Letnie koktajle na garden party

Mistrzowie globalnego konkursu barmańskiego World Class polecają receptury na proste, lekkie koktajle na letnie garden party.

Mint Julep
Klasyczny koktajl szczególnie polecany na upalne lato. Połączenie mięty z bourbonem tworzy przyjemną słodycz z solidną dawką orzeźwienia! Składniki na jeden koktajl: 50 ml Bulleit Bourbon, 15 ml syropu cukrowego, 8-10 świeżych liści mięty, gałązka mięty do dekoracji.
Delikatnie zmieszaj liście mięty i syrop cukrowy w kubku Julep lub w szklance o grubych ściankach. Dodaj pokruszony lód i wlej bourbon. Całość zmieszaj i delikatnie ugniataj końcówką łyżki barmańskiej (możesz użyć zwykłej łyżki). Następnie uzupełnij lód i całość ozdób słomką oraz gałązką mięty.

Daiquiri
Prosta receptura koktajlu o orzeźwiającym smaku.
Składniki na 1 koktajl: 45 ml Ron Zacapa, 20 ml świeżego soku z limonki, 10 ml syropu cukrowego, jeden limonka (do ozdobienia koktajlu).
Napełnij shaker (lub słoik) składnikami koktajlu oraz kostkami lodu i mocno wstrząśnij. Przelej zawartość do kieliszka koktajlowego. Całość ozdób zestem (skórką) z limonki. Przepis na cukrowy poncz: połącz w rondelku 2 szklanki cukru i 1 szklankę wody. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Pozostaw syrop do ostygnięcia i gotowe! W upalny wieczór można przygotować Frozen Daiquiri. Wystarczy wlać wszystkie składniki koktajlu do blendera i miksować z dużą ilością lodu, aż kompozycja zmieni się w jednolity, sorbetowy napój.

Batanga
Prosty koktajl na bazie tequili.
Składniki na jeden koktajl:
50 ml tequili Don Julio Blanco, 200 ml coli, 2 ćwiartki limonki.
Napełnij wysoką szklankę kostkami lodu. Obwiedź po jej brzegu ćwiartką limonki, a resztę wyciśnij wprost do koktajlu. Dodaj tequilę i colę. Udekoruj ćwiartką limonki. Klasyczna receptura Don Javiera Delgado Corony, właściciela słynnej kantyny La Capilla w mieście Tequila w Meksyku, zaleca, by brzeg szklanki pokryć solą, która jest rzadko stosowana w zestawieniu z colą. Aby otrzymać autentyczny, meksykański smak obwiedź ćwiartką limonki po brzegu szklanki, a następnie zanurz go w soli.

Whisky Apple Soda
Delikatnie musująca kompozycja, która nadaje whisky lekkość i nutę orzeźwienia.
Składniki na jeden koktajl:
50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve, 50 ml klarownego soku jabłkowego, 50 ml wody gazowanej, cienki plasterek jabłka.
Wlej whisky do wypełnionej lodem, wysokiej szklanki lub kieliszka do szampana. Dopełnij sokiem jabłkowym i wodą gazowaną. Uzupełnij kostkami lodu i ozdób plasterkiem jabłka.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.