Park

koniak wytwarzany przez rodzinę Tessendier, zestawiany przede wszystkim z eau-de-vie z winogron z regionu Borderies, cechuje go bardzo kwiatowy, owocowy, lekki aromat. W 1862 roku Gaston Tessendier kupił posiadłość ziemską – znaną dzis jako  Maison Park – wraz z parcelami winnic, co zapoczątkowało historię koniaku Park. W 1880 roku powstała destylarnia Tessendier & Fils. Gaston od początku skoncentrował się na produkcji koniaku nie win, a jego dorobek kontynuowali spadkobiercy. Dziś firmą zarządzają Jérôme i Lilian Tessendier. Blendując koniaki rodzina Tessendier wykorzystuje nie tylko winogrona z Borderies, ale także z Fins Bois oraz Grande Champagne – szczególnie w edycjach XO czy XO Cigar, mają one więcej nut tytoniowych, cierpkich, ale wciąż zachowują rześki owocowo-kwiatowy aromat tak typowy dla Borderies. W rodzinnych piwnicach, a jest ich aż czternaście,  leżakuje ok. 15 tys. beczek. Oferta obejmuje koniaki: Łączą tradycję z nowoczesnością, ich fabryka jest w stanie butelkować rocznie do 20 mln koniaków. VS, Park Borderies, VSOP, XO Cigar Blend, XO, XO Extra, Fins Bois Single Cru Organic Cognac, Park Chai n°8 Collection (21 lat w dębie) oraz rocznikowa edycję Vintage 1972. Najstarsze własne eau-de-vie jakimi dysponuje rodzina Tessendier liczą sobie ponad 130 lat.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.