Alkohole maja 2019

W maju spróbowałem 149 nowych mocnych alkoholi. Główną okazją był warszawski festiwal Show Rum, stąd zdecydowana nadreprezentacja rumów wśród majowych próbek. Aż 92 próbki znalazły się w medalowym przedziale ocen 80-100.


Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-V – styczeń-maj):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 1 0 0 7 3 7 10 5 19 10
II 20 14 10 24 24 22 36 31 45 10
III 3 3 2 4 15 15 50 50 134 85
IV 13 9 4 14 9 4 14 10 14 17
V 1 1 4 4 1 8 16 22 77 15
razem 38 27 20 53 52 56 126 118 289 137

Alkoholem maja jest rum SBS Venezuela 2004 (58,8%) z notą 94,5, który wyprzedził dwa inne rumy (Worthy Park 12YO 2006 oraz Foursquare Destino 14YO 2003). W aromacie: melasa, zioła, miód. W smaku miód spadziowy, nuta industrialna, naftowa. Finisz słodki, miodowy i melasowy, poza tym czuć także rozmaryn.
Wódka czysta maja to Prohibicja Wódka Czysta Ziemniaczana (40%) z notą 93. Aromat warzywny, delikatnie wchodzący w rejestry chrzanu, kiszonek, krochmalu. Smak znakomity – słodki, pieczone w ognisku, chrupiące, nieco zwęglone ziemniaki. Finisz cierpko-słodki, mineralny, nadal bardzo ziemniaczany.
Young spirit maja to Wolf & Oak Okowita Zbożowa Żytnia (45%) z notą 90,5. W aromacie ziarno, słodowane ziarno. W smaku ziarno, prażone ziarno, dym, wędzenie.
Okowita maja to Wolf & Oak / Drake Żurawinówka z Cynamonem i Goździkiem 2019 (42%) z notą 89,5. Przyjemny aromat żurawiny i drożdży. Smak cierpki, dość pikantny, bardzo owocowy. Finisz cierpki, owocowy.
Cachaça maja to Sapucaia Real 18 Años (40) z notą 89. 18 lat w dębie, zapach fig, rodzynek, daktyli, bananów, estry. Smak tytoniu, gorzkiej herbaty. Pieczone banany w finiszu.
Tequila maja to Don Fulano Añejo (40%) z notą 90,5. Aromat słodki, miodowy, bardzo przyjemny, z nutą cynamonu, egzotycznego aromatycznego drewna, kakao. Smak słodko-pikantny, spory wpływ drewna – wanilia, pieprz, poza tym miód, sól, soczyste papaje. Słoność zwłaszcza bardzo wyraźna w długim finiszu, poza tym mocno ziemista, delikatnie pieprzna, papaja i mango.
Mezcal maja to Montelobos Tobala (46,8%) z notą 87. Aromaty wędzonego sera, lakieru, zielonej papryki, ale też słodkie – kwiatowe. W ustach bardzo cierpki – kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, do tego dym. W finiszu cierpkość przechodzi w słodycz, z kwaśnych do słodkich jabłek, nuta medyczna, jodyna. Długi i przyjemny.
Armaniak maja to Comte de Lauvia 1988 (42,1%) z notą 87,5. Bardzo przyjemny zapach pomarańczy, słodkie brzoskwinie, konwalie, a poza tym balsamico. W smaku słodki tytoń, jabłka w cynamonie, ale też wytrawne wino. Ostry finisz – politura i tytoń.
Kalwados maja to Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 6 Ans Fat de Banyuls (40%) z notą 83,5. Aromat jabłek, gruszek i drożdży, bardzo wytrawny, z nutą mokrego drewna i tytoniu, wanilia, cynamon. Smak cierpki, tytoniowy, ale przełamany miodem i słodyczą soku poziomki. Finisz to gorzkie jabłka, gorzkie gruszki, pestki owoców, jabłecznik z cynamonem, dużo tytoniu.
Whisky blendowana maja to Òrdha 21YO (47,4%) z notą 83. To blended malt z beczek należących do William Grant, słowo òrdha po gaelicku oznacza skarb. W aromacie: wiśnie, jagody, toffi, czekolada z rodzynkami. Smak lekko słony, słodowy, zbożowy, finisz – budyń waniliowy, solony karmel.
Whisky single malt maja to Lagavulin LG2 Elements of Islay (58%) z notą 93,5. W aromacie: miód, medykamenty, torf, wędzone mięso, mokre liście. Smak medyczny, ale jednocześnie łagodny, nie czuć mocy alkoholu, morele, jabłka. Finisz cierpki – gencjana i papierówki, wanilia.
Whiskey irlandzka maja to Teeling Plantation Rum 2018 (46%) z notą 83. Aromat lekki, drożdżowy, siarka, brzoskwinie. W ustach słód, wypieczony chleb, maliny. Finisz słodki – poziomki, maliny, ziarno.
Rye whiskey maja to WhistlePig 12YO Rye Old World Cask Finish (43%) z notą 92,5. Finiszowanie w beczkach po mederze (63%), sauternes (30%), porto (7%). Aromat słodki i ziołowy, z nutami pomarańczy i liczi, delikatnie balsamico. Smak wyrazisty – pieprz, chilli, wanilia, suszone wiśnie, rodzynki, czereśnie, politura i drożdże. Finisz słodki, miód, czekolada z chilli, sok z wiśni. Pięknie poukładana, bardzo ciekawa żytnia whiskey.
Likier maja to Ancho Reyes Verde (40%) z notą 89. Robiony z macerowanych zielonych papryczek. Aromat pokrzywy, zielonej papryki, maku. Aromat cierpki, pikantny, słony i słodki. Finisz długi, bardzo dużo chilli, ale też nuty ziołowe i warzywne, seler naciowy.
Odkryciem maja jest kolekcja rocznikowanych rumów La Maison du Rhum, za którą odpowiada François-Xavier Dugas. Są w niej butelkowane m.in. rumy: Diplomatico, Maison la Mauny, Botran, Rivière du Mât, Saint Lucia Distillers, Coloma czy Damoiseau.
Książką miesiąca została opowieść o gruzińskich winach, Piotr Apostolidis „Gruzińska uczta” (Pascal). Autor dużo czasu spędził w Gruzji, odwiedził winiarzy znanych i zupełnie anonimowych, sam zrobił kilka win. Bezpretensjonalna relacja z podróży, opowieść nie tylko o winie, ale też o kuchni, o gościnności i samopomocy sąsiedzkiej, o Gruzji, w której ludzie wciąż żyją blisko siebie.

Alkohol maja 2019: SBS Venezuela 2004 (Wenezuela)

Wódka czysta maja 2019: Prohibicja Wódka Czysta Ziemniaczana (Polska)

Young spirit maja 2019: Wolf & Oak Okowita Zbożowa Żytnia (Polska)

Okowita maja 2019: Wolf & Oak / Drake Żurawinówka z Cynamonem i Goździkiem 2019 (Polska)

Cachaça maja 2019: Sapucaia Real 18 Años (Brazylia)

Tequila maja 2019: Don Fulano Añejo (Meksyk)

Mezcal maja 2019: Montelobos Tobala (Meksyk)

Armaniak maja 2019: Comte de Lauvia 1988 (Francja)

Kalwados maja 2019: Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 6 Ans Fat de Banyuls (Francja)


Whisky blendowana maja 2019: Òrdha 21YO (Szkocja)

Whisky single malt maja 2019: Lagavulin LG2 Elements of Islay (Szkocja)

Whiskey irlandzka maja 2019: Teeling Plantation Rum 2018 (Irlandia)

Rye whiskey maja 2019: WhistlePig 12YO Rye Old World Cask Finish (USA)

Likier maja 2019: Ancho Reyes Verde (Meksyk)

Odkrycie maja 2019: La Maison du Rhum (Francja)

Lektura maja 2019: Piotr Apostolidis „Gruzińska uczta” (Pascal)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.