Nominowane mezcale 2024

W 2024 roku oceniliśmy 2290 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2024 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane alkohole w kategorii mezcalu. Spośród łącznej liczby próbowanych 29 pozycji w tej kategorii w 2024 roku wyróżniliśmy 8 butelek. Kolejność losowa.

Don Ramon Joven Salmiana (40%)

Zapach prażonych migdałów, prażonych orzeszków ziemnych, masła orzechowego i smoły, nafty. W ustach smolistość, pieczone kasztany, wędzona czarna porzeczka, nuty rybnej wędzarni – wędzony dorsz, wędzone krewetki, ale też wędzone szprotki. W finiszu masło orzechowe, dużo laskowych orzechów, wędzenie ryb w dobrej portowej wędzarni – sardynka, wędzony śledź, dym wędzarni, smoła.
W ofercie: Crimston

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8,5=91Aqua Vitae rekomenduje

Perro d San Juan Maguey Cuishe Cirial Blanco (42,5%)

Pojedyncza destylacja, agawa odmiany Karwinskii, ścinana w wieku 12 lat. Zapach ziemisty, seler, pietruszka, marynowana marchew. W smaku pietruszka i seler, marchew, sól. W finiszu jest słoność, warzywność, kalarepa, kalafior w occie i ziemistość, masa marchwi.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28/29,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Ojo de Tigre Reposado Espadin/Tobala (37%)

W zapachu nuty ziemiste, kiszone, dymione – szparagi, ogórki, skórki czarnej porzeczki. W smaku pomieszanie nut wędzonych i słodkich – żeberka bbq w miodzie z dodatkiem marynowanych szparagów. W finiszu słoność, warzywność, ziemistość, miodowość – kiszone, wędzone bataty i marchew.
W ofercie: The Last Port

4/5

27/25/25,5/7=84,5

Clase Azul Mezcal Durango Joven (44%)

Robiony z rzadkiej odmiany agawy cenizo, jest to dzika odmiana, rosnąca na dużych wysokościach, w chłodnym klimacie, głównie w górach Durango, też w regionie Michoacan. Nazywana także agave durangesis. Zapach jest pełen dymu, wędzenia, nuty pleśniowego sera i słonego octu. Po chwili napowietrzenia dochodzi nuta ziół, palonych traw, wędzonej skórki czarnej porzeczki. W smaku słoność, cierpkość, nuty wędzone, nawet wędzonego mięsa, zielony pieprz, porzeczki, agrest. W finiszu sól, smolistość, wędzenie, popiół, wypieczona w ognisku skórka ziemniaka.
W ofercie: United Beverages

4.5/5

27/27,5/27,5/8,5=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Noble Coyote Espadín-Tobalá (45%)

Kupaż stworzony przez maestro mezcalero Valeriano Monterosa. Mamy tu rosnące na dużej wysokości piętnastoletnie, wielkie agawy tobalá z plantacji San Luis Amatlán, gdzie dorastają nawet do 1,5 metra, zmieszane z destylatem z dziesięcioletniej agawy angustifolia (espadin). W zapachu sporo nut ciężkich, „spoconych”, octowych, ale też czerwone owoce – czerwony agrest, porzeczka, renkloda. I lekko nuta dymna. W smaku dużo soli, wędzone śliwki, wędzone liście wiśni, sadza, smoła, tytoń. Finisz cierpki, słony, dużo nut wędzonych i kwaskowych, limonkowych i na dokładkę kredowych.
W ofercie: M&P

4.5/5

28/27,5/27,5/8,5=91,5Aqua Vitae rekomenduje

El Barro Espadin (46%)

Zapach czarnej porzeczki, śliwek, wędzonych śliwek, sadzy, palonego karmelu, kiszonych kaparów. W smaku wędzona czarna porzeczka, wędzona śliwka, miód, kapary, ziemistość. Finisz bardzo ziemisty, dużo czarnej porzeczki, kapary, czarny bez, wosk, słoność.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28/28/9=91Aqua Vitae rekomenduje

Mezcal El Jolgorio Tobasiche Silvestre 2018 (53,2%)

Destylarnia Palenque, wypuszczono tylko 650 butelek. Zrobiony z dziko rosnącej agawy odmiany tobasiche, znanej też jako agave karwinskii. Wspaniały zapach marchwi, pietruszki, kiszonego buraka. W ustach słone, nie czuć mocy alkoholu, nuta warzywna, ale też owocowa – agrest, porzeczka. W finiszu mineralność i warzywność – pieczone ziemniaki, pietruszka, ale też agrest, limonka.
W ofercie: Tudor House

4.5/5

29/29/28/8,5=94,5Aqua Vitae rekomenduje

400 Conejos Joven Espadin (38%)

Mezcal produkowany przez maestro mezcalero Don Tacho w Santiago Matatlan. Agawy odmiany espadin w wieku 8-10 lat. Tradycyjnie robiony przy użyciu kamiennego pieca horno, tahony ciągnionej przez konie i destylacji w miedzianym alembiku. Zapach dymu, smoły, rozgrzanej papy. W ustach przyjemna owocowa słodycz i cierpkość – porzeczki, agrest, jabłka, a potem dużo dymu, wędzenia i pikantność. W finiszu gorzkie rajskie jabłuszka, pieprzność i wędzenie.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/28/28/8,5=92Aqua Vitae rekomenduje

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.