Pod hasłem Future Edition ukazała się pierwsza torfowa single malt, jaka wyszła z alembików GlenAllachie. Czteroletnia whisky ukazuje się jako ostatnia w trylogii z okazji 50. rocznicy pracy Billy’ego Walkera. Jest to nie tylko pierwsza torfowa single malt w historii destylarni, ale także pierwsza butelkowana whisky, która był nadzorowany przez Billy’ego Walkera od początku do końca w GlenAllachie.
Od czasu przejęcia własności destylarni w 2017 roku Billy wprowadził kilka zmian w produkcji, została spowolniona, aby umożliwić większy nadzór nad całym procesem. Zmniejszając produkcję o ponad 80%, byli w stanie wydłużyć czas fermentacji do 160 godzin, aby stworzyć bogaty w estry i bardziej owocowy w aromacie spirytus.
Młoda single malt dojrzewała w mieszance beczek po rye whiskey i bourbonie, a także w kilku beczkach virgin oak, zanim została zabutelkowana z naturalną mocą 60,2%. Jak informuje producent, whisky oferuje charakterystyczny dymny, ale słodki profil smakowy, pełen słodkich cynamonowych jabłek i tlącego się dębu.
Limitowane wydanie to 10 tys. butelek na cały świat, w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno i w cask strength. W Polsce whisky pojawi się w ofercie M&P.