Ruszyły zapisy do udziału w II Mistrzostwach Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs. Konkurs odbywa się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Najlepszy z kandydatów jesienią będzie reprezentować Polskę na światowym finale w Portugalii.
Zasady konkursu
To bardzo nietypowy konkurs, bo skierowany do osób w wieku 21-28 lat, dopiero zaczynających swoją karierę w gastronomii. Tu nie trzeba mieć doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia, natomiast trzeba mieć motywację i znać język angielski. Kandydami mogą być młodzi kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem.
Proces kwalifikacji do konkursu jest bardzo prosty. Wystarczy zarejestrować się poprzez formularz online: https://tiny.pl/dt34h.
Ze zgłoszeń komisja wybierze maksymalnie 30 osób, otrzymają one zaproszenie na krajowy finał 17 czerwca 2024 roku do hotelu Dwór Sieraków koło Krakowa.
Na tym etapie trzeba będzie wykazać się wiedzą i umiejętnościami sommelierskimi. Zawody składać się będą z dwóch części: teoretycznej, pisemnej, gdzie trzeba będzie odpowiedzieć na 60 pytań oraz części praktycznej, obejmującej serwis i rozpoznawanie win i alkoholi.
Wyniki ogłoszone zostaną w trakcie uroczystej kolacji po zawodach. Organizatorzy konkursu pokrywają pełne koszty uczestnictwa, w tym pobyt i zakwaterowanie wszystkich zakwalifikowanych do mistrzostw.
Nagrodą dla zwycięzcy jest złoty medal oraz reprezentowanie Polski na International Jeunes Sommeliers Competition 2024 w październiku w Lizbonie.
Polacy w konkursie
Chociaż polska edycja konkursu odbywa się dopiero po raz drugi, mamy już na koncie dwa znakomite zwycięstwa.
W 2017 roku w tym właśnie plebiscycie zwyciężył Piotr Pietras MS (co prawda reprezentował Wielką Brytanię, bo o barwach, pod którymi się występuje decyduje miejsce zatrudnienia, a nie obywatelstwo), a rok temu – Łukasz Górski.
– Ten międzynarodowym konkurs wygrywały wielkie nazwiska, ale my, Polacy, naprawdę nie powinniśmy mieć żadnych kompleksów – mówi Łukasz Górski. – Ja sam konkurowałem z osobami z krajów, które są winiarskimi potęgami, jak choćby USA, Niemcy, Wielka Brytania czy Australia. Okazało się, że chłopak z Ptaszkowej, małej miejscowości koło Nowego Sącza, może być od nich lepszy! A proszę sobie wyobrazić, że pierwszy artykuł o winie, tak w pełni świadomie, przeczytałem zaledwie 5 lat temu! – mówi ubiegłoroczny Mistrz Świata Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs. I dodaje: – Ten konkurs to znakomita okazja nie tylko do przetestowania swojej wiedzy, ale i do przekonania się, w jakim kierunku w ogóle należy się uczyć. Dziś marzeniem Łukasza Górskiego jest zostanie Master Sommelierem. Ten najważniejszy sommelierski certyfikat przyznaje prestiżowa organizacja – Court of Masters Sommeliers. Tak wysokiej klasy specjalistów w Polsce jest w tej chwili zaledwie dwóch, a na świecie dokładnie 275.
– To fenomenalne, że zwycięzca pierwszej polskiej edycji konkursu został trzy miesiące później Mistrzem Świata Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs – mówi Paweł Gąsiorek, organizator wydarzenia. – Nic nie stoi na przeszkodzie aby w roku 2024 znów wygrał Polak. To wymarzony start do międzynarodowej kariery. Z medalem Chaîne des Rôtisseurs w CV otwierają się drzwi do najbardziej prestiżowych miejsc pracy na całym świecie – dodaje.
Ubiegłoroczny laureat konkursu pracy rzeczywiście nie szukał długo – Polak przygotowuje się właśnie do rozpoczęcia współpracy z jedną z londyńskich, znakomitych restauracji. W czerwcu, na krajowym finale, będzie jedną z osób sprawujących merytoryczny nadzór nad zawodami.
Kto za tym stoi?
Instytucją gwarantującą najwyższy prestiż i jakość konkursu jest jej główny organizator – założone w roku 1950 w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne – Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków, obecne w 75 krajach. Do organizacji należą hotelarze, restauratorzy, szefowie kuchni, publicyści, managerowie, sommelierzy oraz miłośnicy kultury kulinarnej z całego świata. Stowarzyszenie bazuje na historycznej tradycji Francuskiego Królewskiego Cechu Kucharzy powstałego w roku 1248, za czasów króla Ludwika IX. Jego działalność w Polsce oficjalnie wspiera Ambasador Francji. Polskim oddziałem kieruje Michel Marbot – Bailli Délégué, Sekretarz Generalny Francuskich Doradców Handlu Zagranicznego w Polsce, Iwona Niemczewska – Conseiller Culinaire oraz Paweł Gąsiorek – Échanson.
Jednym z celów organizacji jest zapewnienie pomocy, zachęty i wsparcia młodym profesjonalistom, którzy mają potencjał, aby stać się zawodowymi sommelierami.
Cel? Kształcenie ekspertów
Tegoroczna edycja konkursu odbywa się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To największa w kraju organizacja skupiająca podmioty branży winiarskiej. Jak mówi Magdalena Zielińska, prezes ZP PRW, wspieranie i promowanie młodych talentów to przyczynianie się do rozwoju kultury winiarskiej w kraju.
– Mamy pełną świadomość, że przyszłość kultury winiarskiej w Polsce leży w rękach zdolnych i zaangażowanych młodych ludzi, dla których wino jest pasją i którzy chcą się rozwijać i doskonalić w swoim fachu.Ten plebiscyt to świetna okazja do zaprezentowania umiejętności, zdobycia cennego doświadczenia i nawiązania kontaktów z profesjonalistami z branży. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego wyjątkowego wydarzenia – mówi Magdalena Zielińska.W tej chwili Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa liczy 15 firm członkowskich. To czołowi producenci, importerzy oraz dystrybutorzy win, miodów pitnych oraz napojów winiarskich.
– Jako prezes Domu Wina, pracodawca z rynku winiarskiego, uważam, że my – właściciele i menadżerowie tego sektora, mamy obowiązek wspierania młodych ludzi na drodze ich kariery zawodowej – mówi Paweł Gąsiorek, prezes Domu Wina. – To kwestia społecznej odpowiedzialności biznesu. Konkurs zachęca młodych do kształcenia, a edukacja zawsze, bez względu na to, czy wygrają zawody, czy nie, poprawi ich pozycję na rynku pracy, otworzy im nowe perspektywy. Praca z winem to styl życia. Wiąże się z podróżami, poznawaniem nowych kultur, ludzi, historii, tradycji kulinarnych i smaków. Dom Wina i inni członkowie ZP PRW chcą wysłać wyraźny sygnał do młodzieży: chwytajcie okazję, my wam pomożemy!
Na zgłoszenia kandydatów organizatorzy czekają do 8 czerwca do godz. 12.00.
Link do rejestracji: https://tiny.pl/dt34h
Regulamin i opis konkursu: Polska Rada Winiarstwa patronem prestiżowego konkursu dla młodych sommelierów – Polska Rada Winiarstwa (zpprw.pl)
https://competitions.chainedesrotisseurs.com/pages/17/the-competition.html
Strona organizacji : https://www.chainedesrotisseurs.com/?lang=en