W listopadzie spróbowałem 137 nowych alkoholi, a w strefie medalowej były 92 próbki, czyli 2/3. Hiszpańska brandy Pérez Barquero 50 Ans Corman Collins zdobyła notę 99,5/100, drugi raz w życiu przyznałem tak astronomiczną ocenę. Trunek jest jednak wspaniały.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 2 | 3 | 2 | 0 | 1 | 2 | 8 | 21 | 46 | 19 |
II | 0 | 1 | 0 | 6 | 2 | 0 | 6 | 21 | 46 | 10 |
III | 2 | 0 | 3 | 2 | 10 | 17 | 29 | 35 | 103 | 45 |
IV | 2 | 0 | 2 | 7 | 9 | 13 | 32 | 62 | 87 | 37 |
V | 2 | 0 | 0 | 2 | 7 | 12 | 35 | 75 | 161 | 65 |
VI | 5 | 1 | 3 | 1 | 4 | 4 | 14 | 36 | 102 | 56 |
VII | 4 | 2 | 2 | 3 | 8 | 13 | 20 | 28 | 66 | 32 |
VIII | 1 | 1 | 0 | 1 | 5 | 7 | 24 | 38 | 88 | 61 |
IX | 1 | 3 | 2 | 3 | 6 | 7 | 24 | 43 | 95 | 59 |
X | 0 | 0 | 0 | 1 | 5 | 5 | 12 | 42 | 137 | 62 |
XI | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 | 5 | 13 | 21 | 65 | 27 |
razem | 19 | 11 | 16 | 28 | 59 | 95 | 217 | 422 | 996 | 473 |
Alkohol listopada 2023
Pérez Barquero 50 Ans Corman Collins (40,4%)
Zabutelkowana przez Corman Collins pięćdziesięcioletnia brandy Pérez Barquero ma głęboki orzechowy kolor. Została zabutelkowana z mocą beczki 40,4%. Zapach słodki, przesycony sherry – są tu śliwki, wiśnie, daktyle, jest vinegar śliwkowe i wino wiśniowe, czerwona porzeczka, orzechy włoskie, lekki tytoń, skóra. W ustach dużo orzechów włoskich, wytrawnie, ściągająco, duża kwasowość – sok wiśni, kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, cytrusy, do tego rodzynki, daktyle, dużo tytoniu, słoność. Finisz bardzo wytrawny – słony sok z cytryny, słone kiszone limonki, lukrecja, kwaśne mirabelki,wiśnie, porzeczki, agrest. Soczyste, nic nie zramolałe, lata w beczce nic nie zabrały, a wniosły niesamowitą głębię.
29,5/30/30/10=99,5
Wódka czysta listopada 2023
Legacy Rzemieślnicza Wódka Żytnia (40%)
Zapach wanilii, mąki, słodu, rodzynek, suszonych moreli, kakao, kawy. W smaku prażone ziarno, śliwki, pumpernikiel ze śliwkami i rodzynkami. W finiszu kawa, prażone ziarno, kakao, rodzynki.
27/27/27/8=89
Wódka starzona listopada 2023
Wolf & Oak Wilcza Starka 29 miesięcy Sherry Oloroso (46%)
Edycja limitowana 302 butelki. W aromacie na pierwszym planie nuty leśne – igliwie, jałowiec, głębiej wanilia i czekolada. W smaku dużo nut chlebowych, mącznych, kwas chlebowy, pumpernikiel, czekolada z rodzynkami, z suszoną śliwką, wanilia, kakao. W finiszu ukłucie jałowca i pędów sosny, lekko pieprzność, wędzone śliwki, rodzynki, anyż.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Young Spirit listopada 2023
Destillerie Sheva’s Hlibna (40%)
Ukraiński kraftowy destylat zbożowy. Zaskakujący pierwszy zapach słodkich malinowych jabłek, soczystych gruszek i bananów, pod nim dużo słodkiej mąki. W ustach również owocowość i słodka mąka, pączki z lukrem. Finisz przyjemnie bananowy, jak lekki rum.
27,5/27/27/7,5=89
Raki listopada
Beylerbeyi Oyleli Incirden (45%)
Destylat z fig, z dodatkiem lokalnego anyżu. Zapach delikatny, ziołowy, anyżowy. W smaku zioła, winogrona, anyż. W finiszu dużo lukrecji i anyżu.
25,5/25,5/25/7=83
Gin listopada
Breslauer Summer Gin (43,5%)
Gin mocno infuzjowany kokosem, w butelce wytrącają się osady płatków kokosowych, które w większych kawałkach są też na dnie butelki. Zapach bardziej kojarzy się z rumem, niż z ginem, z Karaibami, z coconut lime daiquiri. Właściwie nie czuć jałowca, a kokos, może też uwędzony kokos i limonki. W ustach na pierwszym planie kokos, lekka goryczka, nuta leśna, ale też słodka nuta rumowa, waniliowa, cały czas Karaiby. Podoba mi się wytrawny charakter. Produkt jest bardzo nowatorski i ciekawy, smaczny i wybitnie koktajlowy. Jałowiec w finiszu już wyraźny, nawet nuta pieprzna i sporo mięty.
25/25/25/7=82
Okowita listopada 2023
Wise Grus Premium Quince Brandy (40%)
Przyjemny, czysty zapach pigwy – nuty kwiatowe, miodowe, woskowe, propolisowe. W smaku jest słodka nutka warzywna – marchew, seler, pieruszka, dużo słodkiej pigwy, miód. W finiszu soczyste owoce, woskowość. Pięknie oddany charakter pigwy.
28/28/28/8,5=92,5
Grappa listopada 2023
Santa Sofia Grappa di Amarone La Morbida (40%)
Grappa z Veneto, wytłoczyny po produkcji amarone – corvina, rondinella i corvinone. W zapachu czarna porzeczka i liczi, mirabelki, zielony agrest. W smaku miód i słodki agrest, śliwki, czereśnie i dużo czarnej porzeczki. W finiszu słodkie soczyste owoce – gruszki, śliwki, porzeczka, jagoda leśna, melon. Świetna, bardzo smaczna grappa.
27,5/27,5/28/8,5=90,5
Koniak listopada 2023
Jean Luc Pasquet Tresors de Famille Le Cognac de Claude Lot 84 (49,8%)
Le Cognac de Claude to pierwszy produkt z nowej linii Trésors de Famille („Skarby rodzinne”) Pasquet. Destylat z połowy lat 80. był butelkowany z jednej 400-litrowej beczki, pochodzącej z winnic rodziny Hilaire Angeac-Champagne, znajdujących się w Grande Champagne. Destylowany w rodzinnej posiadłości, na alembiku opalanym drewnem. Butelkowany w wieku 36 lat. Zapach bardzo przyjemnie kwiatowy – fiołki, bratki, poza tym kwaskowe jabłka, papierówki, kwaśne śliwki, mirabelki, delikatnie nuty tytoniu. W ustach słodko-kwaskowe – mirabelki, renklody, ale też papaja i soczyste mango, gruszki i kwaśno-gorzkie jabłka, jarzębina, pigwowiec, rokitnik. Finisz bardzo długi, cierpki, taniczny, dużo skóry, tytoń, hibiskus, oolong, kwaskowe jabłka, mirabelki, pigwowiec. Oleistość. Smaczny, niezwykły koniak.
28/28,5/29,5/9=95
Armaniak listopada 2023
Lassalle Baqué 1992 Brut de Fût 10 Ugni Blanc (46,7%)
Armaniak z Ténarèze, zabutelkowany z jednej beczki i z mocą beczki w lipcu 2023. Zapach pełen śliwek, kwaskowych jabłek, gruszek, nuty orzechów włoskich, pistacji, kakao i wanilii. W ustach przyjemna cierpkość – zielone orzechy włoskie, suszone wiśnie, kwaśne skórki zielonych jabłek, ostry gorzki tytoń, gencjana, chinina. Finisz również gorzki – głóg, tatarak, kwaśna tarnina, piołun, mniszek lekarski, zielone szyszki, syrop na kaszel, nalewka na zielonych orzechach, tytoń cygarowy, skóra, słona lukrecja. Bogaty, złożony i smaczny.
28/28/28,5/8,5=93
Rum listopada 2023
Rhum J.M Terroir Volcanique (43%)
Trzy lata leżakowania w amerykańskim dębie, fermentowany sok z trzciny cukrowej, rum z Martyniki. W zapachu masa cynamonu i bananów, mango, melon, lekka słoność, pieczone pataty, orzechy włoskie, nuta apteczna. Smak lekki – śliwki, banany, wytrawne gorzkie cytrusy, pomelo, granat. Wszystko świtenie współgra. Finisz cierpki – grejpfrut, ziloene orzechy, tytoń i zielony banan.
28/28/28/8,5=92,5
Whisky single malt listopada 2023
Macallan Oscuro (46,5%)
Zapach bardzo przyjemnie słodki, nie są to bakalie, nie są to nuty cukiernicze, raczej sad bardzo późną jesienią, kiedy już prawie wszystko spadło z drzew. Są też bardzo intensywne nuty starego drewna, starej sherry, zarówno oloroso, jak i w mniejszym stopniu słodkiej pedro ximenez. Jest też w zapachu agrest, biała porzeczka. W smaku lekka słoność, suche orzechy włoskie, rodzynki, figi, daktyle, suszone morele, suszone gruszki, lukrecja, anyż, szałwia, mięta. Finisz w pierwszej chwili rozgrzewa – pieprz, imbir, goździki, zaraz potem jest ściągająco i tanicznie – skóra, tytoń. Dużo starej oloroso, nut orzechowych, słoność, solony karmel, słone suszone czarne oliwki.
28,5/28,5/29/9=95
Whisky blended listopada 2023
Buscavidas Whisky Luis Felipe Barrel Finish (40%)
Szkocka whisky finiszowana w beczkach po 60-letniej brandy Luis Felipe. Zapach pełen rodzynek, suszonych śliwek, wędzonych śliwek, suszonych moreli, dakltyli. Smak słodki, dużo pedro ximenez, słodkie śliwki, syrop wiśniowy, orzechy włoskie. Finisz bakaliowy, duzo rodzynek, orzechów włoskich suszonych, suszonych śliwek, suszonych moreli.
27/27,5/27,5/8=91
Bourbon listopada 2023
Elijah Craig 23YO Single Barrel (45%)
Zapach ziół, wiśni, czereśni, śliwek – mirabelek, renklody, kwaskowych moreli, rokitnika i delikatnie zioła. W ustach delikatność nie podobna do Elijah Craig – syrop klonowy, syrop brzoskwiniowy, ale też nuta lukrecji i anyżu, do tego taniczność – skóra, aronia, agrest. I lekka słoność. W finiszu najpierw słodkie gruszki, pigwa, po chwili duża taniczność i kwasowość, a nawet goryczka – jarzębina, głóg, rokitnik, ale też śliwki w gorzkiej czekoladzie i imbir, anyż, tytoń, skóra, lukrecja. Fantastycznie złożony bourbon.
28,5/29/29/9=95,5
Likier listopada 2023
Snowflake Great Blackcurrant (20%)
Pyszny zapach czarnej porzeczki, która była trzy miesiące macerowana w beczkach. Smak soczysty, dużo czarnej porzeczki, świetnie połączony alkohol z owocem. Długi, owocowy, cierpkawy finisz.
29/28,5/28,5/9=95
Odkrycie listopada 2023
Dead Reckoning
Australijski projekt, stworzony przez Justina Boseleya, który brał udział w degustacji. Marka powstała jako część działalności sklepu z rumami i działalności importowej – La Rumbla Imports w Adelajdzie. Kolekcja liczy obecnie 13 rumów m.in. z: Australii, Barbadosu, Fidżi, RPA czy Jamajki.
Lektura listopada 2023
Ally Martin „Hendrick’s Gin The Curious Cocktail Cabinet”
Autorem książki jest brand ambasador ginu Hendrick’s. Ally Martin dużo pracuje z barmanami, sam opracowuje receptury koktajli, ale – co najważniejsze – pracuje na co dzień w Girvan z Lesley Gracie i ludźmi, którzy odpowiadają za destylację ginu Hendrick’s. Zna doskonale botaniki i ich proporcje, metody destylacji, różne warianty i specjalne edycje marki Hendrick’s, nic zatem dziwnego, że stworzył niesamowicie inspirującą książkę koktajlową. Są tu cztery stopnie trudności koktajli, koktajle na różne okazje – na lato, na zimę, na randkę, na duże party itd. Są klasyczne receptury i niebywale wymyślne wariacje, z różnych stron świata, pasujące do różnych kultur, różnych kuchni. Ally Martin zebrał sto receptur.