CanaRio

jeden z najbardziej popularnych i najczęściej spotykanych w barach gatunków brazylijskich destylatów typu cachaça. CanaRio powstaje w wyniku fermentacji, a następnie destylacji w miedzianych alembikach, świeżego soku z trzciny cukrowej – ręcznie zbieranej, pochodzącej ze specjalnych upraw rosnących na wzgórzach São Fidelis. To młody, niestarzony trunek, który zachowuje wszystkie aromaty typowe dla trzciny cukrowej. Jest to cachaça ze średniej półki, produkt eksportowy, nie wybijający się, raczej nadaje się jako składnik drinku Caipirinha niż do konsumowania w szotach. Samodzielnie smakuje dość ostro, ale jednocześnie orzeźwiająco. Klarowna, o mocy 40%. Marka powstaje niedaleko Rio de Janeiro, w gorzelni Fazenda Soledade, założonej w 1977 roku jako rodzinny biznes. Cachaça Nêga Fulô (znana w Europie dzięki dystrybucji Diageo) a po niej CanaRio destylowane są od początku istnienia firmy. Inne ich marki to: Cachaça Fazenda Soledade, Moleca i Tucano. Na rynki europejskie CanaRio dostarcza niemiecka firma Borco z Hamburga.

 

1 komentarz do “CanaRio”

  1. Huitzilopochtli Cieslowski

    Spróbowałem wczoraj wodkę Cachaca Cana Rio. Bardzo ciekawy smak. Dla mnie to mix tequila i migdałowy mezcal. Dobra, ale dużo nie da się wypić.

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.