Zebraliśmy tu najciekawsze polskie produkty 2019 roku – wódki, likiery, okowity, whisky, gin. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. Pod uwagę brane były 294 próbki różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi aż 73 (kolejno: 66 w 2018 i 68 w 2017 roku), co potwierdza, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka – pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkiej liczbie – nadsyłane alkohole domowe. Nową kategorią w 2019 roku jest debiutująca najciekawsza destylarnia.

Tabela i wykres pokazują jak oceny rozkładały się w przedziale jakościowym. Ocen bardzo niskich, w przedziale 0-20 było bardzo niewiele, natomiast oceny 80-100 przeważają.

Jak oceniano próbki?

Wartość

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

Liczba próbek 2017

5

3

8

23

22

32

51

64

89

21

Liczba próbek 2018

2

5

18

20

26

42

54

44

80

31

Liczba próbek 2019

3

1

4

12

15

19

45

51

113

31

Wartość

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

2017

1,60%

0,90%

2,50%

7,20%

6,90%

10,10%

16,00%

20,10%

28,00%

6,60%

2018

0,60%

1,60%

5,60%

6,20%

8,10%

13,00%

16,80%

13,70%

24,80%

9,60%

2019

1,00%

0,30%

1,40%

4,10%

5,10%

6,50%

15,30%

17,40%

38,40%

10,50%

Debiut roku 2019 – wódka czysta

Wódka Ziemniaczana 40% (Podole Wielkie )

Aromat bardzo delikatny, ogórki gruntowe, mizeria, anyż, koper, młody surowy ziemniak, karotka. Bardzo delikatna w smaku, cykoria, bardzo zielone winogrona, surówka z selera, placki ziemniaczane, wciąż z lekką nutą ogórka, która im bliżej finiszu, tym bardziej przechodzi w kierunku karotkowym. Jest też delikatna nuta chrzanu.

Debiut roku 2019 – wódka starzona

Bimber Vodka Starzony w beczce 2018 43% (Old Polish Vodka)

Kolejna edycja, każdego roku wyczuwalne są różnice, wynikające z procesu starzenia, użytych beczek. W aromacie: wanilia, drewno, tytoń. W smaku: wanilia, róże, herbata hibiskusowa. Finisz hebanowy. I dużo miodu, słodka wódka.

Debiut roku 2018 – wódka gatunkowa

Dwór Sieraków Śliwa z Tarniną 40% (Dom Wina)

Połączono spirytus żytni i śliwkowy. Żytnim spirytusem macerowana jest tarnina. Do tego niewielkie ilości przypraw ziołowych i korzennych. W aromacie dużo śliwki, do tego soczysta wiśnia, w mniejszym stopniu czereśnia, lekko poziomka, malina. W smaku mała śliwka czy nawet mirabelka, ale i renkloda, cierpka wiśnia, malina, jeżyna, oczywiście tarnina, która jest najbardziej wyraźna w finiszu. W finiszu jest delikatnie czekolada z wiśnią, czekolada ze śliwką, poza tym cierpki i taniczny sok z wiśni.

Debiut roku 2019 – gin

London Dry Gin 47% (Wolf & Oak)

W recepturze m.in. trzy rodzaje chmielu, jałowiec, gałka muszkatołowa. W aromacie: dużo jałowca i ziarna, bardzo dużo chmielu, igliwie, tuja, żywica, zielone szyszki, tussipect. W smaku masa chmielu, goryczka, piołun, w stylu słoweńskim, nuta pieprzu i kardamonu. W ustach rozmaryn, pomidory. W finiszu cierpkość, żywica, zielone szyszki, chmiel, jałowiec.

Debiut roku 2019 – whisky

Timberman 15YO 40% (Dębowa Polska)

Rozlewana w Polsce, w zakładzie Dębowa Polska, szkocka blended malt, zestawiona z piętnastoletnich whisky z regionu Higlands. W aromacie słód, ziarno, prażone ziarno, wanilia, kwiaty – jaśmin, bez, cięte drewno. W smaku brzoskwinie i morele, dużo ziarna, rodzynki, biszkopt. Finisz również ziarnisty, wanilia, lekko wiśnie, lekka nuta tytoniu i kory.

Debiut roku 2019 – likier ziołowy

Jakob Haberfeld Piołunówka 50% (Haberfeld Story Vodka Museum)

Bardzo przyjemny, słodki zapach, czuć tu bardziej tatarak niż piołun, przyprawy korzenne, zwłaszcza gałka muszkatołowa, słodycz syropu z czarnego bzu, kumkwata, liczi, miętę i anyż. W smaku słodko-gorzka w stylu dawnych likierów żołądkowych, czuć: piołun, chininę, ale też imbir czy gałkę muszkatołową, a w finiszu gorycz jest zrównoważoną słodką nutą miodową.

Debiut roku 2019 – likier owocowy

Malina z Kwiatem Lipy 35% (Manufaktura Cieleśnica)

Bardzo naturalny, czysty aromat dojrzałej maliny, czuć nawet małe pesteczki wewnątrz owocu, chruśniak. Kwiat lipy równoważy słodycz malin, wprowadza nutę liściastą, ale malina pozostaje dominantą. W ustach gęsta. W smaku nadal dominuje malina, wcale nie słodka, bo każda z nalewek z Cieleśnicy jest niemal bez cukru – cierpka, dochodzi nuta soku z wiśni, głęboko w tle nuty – orzechów, żołędzi, liści. Finisz przyjemny, cierpko-słodki: malina, jeżyna, wiśnia, lekko truskawka czy nawet poziomka i czarna czekolada z suszonymi owocami.

Debiut 2019 – likier miodowy

Miodula Awangarda 40% (Toorank Polska)

Trzy lata leżakowania, dodatek koniaku. Beczka zaszpuntowana w 2016 roku, jak pisze producent – w hołdzie polskiej Awangardzie – rozlana w 2019 roku. Świetny aromat – dużo rodzynek i macerowanych w alkoholu skórek pomarańczy, czarnej czekolady. W smaku czekolada z rodzynkami, czekolada z pomarańczą, czekolada z orzechem włoskim, trochę wanilia. Miód dopiero wyraźny w finiszu, lekko gorycz propolisu, nadal skórka pomarańczy. Likier na miarę Grand Marnier.

Debiut roku 2019 – likier kremowy

Aprez Likier Jajeczny 20% (Aprez)

Gęsty, w stylu holenderskim, przyjemny aromat wanilii, mleka. W smaku słodycz, wanilia, rurki z kremem, alkohol przyjemnie schowany pod tłustą strukturą kremu.

Debiut roku 2019 – okowita zbożowa

Okowita z Kukurydzy 50% (Podkarpacka Destylarnia Okowity)

W pierwszym nosie zielona kukurydza, mleczko zbożowe, ale po chwili napowietrzenia robi się słodki zapach popcornu z karmelem. W ustach rozgrzewająca, cierpkie nuty tytoniu, ziarno prażone. W finiszu słodko i zbożowo, jak kukurydziana tortilla z sosem mole, a także popcorn.

Debiut roku 2019 – okowita ziemniaczana

Ziemniak 2015 42,6% (Podole Wielkie)

Okowita, która przed zabutelkowaniem leżakowała w zbiornikach przez ponad trzy lata. Ziemniaki odmiany miranda, wczesna odmiana, zbierana późnym latem, trzy dni fermentacji. W aromacie – rześki ogórek, bardzo zielony ziemniak, marchew, lekko koper. Bardzo oleista. W smaku nieprawdopodobnie delikatne i dominuje ogrodowy ogórek, w finiszu króluje marchew. Wspaniały warzywny smak. Zachwyca lekkość tej okowity. W finiszu, już na koniec, są też lekkie nuty ziołowe – tymianek i rozmaryn, ale marchew absolutnie dominuje.

Debiut roku 2019 – okowita owocowa

OVII Destylat z truskawki 2019 47% (Drake)

Aromat słodki, lekko kompostowy, typowy dla destylacji truskawki, czysty, delikatnie lakier. Smak czysty, owocowy, trudny do uzyskania z truskawki, rewelacja! Finisz długi i zdecydowanie truskawkowy. Duży sukces.

Debiut roku 2019 – okowita miodowa

Frant Wildflower 2018 40% (Frant)

Aromat wyrazisty, nuty fermentacji miodu i owocowość – morele, tarnina. Przyjemny smak miodu, jabłek, lekko gruszki. Finisz nieco drożdżowy i dużo dobrego miodu.

Debiut roku 2019 – innowacja

Grochowica 53,9% (Grochowica Polska)

Pierwsza w Polsce, być może pierwsza na świecie – okowita z grochu. Aromat wypieczonych w ognisku ziemniaków, wanilia, prażone orzechy ziemne lekko koper. W smaku ziemista, puree z grochu, prażone orzechy, toffie, placek z wiśniami, wypieczona skórka ziemniaka, gotowany bób. Finisz to bardzo ciekawa mieszanka orzechów – laskowe, włoskie, nerkowca, czekolada gorzka, cierpkość tytoniu. Alkohol nieprawdopodobnie aromatyczny, przyjemny do picia i kolekcjonerski.

ex-equo

Wokulski Wódka Rzemieślnicza 40% (BZK Alco)

Niesamowity aromat – najpierw czuć anyż, a zaraz potem jabłka i gruszki. Cudownie owocowy. Smak również owocowy – kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, cytryna. Finisz kwaśny i lekko ziemisty, sporo cytryny, limonki, kwaśnej gruszki. Ciekawy, wyróżniający się na rynku produkt, do picia solo.

Debiut roku 2019 – tradycja

Wódka Poznańska Tradycyjna 40% (AWW)

Klasyczna szartreska, etykieta jak z lat 50., zwykła nakrętka. Idealna wódka na sentymentalne imprezy retro. Aromat jest przyjemny, ziołowy i korzenny – pieprz cubeba, a głębiej wanilia, ciut majeranku i cynamonu. Smak też przyjemny – jabłka, głębiej – skórka cytryny. Posmak skórek jabłek, kandyzowana limonka.

ex equo

Toruńska Ziemniaczana Mocna 50% (Toruńskie Wódki Gatunkowe)

Aromat słodko-korzenny: wanilia, gałka muszkatołowa i krochmal, a także przyjemna nuta chrzanu. W ustach słodka, oleista, wyrazista, bardzo wyraźnie ziemniaczana. Przechodzi w kierunku wanilii, białej czekolady, ale też wypieczonej skórki ziemniaka. Długi, ziemniaczany finisz, z delikatną nutą aromatycznego białego pieprzu.

ex-equo

Nalewki Rest. Baczewskich (Kumpel Group)

Otwarta w lutym 2019 roku w dawnym Pałacu Szucha w Warszawie, Rest. Baczewskich ma nastawionych ok. 1000 l nalewek, ponad 40 smaków, dojrzewających w szklanych zbiornikach w dolnej sali degustacyjnej. Nie mają czasu długo dojrzewać, tak wielkim cieszą się powodzeniem.

Debiut roku 2019 – destylarnia

Drake Distillery

Destylarnia znajduje się między Poznaniem a Wrocławiem, w pobliżu Leszna – we wsi Maksymilianowo. Powstał tu nie tylko zakład produkcyjny, ale też pierwsze w Polsce centrum dla odwiedzających działającą rodzinną destylarnię. Za szklanymi drzwiami znajduje się lśniący złotem i miedzią pokaźny aparat Kothe – osadzony na wysokim cokole zbiornik do destylacji o pojemności 250 l, zwieńczony miedzianym hełmem, służącym do kondensacji aromatów, połączony z kolumną czteropółkową, deflegmatorem i kondensatorem. Obok pomieszczenia do destylacji jest sala degustacyjna, eleganckie oświetlenie, ekspozytory na butelki, przestrzeń do rozmów. Przylega do niej mała palarnia kawy. Z tyłu są pomieszczenia ze zbiornikami fermentacyjnymi oraz innymi urządzeniami do obróbki owoców.

Podole Wielkie

Gorzelnia jest w murach z XIX wieku, zaś samo gospodarstwo Podole Wielkie ma ok. 500 lat historii. Od początku było to duże, szlacheckie gospodarstwo, przez długi czas w rękach pomorskich grafów. Po II wojnie majątek znacjonalizowano i przekształcono w PGR wraz ze stacją hodowli ziemniaka. W 1993 roku, po krótkim przestoju gorzelnia, znów ruszyła. Spirytus dostarczali najpierw do Krakowa, potem Leszna. Obecnie produkują 1,5 ml l czystego alkoholu rocznie i są największym dostawcą spirytusu ziemniaczanego w Polsce, m.in. do wódki Luksusowa. W 2017 roku postawili dodatkową miedzianą kolumnę Carl, wyposażoną w siedem półek. To na niej powstają obecnie okowity. Energia uzyskiwana jest dzięki technologii opalania słomą, wywarem karmione są własne zwierzęta.

Podkarpacka Destylarnia Okowity

W 1880 roku w miejscowości Długie pod Zarszynem na Podkarpaciu powstała gorzelnia dworska. Od tamtego czasu kilkakrotnie była przebudowywana i modernizowane. Dzisiaj gorzelnia w Długiem działa ponownie, pod marką Podkarpacka Destylarnia Okowity. W dawnych murach gorzelni zainstalowano sprowadzony z Włoch aparat do destylacji okresowej – składający się z: dwupłaszczowego, chromoniklowego, zwieńczonego miedzianą kopułą destylatora głównego, sprzężonego z miedzianą kolumną, wyposażoną w osiem półek spirytusowych z deflegmatorem i osobną chłodnicą. Dodatkowo na wyposażeniu destylarni są wyprodukowane w Polsce dwie duże prawie ośmiometrowe kolumny destylacyjne do destylacji ciągłej oraz zestaw elementów pozostałej części linii technologicznej wraz z instalacjami towarzyszącymi.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail