9 stycznia w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja angielskich ginów Mayfair, która prowadził ambasador marki Donald MacLellan. Mayfair Brands powstała w 2009 roku w Londynie celem produkcji luksusowych alkoholi, kierowanych do restauracji ni hotelowych barów. Marka Mayfair to sześciokrotnie destylowana wódka, a także kolekcja trzech ginów. Wódka powstaje z angielskiego ziarna, jest destylowana w kolumnie i alembiku. Za destylację odpowiada Charles Maxwell, którego rodzinne tradycje produkcji ginu sięgają XVII wieku.
– Nasze giny należą do kategorii London Dry, co oznacza, że wszystkie botaniki są razem macerowane i destylowane. Nie koniecznie musi się to odbywać w Londynie, ale w naszym przypadku destylarnia ulokowana jest niemal w centrum stolicy Wielkiej Brytanii. Nie chcemy używać zbyt wielu botaników, robimy wyraziste giny, klasyczne, mocno oparte na jałowcu, cytrusach, dzięglu i irysie, a w przypadku edycji Hight Tea także na angielskiej klasycznej bergamotkowej herbacie, co rewelacyjnie pasuje do koktajli z tonikiem – mówił Donald MacLellan.
Destylacja odbywa się w Thames Distiller. Zakład powstał w Londynie w 1996 roku z inicjatywy Charlesa Maxwella. Produkują obecnie ponad 60 marek ginów na zlecenie. Wyposażeni są w kolumny oraz w dwa niewielkie alembiki o pojemności po 500 l – nazwane Tom Thumb and Thumbelina. Powstają tu zarówno małe marki, jak: Little Bird Gin, Chilgrove Dry Gin, Mayfair Gin, jak i wielkie, np. Ford’s Gin czy 6 O’Clock Gin.
Mayfair London Dry (40%)
Wykorzystane botaniki to m.in.: jagody jałowca, ziarna kolendry, korzeń dzięgla i korzeń irysa. Zapach słodki, jagody jałowca, cytrusy, zwłaszcza słodkie cytryny, dzięgiel z przyjemną nutą warzywną, karotkową, lekko wanilia. Smak najpierw słodki: wanilia, jałowiec, kandyzowana skórka cytryny, limonki, potem wchodzą nuty ostrzejsze – pieprz, kardamon. Rześki, przyjemny, cytrusowo-jałowcowy finisz, ziołowy aromatyczny pieprz, wyraźny jałowiec.
25,5/25,5/25,5/7,5=84
Mayfair High Tea (44%)
Wśród botaników mamy: jałowiec, bergamotkę, liście herbaty earl grey tea i białej herbaty, płatki róży, kolendrę, dzięgiel, cytrusy, lukrecję. Przyjemny zapach słodkiej herbaty earl grey, bergamotki, limonki, herbaty lipton, dzięgla i jałowca, kwiatowa pudrowość, irys. W smaku – słodka herbata z jałowcem, wyraźnie cytrusy, zwłaszcza cytryna, dzięgiel, potem pieprz i cierpka, gorzka herbata – bardzo ciekawe przejście od słodkości do taniczności. W finiszu królują pieprz i jałowiec oraz bardzo gorzka mocna herbata.
25,5/26/25,5/7,5=84,5
Mayfair Six PM (57,6%)
Wykorzystane botaniki to m.in.: jagody jałowca, ziarna kolendry, korzeń dzięgla i korzeń irysa, lukrecja. Aromat lekko herbaciany, dużo limonki, jałowiec, bardzo przyjemne nuty dzięgla, jakby słodkie marwitki. I pudrowość irysa. W smaku pieprz, dzięgiel, dużo jałowca, lekko herbata, limonki, cytryny, oleiście. W finiszu sporo pieprzu, jałowca, limonki, lekko grejpfrut, dużo mocnej herbaty, jałowiec, leśne jagody, kwaskowa żurawina.
27,5/27,5/28/8=91