH, ze kupaż odpowiadał Cesaro Marti, kubański maestro ronero.

Wakacje marzeń cz. II – Rueda i Ribera del Duero

12 sierpnia o godzinie 20.00 odbędzie się 100. spotkanie Akademii Wina i z tej okazji będą 3 dodatkowe wina niespodzianki dla degustujących w Salonie Strzelecka. Geografia Wina – Wakacje marzeń cz. II – Rueda i Ribera del Duero. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce. Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do każdej degustacji serwowane są przystawki.

Czytaj więcej

Festiwal Warsaw Spirits Competition

W tym roku po raz pierwszy chcemy połączyć galę wręczenia medali i dyplomów w konkursie Warsaw Spirits Competition z Festiwalem dla publiczności. Chcemy, żeby więcej osób mogło spróbować nagrodzonych alkoholi. Impreza odbędzie się w sobotę, 5 listopada w godzinach 13.-21.00. Podczas Festiwalu będzie prowadzona sprzedaż na kieliszki, a także możliwość zakupu butelek w sklepiku festiwalowym. Impreza odbędzie się w klubie Kultura Wysoka (Warszawa, ul. Szwedzka 2). Uczestnicy festiwalu w ramach biletu otrzymają kieliszek degustacyjny i kupony o wartości 25 zł. Kupony będą do kupienia w sklepie festiwalowym w nominałach po 5 zł. Będzie też działała strefa koktajlowa, obsługiwana przez zawodowych barmanów.
Bilety do kupienia tylko tu:

Festiwal Warsaw Spirits Competition

Kolekcja El Libertad

Zapraszamy 22 sierpnia o godz. 19.30 na spotkanie z kolekcją rumów z Dominikany. Etykiety projektował dominikański artysta. Marka powstała w 2014 roku, producentem jest SAS (Secret Arts of Spirits). Na razie pojawiły się cztery „rozdziały”, cztery bardzo różne rumy, których spróbujemy.
El Libertad Chapter 1 Flavour of Origin (40%)
El Libertad Chapter 2 Flavour of Freedom (41,8%)
El Libertad Chapter 3 Flavour of Darkness (41,8%)
El Libertad Chapter 4 Flavour of Heaven (35%)
Degustacja odbędzie się online przez platformę Zoom. Koszt uczestnictwa – 50 zł (plus 15 zł wysyłka Pocztex) obejmuje cztery sample po 20 ml. Zapraszamy.
Bilety: https://spirits.com.pl/produkt/kolekcja-el-libertad/
Bilety z wysyłką: https://spirits.com.pl/produkt/kolekcja-el-libertad-z-wysylka/

Jarzębiak Organic Vodka

Nowość w ofercie AWW. Wódka z organicznych upraw pszenicy, butelkowana z mocą 40%. Zapach delikatny, mączny, słodki, lekka nuta owocowa – jabłka, gruszki, lekka ziołowość. W ustach wódka jest wytrawna, przyjemnie czuć kwaskowe owoce sadu, zwłaszcza zielone jabłka, ale też zielone gruszki, a za chwilę dużo mącznej słodyczy, oleistość. W finiszu dochodzą nuty mineralne, ale też pieprzne, kardamonowe, a też i tłuste – czarne oliwki, a też kwiatowe – rumianek, irys. Na koniec pozostaje posmak wafelka. Ciekawa i smaczna wódka.

Kouro Pure Malt

Blended malt whisky od destylarni Kaikyo. Whisky została nazwana na cześć szlaku morskiego mieszczącego się przy zatoce Akashi, który był przewodnikiem dla żeglarzy płynących do Hatozaki, najstarszej kamiennej latarni morskiej w Japonii będącej symbolem bezpiecznego powitania. Leżakowana w beczkach po sherry i bourbonie, finiszowana w beczkach z dębu mizunara. Zapach słodowy, nuta kawy, prażonego ziarna, śliwek, wiśni, wanilii, zioła prowansalskie. Smak słodki, miód, sherry, dużo mięty, imbir, lukrecja, wulkaniczność, sadza, tyto, herbata. Finisz mineralny, wulkaniczy, ale też drożdże, dużo sherry, śliwki, wiśnie, orzechy, tytoń. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Cerville Investments.