Ceschia

destylarnia z Friuli, działająca niedaleko Udine od 1886 roku. Założycielem był Giacomo Ceschia, który używał do destylacji typowego dla końca XIX wieku przewoźnego alembiku. Obecnie używają typowych dla regionów kotłowych aparatów typu caldaiete oraz aparatu kotłowo-kolumnowego do destylatów owocowych. Ich sztandarowy produkt, to grappa pod marką Nemas. Wersja niestarzona, Classica, ma ostry zapach alkoholu, czuć grzyby, siano, rumianek. Smak bardziej delikatny niż aromat, kwiaty, do tego orzechy włoskie, finisz mało przyjemny – gorzki, jakiś posmak wilgotnej kory, suszonego mniszka. Oferowana także w wersji Barrique – osiemnaście miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, aromaty słodkie: wanilia, czekolada, kakao, do tego nuty kwiatowe. Druga linia ich produktów, oferowana głównie lokalnie w oplatanych słomą flaszach, to Romandolo. Robione wyłącznie z winogron szczepu verduzzo friulano, zwanego ramandolo, od nazwy regionu i doliny, w której ulokowana jest destylarnia Ceschia. Wytłoczyny do wyrobu tej grappy pochodzą od sąsiadów, okolicznych winiarzy. Biała grappa Ceschia Romandolo Classica butelkowana jest z mocą 50%, również biała wersja Gentile ma 43%. Obydwie mają delikatne kwiatowo-owocowe nuty. Jest także Grappa di Ramandolo Giacomo Ceschia, która ma 60%.
Ceschia ma w ofercie także destylaty owocowe, z malin i wiśni oraz destylaty z całych winogron – jednoszczepowy Acquavite Verduzzo Di Ramandolo i mieszany Acquavite d’Uva Est.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.