17 października w Fortecy Kręglickich M&P zaprezentowało swoją kolekcję alkoholi mocnych. Niemal pełen przegląd, sporo nowości. Właściwie w każdej kategorii, bo i rum nowy, i wódka, i giny, ale głównie whisky. Było co próbować.
Rum z Jamajki, Hampden Great House Distillery Edition dostępny był wyłącznie na festiwalu, na razie nie będzie go w stałej ofercie w salonach M&P. Szkoda. To ciężki rum, z nutami nafty, benzyny, tytoniu, anyżu, wiśni.
W bardzo limitowanej ilości przyjechał nowy festiwalowy Blanton’s. Każdego roku pojawia się specjalna edycja z beczek wyselekcjonowanych dla M&P. W tym roku mamy bardzo delikatny aromat – cedru, hebanu, śliwki, marcepanu, anyżu. – Cieszę się, że czuć różnicę w porównaniu do ubiegłego roku, chcemy żeby każda edycja dla M&P była wyjątkowa – opowiada Tomy Mills, ambasador marki Blanton’s. – Tym razem jest to whisky w wieku 7-10 lat, z beczek leżakowanych na środkowych piętrach magazynu H, chcieliśmy pokazać wpływ drewna, stąd tak wiele nut ziołowych i drzewnych. Ta edycja jest ostrzejsza od ubiegłorocznej, mimo delikatnie niższej mocy alkoholu.
Ważną nowością w ofercie są whisky z destylarni Tobermory, czyli torfowa whisky Ledaig i Tobermory. Powstają na wyspie Mull, przez pół roku tworzą jedną whisky, przez pół roku drugą. To mała destylarnia, więc oferta jest skromna, ale są to cenione whisky z historią. Ponadto do oferty M&P trafia także Tobermory Gin. Zadebiutował rok temu, jest na rynku angielskim i niemieckim, teraz będzie też w Polsce. Wszystkie botaniki są z wyspy Mull, m.in. wrzosy, czarny bez. Rześki, świetny do koktajli.
Kolejna nowa pozycja, to wódka Carvia, destylowana w szarentejskich alembikach jak Viche Pitia, bo to ten sam producent z regionu Cognac. Lżejsza i tańsza niż jej odpowiednik, czyli kminkowe Viche Pitia, ale jest tu ten sam fantastyczny zapach kminu.
Hinduska marka Paul John zaprezentowała edycję whisky Christmas Edition 2019, będzie w sklepach M&P przed świętami. – W tym roku wypuściliśmy edycję świąteczną, zbudowaną z beczek z whisky torfową, nietorfową i po sherry pedro ximenez, w wieku 6-8 lat, mariażowanych w wielkich kufach. Tylko 3000 butelek na cały świat – mówi Shilton Almeida z Paul John.
Dwie nowe whisky pokazała destylarnia Templeton Rye. To Barrel Strength zestawiona z beczek w wieku 6-12-16 lat, bardzo ziołowa, ziarnista, z czekoladową słodyczą. A także Maple Cask Finish, whisky o aromacie liści, wiśni, śliwek, słodka i delikatna. – Przez dwa miesiące beczki były napełnione syropem klonowym, a potem na pół roku trafiła do nich nasza sześcioletnia whiskey – mówi Shane Fitzharris, wiceprezes Templeton Rye. – Wielu producentów w Kanadzie i USA dodaje do whiskey syrop klonowy, żeby skorygować smak, ale ja chciałem to zrobić inaczej, drożej i bardziej zgodnie z kanonem whiskey.
Kilka nowości było na stoisku Kilchomana, m.in.: 100% Islay 9th Edition, Vintage 2010 czy STR Cask Matured. Wszystkie dymne, torfowe. Kilka nowych whisky na stoisku GlenAllachie: 10YO Batch 2, Vintage 2006 Single Cask Ralfy (zaskakująca, o pomarańczowej barwie, którą zawdzięcza finiszowaniu w beczkach po porto ruby), Vintage 2008 Single Cask Moscatel czy 8YO Koval Quarter Cask, z małych beczek od amerykańskiego producenta whiskey. Był też nowy Kilkerran 15YO Single Cask, whisky z pierwszego roku, kiedy zostały napełnione beczki Kilkerrana, spędziła dziesięć lat w beczkach po sherry fino i pięć lat w beczkach po bourbonie. Springbank 15YO Rum Wood, gdzie finiszowanie w beczkach po rumie dało nuty tropikalne – kokos czy banany oraz kolejna edycja Springbank 12YO Cask Strength, tym razem o mocy 57,1 ABV.
Osobne stanowisko miał na festiwalu Brown Forman, właściciel marek whisky BenRiach i GlenDronach, z których kilka beczek trafiło na wyłączność do salonów M&P, np.: BenRiach 2007 11YO Oloroso Cask, BenRiach 2007 10YO Peated/Olorosso Sherry Cask, BenRiach 1994 24YO Peated/Olorosso Sherry Cask, GlenDronach 1992 26YO Oloroso Sherry Butt, GlenDronach 1994 24YO Pedro Ximenez.
Można było spróbować kilku otwartych na festiwal po raz pierwszy butelek rocznikowych koniaków i armaniaków, jak Gaston Legrand 1999 i Dupuy 1993 Borderies, a także wspaniały François Voyer Extra zestawiony z destylatów w wieku 30-40 lat. Wydarzeniem była specjalna edycja koniaku François Voyer M&P, butelkowanego z mocą beczki 57,4%, o rześkich, owocowych aromatach. Pierwsza taka edycja w historii marki François Voyer.
Aqua Vitae rekomenduje
Najciekawsze nowości mocnych alkoholi w ofercie M&P
Poz | Marka | Gatunek | Kraj | Ocena |
1 | François Voyer Extra | koniak | Francja | 97,0 |
2 | Templeton Rye Maple Cask Finish | bourbon | USA | 95,0 |
3 | Padro & Co. Rojo Amargo | wermut | Hiszpania | 94,5 |
4 | Templeton Rye Barrel Strength | bourbon | USA | 94,0 |
5 | Carvia | wódka | Francja | 93,0 |
6 | Dupuy 1993 Borderies | koniak | Francja | 92,5 |
7 | Hampden Great House Distillery Edition | rum | Jamajka | 89,5 |
7 | Springbank 15YO Rum Wood | single malt | Szkocja | 89,5 |
8 | Kilchoman 2010 Vintage | single malt | Szkocja | 89,0 |
8 | GlenDronach 2012 7YO Virgin Oak | single malt | Szkocja | 89,0 |
9 | GlenDronach 1994 24YO Pedro Ximenez | single malt | Szkocja | 88,5 |
10 | François Voyer Creme de Framboise | likier | Francja | 88,0 |