Krzysztof Maurer zaskoczył wszystkich swoich fanów! Z Manufaktury Maurera wyszły cztery nowe okowity – trzy zbożowe, jedna z ziemniaków. Dotąd producent znany był z okowit owocowych, także z soków, win owocowych, cydrów. Krzysztof Maurer lubi jednak eksperymentować. I tworzy nową historię Łącka, bo o ile żyto w tym regionie często jest destylowane, to o łąckich ziemniakach świat jeszcze nie słyszał. A powinien!
Manufaktura Maurera Okowita z Jęczmienia (55%)
Aromat wytrawny, wyraźnie słodowy, z nutą kwaśnego jabłka i cierpkich winogron, delikatna nuta lakieru. Po chwili napowietrzenia nabiera słodkich nut – wanilii, czekolady mlecznej. W smaku bardzo ziarnista, mączna i słodowa. W finiszu słodkie, słodowe nuty.
25,5/25,5/25/7,5=83,5
Manufaktura Maurera Okowita z Kukurydzy (55%)
Znakomity zapach kukurydzy, jak corn whiskey, poza słodkim ziarnem delikatnie w tle ogórki. Alkohol głęboko schowany. Smak dymny, prażona kukurydza, delikatnie słodycz dojrzałego czerwonego jabłka, w finiszu słodko-pieprzna, im dalej, tym więcej pieprzu na języku, a nawet mokry gorzki tytoń.
28/26/25/8=87
Manufaktura Maurera Okowita z Żyta (55%)
Aromat delikatny, kwiatowo-zbożowy, polne kwiaty, siano, lekko lakier, lekko seler. Potrzebuje dłuższej chwili napowietrzenia, podobnie jak jęczmienna, wtedy zapach robi się słodszy, pojawiają się czerwone porzeczki, agrest. W smaku dużo lakieru, politury, w finiszu gorycz i cierpkość, tarnina i głóg.
25/17/17/6,5=65,5
Manufaktura Maurera Okowita z Ziemniaka (55%)
Cudowny, orzeźwiający zapach cytrusów, zielonego ogórka, nawet mizerii, do tego chrzan, ćwikła. Smak słodko-cierpki, wciąż wyraźne zielony ogórek i cytryna. Ciekawy finisz, bo do ogórka dochodzi bergamotka. Zaskakująco dużo zielonych nut.
29/26,5/27,5/8,5=91,5
Wszystkie te okowity, niestety, są bardzo limitowane i zapewne znikną z półek, zanim większość zainteresowanych zdąży się zorientować.