Benjamin Lewin: Port & The Douro

Krótka książka, ale jest w niej wszystko, co powinniśmy wiedzieć na temat porto. Jaka jest historia tego wzmacnianego wina, jak powstaje, jak jest chronione przez wewnętrzne przepisy, jakie są perspektywy rozwoju, jakich zmian można oczekiwać. Porto jako jedyne z win deserowych trzyma się mocno, nie wykazuje tendencji spadkowej, wciąż też jest winem elitarnym. Duża w tym zasługa portugalskich regulacji, które chronią jakość wina i region Douro, choć nie brakuje i kontrowersyjnych decyzji, dotyczących np. dotowania nowych nasadzeń winorośli w miejsce starych krzewów. Banjamin Lewin opisuje także wina stołowe w regionie, których jakość jest coraz lepsza, szczepy winorośli, a przede wszystkim producentów. Kilkunastu z nich omawia dokładniej, wystawiając im oceny, w przypadku pozostałych mamy podstawowe informacje. Są też oceny roczników i noty degustacyjne jedenastu wartych uwagi porto z rocznika 2016.


Największe mankamenty publikacji to jakość zdjęć i map, ponieważ całość jest czarno-biała, ale bez wyraźnych odcieni szarości, to materiały graficzne są bardzo słabo czytelne. Przydałoby się także więcej informacji praktycznych dla podróżujących po regionie, enoturystyka bardzo się rozwija. W przypadku producentów Lewin zastosował czytelną ikonografię turystyczną, ale rozdział „Visiting region” to niespełna półtorej strony.
Benjamin Lewin jest znanym propagatorem wina, autorem wielu książek, w tym m.in. „Wines of France” czy „Wine Myths & Reality”. Prowadzi bloga lewinonwine.com.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.