Ladyburn

historia Ladyburn była bardzo krótka. Powstała w 1966 roku wraz z kompleksem Girvan i nigdy nie była samodzielną destylarnią. Były to wydzielone dwie pary alembików do produkcji single malt whisky, podczas gdy Girvan powstała na potrzeby grain whisky. Większość tego, co wyszło z alembików Ladyburn, trafiło do blendów William Grant and Sons, właściciela marki. W 1975 roku zaprzestano produkcji single malt whisky w Girvan i alembiki usunięto. W latach działalności Ladyburn wypuszczono tylko dwie edycje, dzisiaj stanowiące kolekcjonerska rzadkość. W ostatnich latach William Grant and Sons wypuścił kilka butelek ze starych beczek, były to Ladyburn 40, 41 i 42YO, a także 1973 Vintage. Jest także kilka edycji od niezależnych bottlerów, pod nazwą Ayrshire Distillery. Co ciekawe, w 2007 roku powrócono do pomysłu produkowania single malt whisky w Girvan, obecnie jest to marka Ailsa Bay. Ladyburn 1973 Vintage Single Cask (50,4%) ma mimo upływu lat ostry zapach alkoholu, czuć: wiśnie, śliwki i słód. W smaku placek ze śliwkami, gencjana, wiśnie. Finisz to przypieczone ciasto ze śliwkami i wiśnią.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.