Juniperus occidentalis jest znany również jako jałowiec sierra; to najwyższa ze wszystkich odmian jałowca, dorastająca do 28 m. Drzewa są rodzime dla zachodnich gór Stanów Zjednoczonych, w tym stany Kalifornia, Nevada, Oregon, Idaho i Waszyngton. Drzewa rosną na dużych wysokościach, do 3000 m. Drzewo znane jako jałowiec Bennetta osiągnęło średnicę 3,8m i najduje się na terenie Stanislaus National Forrest w północnej Kalifornii. Szacuje się, że mieć ponad trzy tysiące lat. Gdy używany w ginie jałowiec zachodni daje nuty sosny i zaskakuje zapachem owoców tropikalnych, a w ustach daje efekt kremowy, nuty przyprawowe, waniliowo-dębowe i cynamonowe. W USA wykorzystuje go kilku producentów ginu z Oregonu, m.in. w Cascade Mountain Gin, gdzie juniperus occidentalis to główna odmiana jałowca, ale gin ten jest aromatyzowany przez infuzję, a nie destylację