Pernod Ricard wypuścił swoją inauguracyjną chińską whisky i otworzył w Chinach dla zwiedzających destylarnię The Chuan Malt Whisky Distillery w Emeishan o wartości 150 mln USD. Destylarnia ruszyła w 2021 roku.
Do produkcji The Chuan Pure Malt Whisky wykorzystano chińskie składniki oraz trzy rodzaje dębu: po bourbonie, po sherry i chiński dąb, którego ilość jest wyjątkowo ograniczona, pochodzi z góry Changbai w północno-wschodnich Chinach.
Początkowo w Chinach dostępne są trzy warianty: Chuan Pure Malt Whiskey (888 CNY/125 USD) Chuan Pure Malt Whisky wykończona w beczce PX (1119 CNY/157 USD) i Chuan Pure Malt Whisky Bottle Your Own (1488 CNY/209 USD). Produkty będą stopniowo wprowadzane na rynek chiński, a w przyszłości planowane jest wprowadzenie whisky na rynek międzynarodowy.
Pernod Ricard udostępnił zwiedzającym destylarnię The Chuan Malt Whiskey Distillery, oferując pokaz produkcji whisky, degustacje, sklep z pamiątkami i znakomitą restaurację serwującą dania kuchni fusion z Syczuanu.
Obiekt jest zasilany w 100% energią odnawialną. Pernod Ricard zainwestowała też miliard CNY (140 milionów dolarów) w rozwój prowincji Syczuan wspierając lokalne rolnictwo, produkcję whisky i turystykę.