Kirsch
wiśniowica (w krajach niemieckojęzycznych często zwana: kirschwasser) – mocny destylat o przyjemnym aromacie i ostrym […]
wiśniowica (w krajach niemieckojęzycznych często zwana: kirschwasser) – mocny destylat o przyjemnym aromacie i ostrym […]
szwajcarski odpowiednik niemieckiego obstlera, czyli brandy wieloowocowe, najczęściej połączenie gruszki i jabłka (ale w przeciwieństwie
gruszkowica, zwana także Williams-Christ, robiona z najlepszych dla potrzeb destylacji aromatycznych i słodkich gruszek odmiany
Williams-Birnenbrand Czytaj więcej ⟶
niezwykle popularny niemiecki likier jabłkowy, orzeźwiający, bardzo przyjemny w smaku – robiony ze zbożowego spirytusu
Są rzeczy doskonałe, jedną z nich jest Duncan Taylor, destylowany 1968, butelkowany 2004, z rozkoszą
Malt z 1968 roku… Czytaj więcej ⟶
niemiecka wódka zbożowa (zwana też edelkorn lub po prostu korn), wytwarzana z: pszenicy, żyta, owsa,
lżejsza odmiana czeskiej śliwowicy, podobnie jak Slivovice robiona ze śliwek węgierek, ale jest słabsza (40%)
Svestka (Slivka) Czytaj więcej ⟶
czeski „koniak”, winogronowa brandy produkowana w mateczniku śliwowicy – w Vizovicach, w zakładach R. Jelínek.
mocny niemiecki likier anyżowo-ziołowy, który smakiem (ale i nazwą oraz stylistyką etykiety) przypomina hiszpańskie hierbas.
niemiecki odpowiednik francuskiego eau-de-vie de mirabelle, po naszemu mirabelkowica – brandy palona z mirabelkowego wina.
Mirabell Wässer Czytaj więcej ⟶