22 lipca w cyklu Mocny Poniedziałek odbyło się spotkanie z gorzelnią Podole Wielkie. Do spróbowania premierowo było ich pięć nowych okowit, a degustację prowadził ich twórca, Michał Paszota. Gorzelnia w Podolu Wielkim jest największym w kraju producentem spirytusu ziemniaczanego, a jednocześnie tworzą rzemieślnicze destylaty w dedykowanej im mikrogorzelni. Zakład jest w murach z XIX wieku, zaś samo gospodarstwo Podole Wielkie ma ok. 500 lat historii. Od początku było to duże, szlacheckie gospodarstwo, przez długi czas w rękach pomorskich grafów. Rodzina Paszotów jest właścicielem gorzelni od 1993 roku, a mikrogorzelnia z kolumną Carl działa od 2017 roku. Zakład jest otwarty dla zwiedzających, w tym roku spodziewanych jest ponad 2000 turystów.
Degustowane okowity to rocznik 2023. Na etykietach jest pani Ewa Jaroszewicz, która w gorzelni pracuje od 18 lat, na zmianie najczęściej ze swoim mężem Zdzisławem. Co roku w tak szczególny sposób Podole Wielkie honoruje osoby związane z miejscem.
Podole Wielkie Pszenica 2023 Keramik (43%)
Pole Sitkowski, gleba gliniasta. Odmiana keramik znana jest z dużej wydajności i dobrego smaku ziarna. Bardzo powolna fermentacja w temperaturach 25-28oC – 5-6 dni, potem dziesięciogodzinna destylacja. Zapach kwiatowy, pudrowy, mączny, lekko lakier. W ustach słodka, wypieczona pszenna bułka, nuty nugatu, karmelu, czekolady, jest tak dużo słodyczy, że można mieć skojarzenie z rumem. Finisz słodki, gęsty, oleisty, długi, leciutko pieprzny, ale to jak czekolada z ziołowym pieprzem.
23,5/24/24,5/7=79
Podole Wielkie Jęczmień 2023 Concerto (43%)
Pole za ogrodami, gleba gliniasta. Jęczmień jary concerto chętnie wykorzystywany jest w browarnictwie i do produkcji whisky, gdyż łatwo poddaje się słodowaniu. Fermentacja w temperaturach 30-33oC trwa trzy dni, potem dziesięciogodzinna destylacja. Zapach ciężki, kwaskowy, chlebowy, jest też nuta owocowa – brzoskwinie, morele, nawet figi. W smaku słodko-gorzko – jak figi z jarzębiną, rokitnik, są też oleiste nuty, które kojarzą się z ziarnami słonecznika. W finiszu pumpernikiel z rodzynkami, długo utrzymujący się cierpko-słodki posmak.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Podole Wielkie Żyto 2023 Stannos (43%)
Pole Babie C., gleba piaskowa. Żyto ozime stannos jest odmianą hybrydową, bardzo lubianą w gorzelnictwie, także świetną na pasze ze względu na dużą zawartość białka. Fermentacja w temperaturach 30-36oC trwa cztery, destylacja dziewięć godzin. Zapach kwaskowy, lakierowy, tłusty, ziarnisty. W smaku sporo słodyczy – słodkie jabłka, gruszki, także słodka mokka, kakao. W finiszu wchodzą wręcz nuty wytrawnej czekolady 100% kakao, orzechów, a także zielonych bananów i jest przyjemna korzenna pikantność, a właściwie rozgrzewa, jak kardamon i imbir.
25/25,5/26,5/7,5=84,5
Podole Wielkie Ziemniak 2023 VR808 (43%)
Pole Ulenberg, gleba gliniasta. Odmiana VR808 przeznaczana jest głównie do produkcji… czipsów. jest to nowa odmiana ziemniaka, uprawiana w Polsce dopiero od 2012 roku. Fermentacja czterodniowa w temperaturach 30-33oC, destylacja dziesięciogodzinna. Zapach rześki, kwaskowy, zielonego ogórka, mizerii, ze słodkawą nutą śmietanową oraz wyraźna ziołowość, egzotyczny bazar, sporo kardamonu w nosie. W ustach średnio oleiste, sporo rześkości ogórka, kopru, ale też słodyczy i pieprzności. W finiszu rośnie w ustach, te ziołowe, kardamonowe nuty niosą długo smak – jest tu też mięta, słodki zielony ogórek.
28/28/28,5/9=93,5
Podole Wielkie Ziemniak 2023 VR808 Alter Ego (43%)
Krótsza fermentacja (3-3,5 dnia) w wyższej temperaturze (33-36oC) niż dla wersji klasycznej. Zapach tłusty, a przy tym rześki, warzywno-kwiatowy, bardzo przyjemny, jest tu słodycz, jest ziemistość, są nuty zielone. W smaku bardzo przyjemny balans między rześkością zielonego ogórka, a oleistością i tłustością słonecznika. Jest też wyraźna ziemistość, ale też odrobina miodowej słodyczy – jak w tequili. Finisz długi, gęsty, oleisty, nutka pieprzna, dużo słodko-cierpkich warzyw, jakby kalarepa, ogórki, jest też delikatna słoność, spora ziemistość, mineralność. Bardzo smaczne i długo pozostaje w ustach.
28,5/28,5/29/9,5=95,5