Destylarnia Balblair kilka miesięcy temu zadebiutowała z zupełnie nową linią whisky. Prezentację nowych butelek poprowadził Gregor Sterling, ambasador whisky w Inver House. Dotąd Balblair było znane z wersji rocznikowych, Vintage, swoich whisky. Przez ostatnich dziesięć lat wypuścili aż 34 edycje rocznikowe, więc sporym zaskoczeniem była zupełnie nowa linia: 12, 15, 18 i 25-letnich whisky. Na razie zaniechali edycji rocznikowych, choć nie wykluczone, że będą się pojawiały w wersjach dla sklepów wolnocłowych lub jako specjalne edycje.

Balblair ulokowane jest w regionie Highland. Używają słodów jęczmieni odmian laureate i concerto. Mają młyn porteus o pojemności 25 kg. Kadź zacierna ma 4,4 t, zacieranie trwa ok. 6 godzin. Fermentacja w sześciu kadziach z sosny oregońskiej o pojemności 19,3 tys. l trwa ok. 60 godzin. Destylacja do mocy 68,5%, mają dwa alembiki o pojemności 19,3 tys. l i 11,75 tys. l z kondensatorami. Robią 1,3-1,5 mln l alkoholu rocznie. Beczki napełniają z pełną mocą destylatu. Mają osiem magazynów typu dunnage, razem 22500 beczek.
Polskim dystrybutorem Balblair jest Pinot Wine & Spirits.

Balblair 12YO (46%)
Beczki second fill po bourbonie i ponownie wypalone i wytostowane amerykańskie beczki hogshead. Aromat ziołowy, słodki, toffi, mleczna czekolada, lekko ziarno, nuty maślane, lekko maliny, nuty drożdżowe, wędzone wiśnie, prażona kukurydza. W smaku masa ziarna, ciężka, nieco słona, przełamana słodyczą toffi, wanilii, mlecznej czekolady. Im bliżej finiszu, tym więcej soli, pozostawia posmak mielonego i prażonego ziarna. 2.5
17,5/17,5/18/6=59

Balblair 15YO (46%)
Beczki second fill bourbon, i półtora roku finiszowania w first fill z hiszpańskiego dębu. Aromat owocowy – jabłka, gruszki, morele, wiśnie, śliwki, lekko wanilia. W smaku sporo likierowego wina, drożdże, wiśnie, syrop wiśniowy, czekolada z rodzynkami, tytoń, włoskie orzechy. W finiszu – zioła, lukrecja, sól, dużo sherry – drożdże, czekolada, poza tym banany, ananasy i przyjemnie słodkie gruszki. 4.5
26,5/26,5/27/8=88

Balblair 18YO (46%)
Beczki second fill bourbon i 2,5 roku finiszowania w beczkach first fill z hiszpańskiego dębu. W aromacie: rodzynki, daktyle, suszone morele, orzechy, wiśnie, czekolady z wiśnią, galaretka cytrusowa (pomelo), tarta cytrynowa. W ustach bardzo przyjemny słodki wpływ sherry, dużo orzechów, suszone wiśnie, suszone śliwki, lekko cierpkość jarzębiny, ciekawa ziołowość – majeranek, tymianek, szałwia, mięta, im bliżej finiszu tym więcej mięty, ale też cięższe nuty – tytoń. W finiszu masa orzechów, tytoń, sól, lukrecja, rozmaryn i dużo gruszek oraz brzoskwini. 4.5
26/27,5/28,5/8,5=90,5

Balblair 25YO (46%)
Beczki second fill bourbon, finiszowanie przez 4,5-5 lat beczkach first fill z hiszpańskiego dębu. Aromat bardzo delikatny i elegancki, miód, skóra, wiśnie, rodzynki i daktyle, zioła balsamico gruszkowe, bardzo dojrzałe morele, ale też dużo amerykańskiego dębu i wanilin. W smaku bardzo dużo tytoniu, skóra, zioła, suszone wiśnie i liście wiśni, lekko prażone migdały, powidła pomarańczowe, orzechy. W długim finiszu masa tytoniu, cygar, bardzo dojrzałe morele, orzechy, zioła, lukrecja i sól, skóra, nuty lakieru, wędzonych śliwek. 5
29/28,5/28,5/9=95

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail