Destylarnia Diplomatico wypuściła dwa rumy, które mają prezentować dwa różne style destylacji. Producent z Wenezueli dysponuje unikatową technologią destylacji zwaną Kettle Still, która oryginalnie była wykorzystywana przez Seagram’s do produkcji kanadyjskiej whisky (DUSA, właściciel marek Diplomatico/Botucal należała przed laty do Seagram’s, a kanadyjska whisky powstawała w Wenezueli). Jeden rum powstał w tych dziwnych hybrydowych aparatach, które wyglądają jak wielka cysterna połączona z kolumną, drugi był destylowany w tradycyjnej kolumnie.


Próbowałem ostatnio obydwu i zamieszczam kilka słów o nich wraz z ocenami.

Botucal Distillery Collection No 1 Batch Kettle Rum (47%)
Destylacja w marcu 2011 roku, głównie z przefermentowanego syropu trzcinowego, leżakowanie w amerykańskim dębie przez sześć lat. Aromat słodko-kwaśny, sporo fermentacji, orzechy włoskie i laskowe, pieczone śliwki, brzoskwinie. W smaku cierpko-słodko-pikantny, nuty leśne, dębowe, miodowe, ziołowe, herbaciane. Finisz to gorzka czekolada, lekko chilli, dużo ziół, kakao, kawa. 4
24/25/26/8=83

Botucal Distillery Collection No 2 Barbet Rum (47%)
Destylacja w marcu 2012 roku, z przefermentowanej melasy, leżakowanie w amerykańskim dębie przez cztery lata. Aromat lekki, słodki, w hiszpańskim stylu – mleczna czekolada z wiśnią, bakalie. W ustach gorzka czekolada, rodzynki, figi, orzechy, zioła, gorzka herbata. Finisz lekko pieprzny, ziołowy, gorzki – głóg, liść laurowy. I miód. 4
23,5/25/24,5/8=81

Dwa różne i ciekawe rumy. W Polsce do kupienia np. w Domu Whisky, cena 325 zł. Edycja jest limitowana, wypuszczono po 5000 butelek. Dystrybutorem rumów Botucal w Polsce jest Pinot.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail