Cztery oblicza Murray McDavid

23 stycznia w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja czterech whisky z portfolio niezależnego szkockiego bottlera, firmy Murray McDavid. Każda z tych whisky reprezentowała inną linię produktów i inne podejście do whisky. Każda była leżakowana w wyjątkowych beczkach, Murray McDavid słynie z finiszowania whisky w beczkach po bardzo dobrych winach. niewątpliwie gwiazdą wieczoru była single grain z beczek po sherry ze słynnej bodegi Ximénez-Spinola, ale też whisky z beczek po ciężkim tanicznym barolo robiła ciekawe wrażenie. Do spróbowania były szkockie: single malt, single grain, blended malt i blended whisky.

Cult of Islay 8YO 2014 Crafted Blend Ex-Islay + Peated PX Cask Murray McDavid (46%)
Wypuszczono tylko 658 butelek. Whisky blended, której kręgosłupem jest dymna malt Islay, poza tym malt ze Speyside i grain z Highland. Whisky były dodatkowo finiszowane w beczkach po whisky z Islay bourbon hogshead i po dymnej whisky z beczek po pedro ximenez. Dymu jest tu zatem w zapachu co niemiara. Torf w swoim kamiennym, mineralnym wydaniu, nuty piekarnicze, chlebowo-drożdżowe i cytrusowe. W ustach lekka, bardzo torfowa, ze słodkim tłem – rodzynki, daktyle, słodkie gruszki. Finisz krótki, szorstki, dużo torfu, soli, nuty medyczne, rozgrzewające, korzenne, pieprzne. Trudna do picia.
3/5
21/22/21/6=70

Peatside 6YO 2015 The Vatting Madeira + Ex-Islay Cask Murray McDavid (50%)
Nie ujawnione destylarnie, mieszanka single malts. Po leżakowaniu w beczkach po bourbonie typu hogshead, whisky trafiły do beczek po mocno wypalonych beczek po whisky z Islay, a także do beczek pierwszego napełnienia po maderze Justino’s. Zapach tłusty – masło orzechowe, torf, orzechy laskowe, orzechy włoskie i orzeszki ziemne. Jest też miodowość, która by wskazywała na słodką lub półsłodką maderę. W smaku sporo cierpkich owoców – jabłka, kwaśne śliwki, biała porzeczka, wciąż sporo orzechów. W finiszu torf, mineralność, siarka, imbir, a nawet pieprz, ale też słodycz toffi, czekolady z orzechami.
3/5
21,5/22,5/22/6=72

Juniper Hill 6YO 2015 Mystery Malt Barolo Wine Cask Murray McDavid (46%)
Single malt z nie ujawnionej destylarni w Speyside. Butelkowana w 2022 roku, 1673 butelki z trzech beczek pierwszego napełnienia po barolo, z europejskiego dębu. Zapach pełen wina i bakalii, dużo rodzynek, daktyle, nuty mineralne, popiół, agrest, biała porzeczka, czerwone kwaśne jabłka. W smaku dużo słodu, rześkość i kwaskowość jabłek, gruszki, nieco tanin herbacianych, wanilia, a dalej – czerwone owoce: wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny. W finiszu jeszcze bardziej cierpko, wytrawnie, kwaśne czerwone jabłka, wiśnie, kwaśne śliwki, mineralność, trochę siarki, szczypiący imbir. Bardzo ciekawie zestawiona, przyjemna młoda single malt.
4/5
26/26/26/7,5=85,5

Girvan 11YO 2011 Select Grain Ximénez-Spinola PX Cask Murray McDavid (46%)
Butelkowana w 2022 roku, 1228 butelek z trzech beczek. Zapach słodki – ciasto z rodzynkami i orzechami, soczyste figi, crème caramel, lekko nuta pomarańczy i moreli, ale też nuty apteczne, jak syropu na kaszel. W ustach masa słodkiego pedro ximenez, czuć posmak beczki ze starej solery – stare drewno, tytoń, imbir. Jest też słoność i nuty ściągające, herbaciane. Finisz długi, zaskakująco długi, bakaliowy, z nutą kawowej bezy, kakao, kokosa, wisienki w czekoladzie, nuty rumowe czy wręcz koniakowe. Świetnie zrobiona single grain.
4.5/5
27/27,5/27/8,5=90,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.