8 lipca w Kita Koguta odbyło się spotkanie z czeskimi absyntami, z destylarni Palírna U Zeleného stromu z Prościejowa. To najstarsza wciąż działająca destylarnia w Europie, powstała w 1518 roku. Mają też bogate tradycje w produkcji absyntów, które eksportują na cały świat.


Podczas spotkania do spróbowania były trzy klasyczne destylowane absynty o mocy 70%, wszystkie zestawiane z tych samych botaników, ale w różnych ilościach: piołun, anyż i anyż gwiaździsty, koper oraz kolendra, z dodatkiem cukru. Zielony Green Tree Absinth Fairy zrobiono z dodatkiem aromatów skórek limonki. Ma aromat ziołowy, anyżowy i cukrowy. Smak ostry, bardzo anyżowy. Finisz słodki, delikatny. Poziom zawartości tujonu standardowy – 10 g na litr alkoholu. Krwistoczerwony Green Tree Absinth Devil jest także z aromatem limonki i zawartością tujonu 10 g na litr. W aromacie wyczuwalny koper, anyż, landrynki. W smaku dużo anyżu, kopru, badianu, finisz słodko-ziołowy, anyżowy. I zgniłozielony Green Tree Absinth Crow z podwyższoną zawartością tujonu, w aromacie sporo piołunu. Smak cierpki, gorzki, trawiasty. Finisz ziołowo-goryczkowo-trawiasty.
Crème de la crème wieczoru stanowił jednak unikatowy absynt, który producent z Prościejowa robi na eksport do Meksyku i Rosji. Old Tradition, o mocy 70%, jest tu destylowany i macerowany piołun, poza tym w pierwszym procesie destylacji dodawane są koper i anyż. Absynt w starym stylu, z fragmentami piołunu na dnie butelki, jasnej barwy, bo nie barwiony i nie filtrowany. Aromat bardzo wyrazisty, piołunowy i anyżowy. W ustach jeszcze dochodzi smak kopru, finisz bardzo długi, słodko-gorzki, intensywnie ziołowy.
Palírna U Zeleného stromu poszukuje w Polsce dystrybutora dla absyntów.

Komentarze

Komentarze

    • Ja bym się chciała tym naćpać, podobno działa, jak speed i eurofyk razem wzięte. W sumie o to w tym chodzi, aby nie zachować trzeźwości umysłu i trochę zapomnieć, że ten świat jest szary, nudny i pełen ludzi pozbawionych poczucia humoru i nastawionych do egzystencji zadaniowo. A ja chcę się naj…ć, z przeproszeniem, pardon, sorry, Entschuldigung…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail