Legenda warszawskiej sceny barmańskiej, menadżer Kity Koguta, Przemek Bocian, stworzył dwie receptury koktajli z Musztardówką. To dwie receptury o zupełnie innym charakterze. Pierwsza to twist na sourze inspirowanym grillem, działką. Lekki, przyjemny i… dymny jak to na grillu. Druga jest modyfikacją gimleta. Wyrazisty, skondensowany koktajl, zaskakujący; jednak gdy spojrzymy z punktu widzenia kulinarnego smaki wydają się bliskie.
– Nazwy obydwu koktajli są polskie i dość luźne, a wynika to z charakteru alkoholu, jego korzeni i formy podania. Zarówno pierwszy jak i drugi świetnie odnalazłyby się jako uzupełnienie klasycznej zestawu grillowego – komentuje Przemek Bocian.
Działkowiec
40 ml Musztardówki
5 ml torfowej whisky
20 ml syropu miodowego
30 ml soku z cytryny
20 ml białka
2 dash solankiMetoda: shake
Szkło: whisky glass
Garnisz: świeży tymianek i zest z cytrynySwojak
50 ml Musztardówki
25 ml kordiału na bazie soku z kiszonego ogórka i kopruMetoda: stir
Szkło: pony
Garnisz: chips z jabłka