„About Canary Wine”

Praca zbiorowa, przygotowana przez stowarzyszenie winiarzy z Kanarów (Asociación de Viticultores y Bodegueros de Canarias – AVIBO), z myślą o promocji enoturystyki, ale też porządkująca wiedzę o winiarstwie na należących do Hiszpanii, a leżących blisko Afryki wyspach. Jest tu łącznie blisko 6800 ha winnic, z czego blisko połowa na Teneryfie, a 30% na Lanzarocie. Uprawy są na dużych wysokościach, nawet 1700 m n.p.m. Nie dotarła tu filoksera, dzięki czemu mają wiele bardzo starych nasadzeń i ponad 40 odmian winorośli, które nie występują nigdzie indziej. Najważniejsze z białych to: listan blanco, malvasia vulcanica i vijariego blanco, a z czerwonych: listan negro, negramoll i vijariego negro. Mają 11 własnych apelacji, w tym pięć na Teneryfie. Jest tu ponad 8000 winiarzy i 320 producentów wina, z czego 240 komercyjnie. Roczna produkcja to ponad 10 mln l rocznie. Klimat jest łagodny, dużo dni słonecznych, ale bez upałów i dużych amplitud, poza obszarami górskimi średnia roczna temperatur to 20-21 stopni. Ciepłe wiatry znad Sahary są równoważone chłodnym powietrzem z północy, wulkaniczne podłoże jest wymagające, ale daje świetny drenaż i jest bogate w minerały. Ocean ma duży wpływ na smak tutejszych win, nawet w tych słodkich odnaleźć można słoność, a także wysoką mineralność z wulkanicznego podłoża. Wiele win jest bardzo aromatycznych, owocowych ze względu na silne nasłonecznienie, jest tu też tradycja robienia win słodkich – zarówno z podsuszanych winogron, jak i wzmacnianych. Historia winiarstwa na Kanarach jest krótka. Przed kolonizacją prawdopodobnie rosła tu winorośl dzika, odmiany typowe dla Afryki, do dzisiaj jednak nic się z tamtych roślin nie zachowało. Pierwszą winnicę w połowie XIV wieku założyli misjonarze na Gran Canarii, została ona jednak zniszczona, a misjonarze wymordowani przez tubylców, ludność przybyłą kilka wieków wcześniej prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Maroka. Winnice na większą skalę zaczęły powstawać w XVI wieku wraz z kolonizacją wysp, Hiszpanie i Portugalczycy przywozili sadzonki. Wina z Kanarów były cenione i eksportowane na cały świat. Wojny napoleońskie utrudniły jednak handel z Europą, a na początku XX wieku winiarstwo niemal zanikło, oddając miejsce plantacjom bananów. Dzisiaj tradycje winiarskie się odradzają, wiele winnic powstaje od zera.

AVIBO, Santa Cruz de Tenerife 2021, s. 160, ISBN 978-84-09-36662-0

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.