20 grudnia odbyła się oficjalna polska premiera serii Diageo Special Releases 2021. Spotkanie poprowadzili Artur Brzychcy i Bartosz Ziembaczewski. W tym roku DSR to osiem butelek, wszystkie single malts, wiek od 8 do 26 lat.
Cardhu 14YO DSR 2021 (55,5%)
Finiszowana w beczce po winie (brak informacji jakim). Przyjemny zapach placka śliwkowego, pieczonych jabłek, słodkich gruszek williams w zalewie alkoholowej, śliwki w czekoladzie. Leciutko nuta korzenna, cynamonowa. Smak słodko-cierpki, wytrawna czekolada, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, skórki pomarańczy, także nuty korzenne i ziołowe, aromatyczny pieprz. W finiszu marmolada pomarańczowa, delicje z galaretką pomarańczową, solony karmel, migdały. Bardzo ładnie poukładana, być może najlepsza edycja Cardhu w tym przedziale wiekowym.
28,5/28/28/9=93,5
Mortlach 13YO DSR 2021 (55,9%)
Whisky z beczek typu refill bourbon i virgin oak. Zapach słodki, gruszkowy, zupełnie nietypowy dla Mortlach. Trochę nut mineralnych, jabłka. I sporo wanilii. Smak skórzasty, wyraźnie mięsny, ale na słodko, skojarzenie z sauternes, ale też crème brûlée. Dużo kwaskowych jabłek, papierówek. W finiszu jabłka robią się gorzkie, głóg, marcepan, migdały, imbir, sól, dużo soli, nutka kwaskowa, kiszonkowa – kombucza.
28/28/28/8,5=92,5
Singleton of Glendullan 19YO DSR 2021 (54,6%)
Leżakowana w beczkach po bourbonie, finiszowana w beczkach po koniaku. Zapach pełen rodzynek, suszonych moreli, słodki, waniliowy, do tego wilgotne drewno, popiół, bardzo dużo skojarzeń z brandy. W smaku też dużo koniakowych skojarzeń – nuty pleśniowe, drożdżowe, rodzynki, figi, tytoń, skóra, cierpko. Finisz z nutami kremowymi, ser topiony, rodzynki, suszone wiśnie, dużo cierpkiego tytoniu.
26/26,5/27/8=87,5
Oban 12YO DSR 2021 (56,2%)
Beczki ponownego napełnienia po burbonie. W aromacie: ananas, gruszki, jabłka, morele, śliwki. Smak cierpko-słodki, skóra i tytoń, słodkie jabłka i gruszki, lekko nuta ziołowa, miętowa. W finiszu sporo tytoniu, imbir, gruszki, jabłka, nektarynki, nawet mandarynki. Rześka nuta mięty pieprzowej i ziela angielskiego. I jeszcze przyjemna nuta pyłku kwiatowego.
26/27,5/28/8=89,5
Royal Lochnagar 16YO DSR 2021 (57,5%)
Beczki ponownego napełnienia. Przyjemny słodki zapach śliwek, gruszek, powideł gruszkowych, do tego nuta sadzy, czarnoziemu, próchniejącego drewna. I czarna suszona herbata, średnio aromatyczna. W smaku mocno zbudowana, duża owocowość, jabłka, gruszki, śliwki, morele, nuty egzotycznego drewna, cierpkość imbiru, słoność. Finisz tłusty, oleisty, słodki ananas, banany, daktyle. Nuta kwaskowej gruszki, muskatowych winogron. Ciekawa edycja, inna od typowych wersji Royal Lochnagar, w których duży jest udział sherry.
26/28,5/28,5/8,5=91,5
Talisker 8YO DSR 2021 (59,7%)
Aromat nieco tłusty, dymny, mineralny, sporo toffi, miodu, lekko octowy. Smak słodko-cierpki, miód, morele, jabłka, ale też ocet jabłkowy, przypalenie. Finisz korzenny, rozgrzewający – goździki, imbir, do tego sadza, sól, torf, kwaskowe jabłka, gałązka jałowca. Jedyna rozczarowująca whisky w serii DSR 2021.
24,5/25/24,5/7=81
Lagavulin 12YO DSR 2021 (56,5%)
Beczki ponownego napełnienia. W aromacie dużo dymu, sadzy, ogniska. Aż gryzie od dymu, nic słodkiego, nuta kamienna, mineralna, węglowa. W smaku cierpko, dymnie, bardzo koherentnie do zapachu, ognisko, jodyna, wędzona sucha i pozbawiona jakiegokolwiek cukru śliwka. I tak samo finisz, to whisky węglowa, górnicza, bardzo kojarząca się z dawnymi czasami. Prosta, surowa, jak przyroda na Islay. Ma to swój urok i nie można odmówić konsekwencji.
26,5/27/27,5/8,5=89,5
Lagavulin 26YO DSR 2021 (44,2%)
Whisky dojrzewała w beczkach po sherry pedro ximenez i oloroso. Najbardziej limitowana w serii – 7542 butelki. Piękny zapach wędzonych śliwek, pieczonych jabłek, lekka nuta fermentowanego na sucho czarnego czosnku. Do tego lekko anyż, lekko nuty kiszonkowe i solankowe. Smak delikatny, gorzkawy – głóg, tatarak, sadza, dym, jodyna. W finiszu sporo soli, solone mięso, jodyna, wodorosty i inne kojarzące się z morzem rośliny. Do tego lekko nutka herbaciana. Subtelna, elegancka, a zarazem mocno wrośnięta w terroir Islay whisky.
29/29/29/9,5=96,5