W kwietniu spróbowałem 190 nowych alkoholi. Okazją był Poznań Whisky Festival,a także liczne butelki spływające na konkurs Warsaw Spirits Competition. Alkoholem miesiąca został meksykański gin The.Juniper.Tree Virgin Cask Aged 2016. Pięć spośród próbowanych w marcu trunków było wybitnych z notami 95+, poza wspomnianym ginem są to: anyżówka Pastis 1811, kolejny gin, tym razem polski – Polish Forest Starzony Batch 01, chińskie baijou Daoguang 25 oraz szkocka blended John Walker & Sons Private Collection 2017. W strefie medalowej było aż 126 próbek, tj. 2/3 próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
III | 0 | 1 | 1 | 2 | 5 | 5 | 26 | 39 | 111 | 88 |
IV | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 | 7 | 14 | 29 | 80 | 46 |
razem | 9 | 15 | 12 | 10 | 20 | 32 | 82 | 121 | 283 | 205 |

Alkohol kwietnia 2025
The.Juniper.Tree Virgin Cask Aged Gin 2016 (47%)
Wśród botaników mamy: świeże jagody jałowca zbierane na meksykańskiej pustyni, smoczy owoc, agawę i kwiaty opuncji. Gotowy destylat jest redukowany do mocy 47% niefermentowanym sokiem z łodygi agawy. Następnie leżakuje przez pięć lat w dziewiczych beczkach słodkiego kasztanowca (castanea sativa). Butelkowanie w 2021 roku, tylko 1905 butelek. Intensywny aromat żywicy, igliwia, lasu, jałowca, ściółki leśnej, nutka cytrusowa, goryczka, ale też słodka leśna jagoda, werbena, geranium, delikatna nuta apteczna. W ustach bardzo intensywne – dużo lasu, jałowiec, tuja, do tego słodkie nuty jagody leśnej, śliwki. Słodko-cierpki, intensywny, bardzo długi finisz – las, żywica, igliwie, pędy sosny, jałowiec, tuja i jagody. Doskonały wyrazisty, mocny gin do degustacji.
Brak w Polsce
29/29,5/29/9=96,5

Wódka czysta kwietnia 2025
Stolovaya Vodka (50%)
Mocna rosyjska czysta wódka z pszenicy. Aromat przyjemny, lekko ziołowy, delikatna nuta cytrusa, kandyzowane skórki cytryny, limonki, aromatyczny pieprz. W smaku cierpkość – grejpfrut, zielony włoski orzech, zielony pieprz, kardamon. W finiszu jest lekka słodycz, czarne oliwki, winogrona, pszenny chleb z rodzynkami.
Brak w Polsce
27/27/27,5/8=89,5

Wódka smakowa kwietnia 2025
Gorzałka Kołobrzeska Bursztynowa (40%)
Aromat ziołowy, dużo trawy żubrowej, nuty miodowe i piernikowe – goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, ciasto drożdżowe z rodzynkami i śliwkami. Smak bardzo lekki, nie czuć mocy alkoholu, jest delikatna słodycz śliwki, dużo trawy żubrowej, sporo cynamonu, apple pie. W finiszu jest trawa żubrowa, lekko anyż, dzięgiel, słodkie jabłka i śliwki, delikatny ziołowy pieprz, cynamon, nuta wiśni i czereśni. Dobra smakowa wódka, tylko… nie ma w niej nic z bursztynu.
W ofercie: Top Wina Świata
26/26/27/7,5=86,5

Wódka starzona kwietnia 2025
Silesia Distillery Rye Malt Spirit Amburana Edition (46%)
Wódka żytnia, rok leżakowana w beczce, z amerykańskiego dębu po tempranillo, rozebranej i mocno wypalonej. Na koniec na kilka tygodni dodano wiórków z drewna amburany. W aromacie jest dużo cynamonu, cachaça, delikatnie pieprz, ananas, kokos, morela, suszona śliwka. W smaku: prażone ziarno. Słodycz rodzynek, suszonych śliwek, taniczność, orzech włoski, tytoń., lekka słoność i lekka goryczka. W finiszu: cynamon, kardamon, pieprz, słoność, rodzynki, suszone morele, śliwki.
W ofercie: Silesia Distillery
27,5/27/27,5/7,5=89,5

Genever kwietnia 2025
On Spirit Zajazdówka Jenever (38%)
Ostry, przyjemny aromat jałowca, igliwia, żywicy, lasu, nuta pieprzu. W smaku słodki jałowiec, słodkie jagody, słód, miód. Finisz słodki – słód, miód, piwo karmi, słodki jałowiec, żywiczność, zielone szyszki, delikatnie pieprz.
W ofercie: On Spirit
28/28/28/8=92

Akwawit kwietnia 2025
Kallsupen Akvavit (38%)
Akvavit ze Skanii, właścicielem marki jest szwedzka firma Saturnus. W aromacie dużo kminu, koper, nutka pomarańczy, grejpfruta. W smaku dominuje kmin, kminkowy chleb, delikatne nuty anyżu i sporo kopru. Bardzo lekki finisz – dużo kminu, koper, pietruszka, słodka nuta karotki.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Ouzo/raki/pastis kwietnia 2025
Pastis 1811 (45%)
Tradycyjny pastis otrzymywany przez macerację i destylację w kontrolowanej temperaturze różnych nasion i starannie wyselekcjonowanych botaników: dwie odmiany piołunu, korzeń goryczki, lukrecja, anyż gwiazdkowy i inne. Minimalny okres starzenia to 9 miesięcy w szklanych gąsiorach. W aromacie dużo piołunu, nuty ziołowe, jak tymianek, wyraźnie anyż, choć nie na pierwszym planie, wyraźnie lukrecja. W smaku dominują anyż i lukrecja – dużo słodyczy i lekka piołunowa goryczka, nutka werbeny, apteczność. Głęboki apteczny finisz – piołun, goryczka, tymianek, werbena, sporo lukrecji, bardzo elegancki anyż. Znakomity pastis.
Brak w Polsce
28,5/28,5/29/9=95

Young spirit/new make kwietnia 2025
Młody Ziemniak 2024 (40%)
Mistrz Waldemar Durakiewicz ocenił porę zbiorów ziemniaka jako kapryśną wiosnę i upalne lato. Aromat kwaskowy – kapusta kiszona, kiszone ziemniaki, kiszone ogórki, ziemistość, krochmal, jajka i czarne oliwki. W ustach słodycz i kwaskowość, ciągle dużo nut kiszonych – sok z kiszonej kapusty, sok z kiszonego buraka i nuty ziemiste oraz skrobiowe. Finisz bardzo lekki, słodkie pieczone ziemniaki, frytki z batatów, ziemistość, pestki winogron, kwaśne jabłka, kwaśna kiszona kapusta z koprem, kminem.
W ofercie: Chopin
27,5/28/28/8=91,5

Okowita kwietnia 2025
Maurice Staelhy Eau-de-vie de Quetsch (45%)
Przyjemny, słodko-ziemisty aromat śliwek węgierek, delikatna nuta marcepanu. W ustach słodkie, bardzo soczyste śliwki, czysty, niezwykle przyjemny destylat. Finisz lekki, nie czuć mocy alkoholu, jest dużo słodkiego owocu, ale też lekkie nuty taniczne, ścigające, bardziej kwaskowych śliwek, kwaskowych jabłek.
Brak w Polsce
27,5/28/28/8=91,5

Grappa/marc kwietnia 2025
Mette Marc de Sylvaner (45%)
Bardzo intensywny kwiatowy aromat – fiołki, nasturcja, akacja, lilie, kwiaty wiśni, do tego nuta zielonego jabłuszka. W ustach bardzo delikatne i jest tu dużo nasturcji, lekko nuty mirabelki, moreli. Finisz lekki, bardzo przyjemny, zielone jabłuszko, zielone winogrona, lekka mineralność i cierpka kalina.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28/8,5=93,5

Brandy kwietnia 2025
Alfonso XO Solera Grand Reserva (40%)
Brandy de Jerez z solery Bodegas Williams & Humbert, leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry przez ok. 10 lat. Aromat kawy, śliwek, wędzonych śliwek, czekolady, nuta wafla z wanilią i nutka ziołowa, jałowcowa. W smaku dużo rodzynek, słodkie śliwki, figi, daktyle. W finiszu czekolada z suszoną wiśnią, z rodzynkami, z suszoną morelą, lekko nuta igliwia.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Koniak kwietnia 2025
Frapin Trilogie 1986-1988-1990 Serie no 1 (41,2%)
Winogrona wyłącznie z Grande Champagne, wyselekcjonowane beczki z trzech roczników. Piękny słodki aromat śliwek w czekoladzie, marcepanu, fig, daktyli, rodzynek, suszonych moreli, gruszek williams i bardziej kwaskowe owoce – mirabelki, renklody, jest też lekka korzenność, do tego sporo kminu. W smaku jest trochę soli, tytoń, taniczność, gorzkie i kwaskowe jabłka i anyż. Finisz tytoniowy, taniczny, długi, zaskakująco wytrawny, kwaskowy, kwaśne czerwone winogrona.
W ofercie: Ambra
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Armaniak kwietnia 2025
Clos des Ducs Grand Cru (40%)
Stara edycja, już nie produkowana. W aromacie masa gruszek, jabłka, pieczone jabłka, śliwki, lukrecja, tytoń. W smaku pieczone jabłka, śliwki, morele, nuta miodu i tytoniu. W finiszu lukrecja, lekki tytoń, skórki jabłek, gruszek.
Brak w Polsce
27/27/27/8=89

Kalwados kwietnia 2025
G.E. Massenez Calvados Vieux Pomme en Carafe (40%)
Kalwados z jabłkiem umieszczonym wewnątrz butelki. Intensywny aromat świeżych kwaskowych jabłek i słodkich jabłek, nuta słodkiej gruszki, pomelo, cynamon. W smaku lekkie, kwaskowo-słodkie jabłka, nuta cynamonu, grejpfrut, pomarańcze. W finiszu pomarańcze kwaśne i gorzkie, gorzkie i słodkie gruszki.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
25/25,5/27/7=84,5

Rum kwietnia 2025
Papalin Jamaica 7YO (57,18%)
W aromacie tropikalne owoce – mango, marakuja, papaja, banan, są też nuty fermentacyjne, octowe i słodkich przefermentowanych landrynek. Aromat nie jest tak przyjemny i wyrazisty jak w edycji Papalin Jamaica 7YO 47%. W ustach dużo cierpkości – tytoń, nuty herbaciane, hibiskus, a także słodycz – melasa, słodka herbata, bardzo dojrzałe banany, ananas. Jest też słoność. Smak bogatszy niż w edycji 47% i nie czuć wysokiej mocy alkoholu. W finiszu słodkie i cierpkie tropikalne owoce – mango, ananas, papaja, kwaskowe jabłka, kwaśne białe winogrona, pomelo, słona skóra.
W ofercie: The Last Port
28/29/28,5/9=94,5

Cachaça kwietnia 2025
Rio do Engenho Acqua Benta 2021 (38%)
Ta cachaça przez dwa lata leżakowała w beczkach z brazylijskiego drewna bálsamo, czemu zawdzięcza jasnożółty, słomkowy kolor. Aromat nieco mdły – dużo bananów, rumianek, lipa, słodka czereśnia, słodki agrest, egzotyczne drewno, cynamon. W smaku gorzki rumianek, gorzkie banany, guma balonowa, zielone jabłuszko. Finisz lekki, rumiankowo-bananowy, cierpkie białe winogrona, cynamon.
Brak w Polsce
26,5/24,5/24/6,5=81,5

Whisky blended kwietnia 2025
John Walker & Sons Private Collection 2017 (46,8%)
Edycja limitowana do 5588 butelek, czwarta w tej serii. Whisky leżakowała w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. W aromacie cynamon, korzenność, jak piernik, nutka wanilii, skóra, tytoń, gorzkie jabłka, słód. W ustach tłuste, oleiste, czarne oliwki, lukrecja, mirabelka, delikatnie anyż, delikatnie kardamon. Finisz bardzo długi – skóra, taniczność, jarzębina, rokitnik, limonka, cytryna.
W ofercie: Diageo
28,5/28,5/29/9,5=95,5

Whisky single malt kwietnia 2025
Strathisla 1957 53YO Gordon & MacPhail Cask 1722 (43%)
Zabutelkowana w 2011 roku, leżakowana w beczkach butt pierwszego napełnienia po sherry. W aromacie jest bardzo dużo kandyzowanych i suszonych owoców, bakalii, zwłaszcza suszone morele, daktyle, figi, suszone banany, słodka śliwka, mango. W ustach bardzo dużo wosku, żywicy, ostrzejsze nuty jakby igliwia, kwaśne i gorzkie jabłka, sól, gorzkie zioła. Finisz długi, a jednocześnie dosyć lekki, jest nadal wosk, ale już go mniej, powracają bakalie, pojawia się suszony orzech włoski, delikatna słoność, utlenione wzmacniane wino, suszone morele. Bardzo stara i już nieco przeleżała whisky.
W ofercie: Team Spirit Whisky
28,5/27,5/28,5/8,5=93

Whisky single grain kwietnia 2025
North British 30YO 1993 TTOW Cask 52169 (52%)
Beczka refill sherry butt, 187 butelek, butelkowanie w 2024 roku dla The Taste of Whisky. W aromacie dużo słodyczy, ale też nuty kwaskowe. Śliwki w wytrawnej czekoladzie, włoskie orzechy, rodzynki, suszone mirabelki, agrest, nuty kwiatowe, skóra, lekko lakier. W ustach wytrawne – dużo orzecha włoskiego, skóra, niezbyt ciężki tytoń, przyprawy korzenne i dla przeciwwagi wytrawna czekolada, nuty rumowe, figi. Jeszcze więcej melasowych, rumowych nut w finiszu, daktyle, kokos, suszony ananas, ale też pieprz, kardamon, imbir oraz wytrawna czekolada. Bardzo dobra edycja North British.
W ofercie: The Taste of Whisky
27,5/27,5/27/8=90

Whiskey rye kwietnia 2025
Stork Club Rye Malt (43%)
Whisky zrobiona z trzech odmian niemieckiego słodowanego żyta, powstała w Spreewood Distillers. Leżakowała w beczkach z amerykańskiego i niemieckiego dębu (tzw. dąb napoleoński, rosnący też w Polsce, który należy do największych dębów na świecie) oraz beczek po sherry. W aromacie ogród, łąka: forsycja, kaczeńce, mniszek lekarski, koniczyna, jabłka, delikatnie pieprz, ale też ser roquefort. W ustach jabłka, cytrusy, nasturcja, kwaśne i gorzkie jabłka, karczoch. Finisz oleisty, zielone oliwki, nasturcje, kwaśne jabłka, gorzkie jabłka, lekki pieprz, seler naciowy. Bardzo ciekawa żytnia whisky.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Whiskey irlandzka kwietnia 2025
Titanic 05 Pot Still ex-Bourbon Cask 97923 (46,54%)
Butelkowanie w marcu 2025, destylat jest z Great Northern Distillery w Dundalk. W aromacie sporo surowego ziarna, soczysta gruszka, melon, ananas. W smaku także sporo ziarna i dużo owoców – śliwki, gruszki, jabłka, brzoskwinie. W finiszu ziarno, kwaskowość, zielone jabłka, gruszki, morele, grejpfrut.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27,5/7,5=90

Whiskey amerykańska kwietnia 2025
George Dickel 13YO 2005 Bottled in Bond (50%)
Intensywny aromat śliwek, moreli, czereśni, wiśni, a do tego słodka kukurydza, oleistość i cynamon, lekki goździk, karmelizowane pekany i słodkie kwiaty. W smaku masa orzechów – pekany, fistaszki, dalej gruszka w occie. W finiszu gruszki w occie, miód, wosk, lekka goryczka, nuta eukaliptusa.
W ofercie: Dom Whisky
27,5/27/27/7,5=89

Bourbon kwietnia 2025
Willett Pot Still Reserve Straight Bourbon Batch 24D01 (47%)
Ta edycja zadebiutowała w 2008 roku w charakterystycznej butelce przypominającej alembik. Mashbill to: 65 kukurydzy, 20% pszenicy i 15% słodowanego jęczmienia. Wiek 8-10 lat. Wyrazisty bourbon, o aromacie kukurydzy i kandyzowanych czereśni, słodkich gruszek, czekolady. W ustach atakuje smakiem skóry i tytoniu, ale też odnajdziemy tu banany i cynamon oraz delikatną, przyjemną waniliową słodycz. Długi finisz, a w nim tytoń, lekki pieprz, sporo przefermentowanej kukurydzy, ale też cytrusy – pomelo, grejpfrut. Warto dodać kroplę wody, robi się bardziej słodki, bananowy, pojawią się też mocniejsze nuty cytrusów.
W ofercie: United Beverages
28/28/28/8=92

Tequila kwietnia 2025
Porfidio Reposado Repo Extra (40%)
Tequila leżakowana w dziewiczym amerykańskim dębie. Aromat bardzo delikatny, mineralny, ziemisty, lekko słony, dużo umami, soja. W ustach dużo słodyczy, słodki tytoń, słodkie morele, gruszki, śliwki. W finiszu ziemistość, nawet warzywność (pietruszka), miód i propolis, figi i śliwki, morele, malinowe jabłka. Bardzo owocowa.
Brak w Polsce
27/26/27,5/8=88,5

Mezcal kwietnia 2025
Nuestro Joven Espadin (38%)
W aromacie kwaskowość i słoność, nuta kiszonych ogórków i czarnej porzeczki, czarnego bzu. Smak lekki, ale wyrazisty: nafta, wędzenie, wędzony bekon, smołowanie, kiszona wędzona limonka. W finiszu wędzonka, wędzone zielone oliwki, lekka słoność.
Brak w Polsce
28/28/28/8=92

Agave spirit kwietnia 2025
Cocuy Saroche (43%)
Destylat z agawy rosnącej w Wenezueli. Jest to odmiana zielonej agawy cocui, rodzimy gatunek z półpustynnej strefy stanów Falcón i Lara i tutaj od co najmniej XIX wieku robiony jest lokalny trunek, który przypomina tequilę. Powstaje w Hacienda Santa Rosalía, która ma własne uprawy agawy. Tradycyjnie jest gotowana, potem fermentowana i destylowana w miedzianych alembikach. W aromacie jest lekka ziemistość, mineralność, nawet wulkaniczność, siarkowość, do tego słoność i owoce – jabłka, śliwki. W ustach dużo owoców – słodkich, gorzkich, mdłych. Można wyczuć jabłka, czereśnie, dużo migdałów, marcepan, lipa. Finisz lekki – gorzki migdał, czereśnie, gorzko-cierpka śliwka i lekka nuta ziołowo-miodowa. Oryginalne, zupełnie inne niż tequila czy mezcal.
Brak w Polsce
26,5/25/24/7=82,5

Baijou kwietnia 2025
Daoguang 25 (52%)
Wysokiej klasy baijou, produkowane przez Liaoning Daoguang 25th Group Manchu Brewing Co. w mieście Jinzhou. Jej poprzedniczką była gorzelnia Tongshengjin, założona w 1801 roku przez Gao Shilina, mandżurskiego szlachcica z Luotaizitun, na północ od miasta Jinzhou. Nosiła tytuł gorzelni cesarskiej, dostarczała produkty na dwór królewski Qing, były podawane na dworskich bankietach. Trunek ma intensywny aromat wędzonego sera, sera dojrzewającego w popiele, oscypka z żurawiną, ale też z rokitnikiem, jest też sporo nut słonych, delikatnie kiszonych, lekko pikantnych. W ustach słodycz i taniczność – owoce liczi, ananas, słodka gruszka, do tego ziemistość, popiół. W finiszu – sól, solony ananas, słodkie białe winogrona, gruszki, maliny, ale też wędzony ser z rodzynkami. Rewelacyjne, bardzo wyraziste baijou. Produkowane także w wersjach 39% i 45%.
Brak w Polsce
29/29/29/9=96

Likier kwietnia 2025
Ima Distillery Nalewka Wiśniowa Specjalność Zakładu Batch 2 (22,5%)
Receptura Krzysztofa Imy, nalewka kilka miesięcy leżakowana w beczkach po sherry oloroso. Aromat słodki, wykwintny, kojarzący się ze starszym rocznikiem Porto LBV. Jest w aromacie wiśnia i śliwka, ale owocowość nie jest intensywna, jest też nuta zielonego orzecha włoskiego, cierpkość owoców kaliny (ale też słodka nuta aromatu kwiatu kaliny) i czekoladowa słodycz derenia. Do tego nutka rumowa. Pachnie jak długo odleżakowana ratafia z czerwonych owoców. Smak delikatny, słodko-cierpki, zrównoważony, owocowy, dominuje wiśnia, żadnych pestek, ale też czarna czereśnia, wiśnia i wędzona śliwka w czekoladzie. Finisz długi, bardzo przyjemny, kwaskowo-słodki – wędzona śliwka, dojrzała wiśnia, czereśnia.
W ofercie: Whisky Embassy
28,5/28,5/29/8,5=94,5

Lektura kwietnia 2025
„Żubrówka. The Wild Book”
Księga promująca markę Żubrówka. Nie jest to jednak katalog, czy gadżet, lecz pięknie wydana pozycja, w której poczytać można o historii i o produkcji, o recepturach, o konceptach promocyjnych. Książka pokazuje markę Żubrówka na przestrzeni lat, a nie jedynie współczesny produkt należący do CEDC. Tego typu promocyjnych publikacji konkurenci mogą zazdrościć.
W ofercie: CEDC

Odkrycie kwietnia 2025
Luxardo Bitters (Włochy)
Firma Luxardo, znana z produkowanego od 1821 roku likieru Maraschino, wprowadziła w 2024 roku zestaw pięciu bittersów – własnych propozycji kropli do koktajli. Linia Luxardo Aromatic Infused Cocktail Bitters jest dostępna w smakach: wiśniowym, kawowym, rumiankowym, pomarańczowym i rabarbarowym, sprawdzą się w klasycznych koktajlach jak Old Fashioned, Manhattan czy Martini, a także w eksperymentach.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
Alkohol kwietnia 2025: The.Juniper.Tree Virgin Cask Aged Gin 2016 (Meksyk)
Wódka czysta kwietnia 2025: Stolovaya Vodka (Rosja)
Wódka smakowa kwietnia 2025: Gorzałka Kołobrzeska Bursztynowa (Polska)
Wódka starzona kwietnia 2025: Silesia Distillery Rye Malt Spirit Amburana Edition (Polska)
Genever kwietnia 2024: On Spirit Zajazdówka Jenever (Polska)
Akwawit kwietnia 2025: Kall Supen Akvavit (Szwecja)
Ouzo/raki/pastis kwietnia 2025: Pastis 1811 (Francja)
Young spirit/new make kwietnia 2025: Młody Ziemniak 2024 (Polska)
Okowita kwietnia 2025: Maurice Staelhy Eau-de-vie de Quetsch (Francja)
Grappa/marc kwietnia 2025: Mette Marc de Sylvaner (Francja)
Brandy kwietnia 2025: Alfonso XO Solera Grand Reserva (Hiszpania)
Koniak kwietnia 2025: Frapin Trilogie 1986-1988-1990 Serie no 1 (Francja)
Armaniak kwietnia 2025: Clos des Ducs Grand Cru (Francja)
Kalwados kwietnia 2025: G.E. Massenez Calvados Vieux Pomme en Carafe (Francja)
Rum kwietnia 2025: Papalin Jamaica 7YO (Jamajka)
Cachaça kwietnia 2025: Rio do Engenho Acqua Benta 2021 (Brazylia)
Whisky blended kwietnia 2025: John Walker & Sons Private Collection 2017 (Szkocja)
Whisky single malt kwietnia 2025: Strathisla 1957 53YO Gordon & MacPhail Cask 1722 (Szkocja)
Whisky single grain kwietnia 2025: North British 30YO 1993 TTOW Cask 52169 (Szkocja)
Whiskey rye kwietnia 2025: Stork Club Rye Malt (Niemcy)
Whiskey irlandzka kwietnia 2025: Titanic 05 Pot Still ex-Bourbon Cask 97923 (Irlandia)
Whiskey amerykańska kwietnia 2025: George Dickel 13YO 2005 Bottled in Bond (USA)
Bourbon kwietnia 2025: Willett Pot Still Reserve Straight Bourbon Batch 24D01 (USA)
Tequila kwietnia 2025: Porfidio Reposado Repo Extra (Meksyk)
Mezcal kwietnia 2025: Nuestro Joven Espadin (Meksyk)
Destylat z agawy kwietnia 2025: Cocuy Saroche (Wenezuela)
Baijou kwietnia 2025: Daoguang 25 52% (Chiny)
Likier kwietnia 2025: Ima Distillery Nalewka Wiśniowa Specjalność Zakładu Batch 2 (Polska)
Lektura kwietnia 2024: „Żubrówka. The Wild Book” (CEDC)
Odkrycie kwietnia 2025: Luxardo Bitters (Włochy)
