Francuskie whisky Arlett

17 czerwca w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja sześciu francuskich whisky. Marka Arlett powstaje w znanej głównie z produkcji koniaku Distillerie Tessendier, a spotkanie poprowadził sam Jérôme Tessendier.

Francuzi wypijają blisko 140 mln l whisky rocznie, to jest 40% przychodów branży spirytusowej, a zatem dlaczego nie robić własnej whisky, skoro mamy tradycje gorzelnicze i piwowarskie, doświadczenie, własne zboża i dobrą wodę? Francja bardzo dużo jęczmienia eksportuje, podczas gdy można wykorzystać go na miejscu nie tylko do pieczenia chleba i warzenia piwa mówił Jérôme Tessendier w odpowiedzi na pytanie, skąd francuska whisky.
Marka Arlett narodziła się w 2018 roku, nazwa nawiązuje do imienia mamy Jérôme, pani Arlette Tessendier, która bardzo ceni sobie whisky i pomagała w znalezieniu odpowiedniego profilu smakowego. Jęczmień pochodzi z centrum Francji, a zastosowane drożdże dają owocowy profil. Fermentacja odbywa się w niskiej temperaturze 32 stopni i trwa kilka dni, a potem przefermentowany zacier jest wychładzany i czeka około tydzień zanim rozpocznie się klasyczna dwukrotna destylacja w szarentejskich alembikach o pojemności 2500 l dedykowanych do koniaku. Destylują do nieco wyższej mocy niż wino na koniak, odbierają alkohol z mocą 74-75%, new make spirit ma dużo słodyczy chleba, nut piekarniczych, ale też kwaskowych jabłek. W przeciwieństwie do większości francuskich producentów whisky Tessendier prawie nie używa dębu francuskiego, preferując do leżakowania – zwłaszcza w pierwszym okresie – dąb amerykański dziewiczy i po bourbonie.
Robią single malt klasyczną oraz torfową, do tego różne finiszowania w wybranych beczkach, jak: dąb mizunara, beczki po rumie czy po słodkim pineau. W 2024 roku wprowadzili swoją whisky blended.

Arlett Whisky Blended (40%)

Mieszanka jęczmienia (35%) i pszenicy (65%), wiek destylatów to 3-4 lata leżakowania w amerykańskim dębie. Zapach siana, ziarna, prażonego ziarna, wypieczonego chleba, jabłek, gruszek, młodej leszczyny, delikatnie ziół, ziaren kukurydzy z kolby. W smaku wytostowany chleb z rodzynkami, cytrusy, zwłaszcza pomarańcze, morele, kwaskowe jabłka, gorzkie migdały, lekka pikantność. Finisz kwaskowy, owocowy: czereśnie, śliwki, renklody, gorzki migdał, ale też słodki popcorn.

2.5/5

18/17/16/5=56

Arlett Single Malt Original (45%)

Trzy lata w nowych beczkach z amerykańskiego dębu i beczkach po bourbonie. Zapach orzechów, śliwek, moreli, czereśni, słodkich gruszek, jabłek, apple pie z cynamonem. Smak jabłek, orzechów, śliwek, moreli, pomarańczy – owocowo, do tego gorzkie zielone orzechy, gorzkie migdały, delikatna słoność, wypieczona skórka chleba, miód. W finiszu wanilia, śmietanka, sól, brioszka, kwaskowe jabłka, grejpfruty, śliwki, kandyzowana skórka cytryny i pieprzność.

4/5

24/24,5/24/7=79,5

Arlett French Single Malt Single Malt finition fût Mizunara (48%)

Whisky dojrzewała trzy lata w nowych beczkach z amerykańskiego dębu i beczkach po bourbonie, a potem dodatkowy rok w beczkach z japońskiego dębu mizunara, w których wcześniej dojrzewał koniak Park. Zapach maślany, orzechowy, masło orzechowe, fistaszki, popcorn, nuty kwiatowe, jaśminowe, soda, przyprawy korzenne. Smak dość ostry, bardzo ziarnisty, jest sporo nut typowych dla bourbona – kukurydziano-ziołowych, ale też owocowość, bardzo dojrzałe gorzkawe i kwaskowe jabłka, kwaskowe winogrona, gorzkie migdały, ziemistość, mineralność, wypieczona skórka chleba. W finiszu nieco pikantnie – imbir, pieprz ziołowy, kardamon, imbir, tytoń, zielone włoskie orzechy, dużo ziarna, popcorn.

4/5

24/24,5/24/7=79,5

Arlett Single Malt Finition Fût de Rhum Barbade (48%)

Whisky leżakowała trzy lata w nowych beczkach z amerykańskiego dębu, a potem sześć miesięcy w beczkach po rumie z Barbadosu. Zapach cynamonu, egzotycznego drewna, jak heban, śliwek, moreli, słodu, ziół, spadziowego miodu oraz kokosów. W smaku śliwki, suszone śliwki, dużo melasowej słodyczy i dużo słodkiego ziarna. Finisz słodowy, morele, toffi, nuty piernikowe – imbir, gałka muszkatołowa, cynamon i miód ziołowy, ale też banany i kokosy, imbir, tytoń.

4/5

25,5/25,5/25,5/7=83,5

Arlett Single Malt Finition Fût de Pineau des Charentes (52%)

Trzy lata leżakowania w amerykańskim dębie, potem w beczkach po słodkiej białej sześcioletniej misteli. Zapach pełen deserowej słodyczy – czekolada, galaretka pomarańczowa, orzechy laskowe, śliwki w czekoladzie, morele, brzoskwinie. W ustach whisky też sodka, delikatna, elegancka – delicje z pomarańczą, pralinki z alkoholem, delikatnie imbir, słodkie winogrona. W finiszu kandyzowane skórki cytrusów, czekolada, lekko pieprz, imbir i kwaskowe wiśnie, słodkie deserowe wino, jak Tokaj czy Sauternes.

4/5

25,5/26/25,5/7=84

Arlett Single Malt Tourbé (43%)

Whisky torfowa, torfowy słód jest ze Szkocji, ze słodowni Port Ellen, poziom natorfienia 40 ppm. Trzy lata leżakowania, beczki pierwszego napełnienia po bourbonie. Zapach siana, polnych ziół, jabłek, wędzonych jabłek, wędzonych liści porzeczki, wędzonych śliwek, wanilia. Smak słony i owocowy – słone jabłka, lukrecja, wiśnie, morele, jest też goryczka, dymność, wrzosowość. W finiszu wyraźnie nuty dymne, pieczone jabłka, gruszki, wędzone liście porzeczki, wyciągnięte z ziemi korzenie, ale też: cynamon, imbir, migdały, miód i sól, kremowość.

3.5/5

23/23/22,5/6,5=75

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.