Magnífica

znakomita brazylijska wódka z trzciny cukrowej, czyli cachaça, produkowana w zakładach o tej samej nazwie w pobliżu Rio de Janeiro. Stworzył ją miłośnik cachaçy, João Luiz de Feria, od początku z zamysłem, że będzie to trunek klasy premium. Od 2009 roku niezmiennie jest w gronie Top 5 najlepszej cachaçy według ocen specjalistów, jej pełna nazwa Magnífica cachaça do Brasil oddawać ma jej typowo lokalny, a przy tym wyjątkowy charakter. I rzeczywiście jest wyjątkowa, niemal niezrównana (poważnym konkurentem jest Ypióca). Wspaniały, słodki, tropikalny, bananowy smak i aromat ma najprostsza Magnífica Tradicional (45%), biała, spędziła dwa lata w beczkach z egzotycznego drzewa Ipê. Według mnie to najlepsza biała cachaça, przynajmniej lepszej nie próbowałem i szkoda jej do drinków jak Caipirinha. Również bardzo dobra, choć pozbawiona tej owocowej świeżości, jest Magnífica Envelhecida (43%), barwy bursztynowej, dwa lata spędziła w beczkach po szkockich whisky, z nutami wanilii, karmelu, zdecydowanie słodka i bardzo delikatna. I wreszcie mistrzowska Magnífica Reserva Soleira (43%) – orzechowy kolor, bardzo sodki aromat trzciny cukrowej, w ustach czekolada i cytrusy. Leżakowała piętnaście lat w systemie Solera, z czego minimum dziesięć lat w beczkach po Bourbonie Jack Daniel’s. Potężna, bogata cachaça. Na rynkach europejskich firma znana jest dzięki niemieckiemu przedstawicielstwu, firmie Perola z Norymbergii.

Na zdjęciu degustuję Magnífica na targach Prowein w Dusseldorfie

[nggallery id=143]

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.