Premiera Highland Park Dagome

24 marca Dom Whisky zorganizował premierową degustację butelkowanej specjalnie na polski rynek Highland Park Single Cask Dagome. Spotkanie poprowadzi Tomasz Włodarczyk – brand ambasador w Polsce, przedstawiciel importera, United Beverages. Poza bohaterką wieczoru do spróbowania były: Highland Park 10YO Viking Scars, Highland Park 12YO Viking Honour, Highland Park 15YO Viking Heart oraz Highland Park Cask Strength Release No. 3.

Destylarnia Highland Park powstała na wysuniętych na Północ, smaganych wiatrem i morską bryzą Orkadach, w miasteczku Kirkwall w 1798 roku. To jedna z najstarszych działających destylarni szkockiej whisky. Tak jak całe Orkady, tak i Highland Park, chętnie odwołują się do nordyckich tradycji i symboliki wikingów, którzy przez długi czas władali tym zakątkiem obecnej Szkocji. To średniej wielkości destylarnia, mają cztery alembiki, robią whisky z delikatnym wpływem torfu, ale silnymi akcentami morza. Destylarnia razem z The Macallan należy do Edrington Group.

Highland Park 10YO Viking Scars (40%)
Dąb amerykański, beczki po sherry refill i w niewielkim stopniu first fill. Ta edycja zostanie niedługo wycofana, zastąpi ja jako podstawowa wersja dwunastoletnia. Zapach słodki i intensywny – lemon meringue, dużo skórek cytryny, nieco soli, nieco skóry, przyprawy korzenne, soda. W smaku słodko-cierpkie, jabłka i gruszki, mąka, słone ciasto, sodowe ciasto. Finisz słodko-cierpki, nuta słona, wiśnie, czereśnie, śliwki, lekki tytoń.
3/5
24/20/20,5/6=70,5

Highland Park 12YO Viking Honour (40%)
Dąb europejski, beczki po sherry refill i w niewielkim stopniu first fill. Zapach słodki, słodowy, sporo rodzynek, figi, jabłka, gruszki, słoność, siarka. W smaku dużo słodu, miód, wanilia, słodkie ciasto. Finisz słodko-gorzki, miód z dziegciem, mniszek lekarski, słone ciasto, grissini.
4/5 25,5/24/24/7=80,5

Highland Park 15YO Viking Heart (44%)
Dominują beczki pierwszego napełnienia po sherry. Zapach głęboki, roślinny, mineralny, nieco maślany. Bardzo delikatny torf w tle. Smak delikatny, słodko-taniczny, nuta orzecha, lekko torf, lekko sól, ciasto drożdżowe, śliwki. W finiszu jest nieco soli, orzecha, śliwki, migdały.
4/5
26/25,5/226/7,5=85

Highland Park Cask Strength Release 3 (64,1%)
Zapach ziemisty, mineralny, wrzosy, polne zioła, bakalie, ale też nuta wędzonej ryby. W smaku słodkie owoce – maliny, słodki agrest, czereśnie, cierpkość – kwaśne winogrona, tytoń. W finiszu mocno wyczuwalny alkohol, sól, bardzo cierpko, agrest, kwaśne wiśnie, kwaśne śliwki, słód.
3.5/5
23/23/23,5/7=76,5

Highland Park Single Cask Dagome (64,9%)
Trunek dojrzewał przez 13 lat w jednej beczce po sherry nr 7209. Destylacja: 2008, butelkowanie: 2022. Wypuszczono tylko 585 butelek. Zapach siarki, mineralny, lekko grzybowy (smażone grzyby), ściółka leśna, do tego słodkie śliwki, morele, daktyle. W smaku jest sporo sherry – wiśnie, śliwki, lekko medyczność, oleistość, mandarynki, pomarańcze. Finisz przyjemny – pomarańcze, budyń pomarańczowy, anyż, sól, lekki tytoń.
4/5
23,5/25/25/7=80,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.