Alkohole dnia, Spirits
destylarnie, grappa

Marolo

Marolo

Udostępnij:

w 1977 roku Paolo Marolo, absolwent enologii w Alba założył destylarnię, którą nazwał Santa Teresa. Z czasem nazwę zmieniono na Marolo. Położona w sercu winnic, od początku korzysta ze współpracy z okolicznymi winiarzami. Uprawiane tu szczepy, z których powstają wina i grappa, to: nebbiolo, barbaresco, barbera, dolcetto, brachetto, roero arneis czy moscato d’Asti. Do destylacji firma używa kotłowo-kolumnowych miedzianych aparatów typu bain-marie. Znaczna część grappy leżakuje w jasnym i delikatnym drewnie akacji. W 1989 roku firma wprowadziła innowacyjną grappę pochodzącą z jednej parceli. Kolejną innowacją była ich grappa di barolo leżakowana w beczkach po winie barolo chinato. Destylarnia korzysta z DOC Grappa di Barolo. Autorem stylistyki etykiet jest zmarły w 2011 roku wybitny włoski malarz i przyjaciel założyciela destylarni, Gianni Gallo. Poza bogatą kolekcją grappy jednoszczepowej, w ofercie są m.in. destylaty owocowe (jabłka, gruszki, morele), a także likiery, wśród nich odtworzona receptura XIX-wiecznego ziołowego likieru na bazie wina, dr Ulrich.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.