Wydarzenia
rynek, single malt, whisky szkocka

Nowa linia whisky Scapa

Nowa linia whisky Scapa

Udostępnij:

Pernod Ricard wprowadza nową linie whisky Scapa. Nowe portfolio whisky jest z oznaczeniem wieku (w przeciwieństwie do poprzedników bez oznaczenia), zwiększone ABV w porównaniu do edycji Skiren i Glansa (40%), nowe wersje mają po 48%, a Scapa 21YO jest o mocy beczki. Wszystkie whisky Scapa są nietorfowe, nie filtrowane na zimno, dojrzewające w amerykańskim dębie, bez finiszowania. Scapa 10YO kosztuje 259,99 zł, 16YO – 519,99 zł i 21YO – 1299,99 zł.

Destylarnia Scapa została założona w 1885 roku przez McFarlane’a i Townsenda, z widokiem na spokojny akwen Scapa Flow. Townsend był chemikiem, który zajął się gorzelnictwem, natomiast McFarlane wcześniej pracował w destylarni Highland Park. To jedna z najbardziej wysuniętych na północ szkockich destylarni. Położona na wyspie Mainland na Orkadach. Wyspa już w XIX wieku miała dobre połączenia transportowe – jedną z pierwszych dróg w Szkocji oraz port, z którego kursowały parowce do głównych portów lądowej części Szkocji. O wyborze lokalizacji dla destylarni zadecydowało źródło wody Orquil Springs, doprowadzonej do destylarni rurami z odległości ok. półtorej mili. Nazwa Scapa pochodzi od nordyckiego słowa oznaczającego łódź.
Scapa to jedna z ostatnich ręcznie obsługiwanych destylarni, pracująca przez całą dobę. W przeciwieństwie do innych destylarni na wyspach nie używają torfu do suszenia słodu. Fermentacja jest długa, trwa 160 godzin, czyli prawie 7 dni. Daje to owocowy profil whisky. Destylacja odbywa się w jednej parze alembików. Do pierwszej destylacji wykorzystywany jest alembik typu Lomond, będący już jedynym ocalałym egzemplarzem tego typu alembiku używanym do produkcji szkockiej whisky. Zainstalowany w 1959 roku ma szerszą i wyższą szyję, czego efektem jest bogatszy, bardziej owocowy new make spirit. Whisky Scapa dojrzewa głównie w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu z Tennessee i Kentucky.

Powiązane artykuły

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.