20 lipca w Kita Koguta odbyła się degustacja siedmiu whisky z portfolio Whyte & Mackay, których polskim dystrybutorem jest obecnie Polmos Bielsko-Biała. Do spróbowania były cztery whisky typu bleded scotch, jedna blended malt i dwie single malt.

Historia Whyte & Mackay zaczyna się w 1882 roku w Glasgow. Założona przez dwóch handlarzy whisky, Charlesa Mackaya i Jamesa Whyte’a. Wcześniej, od 1844 roku, Mackay był menad żerem u innego sprzedawcy whisky, firmy Allan & Poynter. Blendowana whisky Whyte & Mackay błyskawicznie odniosła sukces nie tylko na Wyspach Brytyjskich, także w USA. Obecnie sprzedawana w liczbie ponad miliona skrzynek rocznie.
Wielokrotnie zmieniała właścicieli. Od 2014 roku należy do grupy Emperador z Filipin, jednego z największych producentów alkoholi na świecie.
Do Emperador należą znane destylarnie szkockiej whisky: Tamnavulin, Dalmore, Jura i Fettercairn oraz destylarnia Invergordon, która robi grain whisky, takie marki blendów jak: flagowa Whyte & Mackay, Claymore, Cluny, John Barr, Glen Salen, Mackinlay’s, Shackleton, likier Glayva, wódki Vladivar, Pinky czy produkowana w Lublinie Snow Leopard. Markami tymi operacyjnie zarządza Whyte & Mackay.
Jako pierwsza próbowana była whisky John Barr. Ciekawa jest historia tej marki. Została stworzona w 1978 roku przez DCL (obecnie Diageo), po to by zastąpić Johnnie Walkera na tych rynkach, które zostały wówczas ograniczone przez decyzję Komisji Europejskiej dotyczącą ochrony konkurencji. Właściciel marki Johnnie Walker musiał dokonać wyboru rynków, i zdecydował się wprowadzić na rynek brytyjski whisky John Barr, której butelka i etykiety przypominały czerwonego, czarnego i złotego „Jasia”. Problem w tamtym czasie dotyczył też whisky Dimple. DCL wypuściło markę John Barr jako licencję dla spółki George Cowie & Sons Ltd, która wówczas była związana z destylarnią Mortlach (także DCL). Ostatecznie jednak sprzedaż whisky John Barr rozczarowała, mimo wprowadzania kolejnych edycji. W 1986 roku markę przejęła grupa Invergordon (wraz m.in. ze znakami Claymore i Usher’s). W 1993 roku nowym właścicielem została Whyte & Mackay, a master blender Richard Paterson zmodyfikował receptury whisky John Barr. W 2017 roku pojawiła się nowa wizualizacja marki John Barr, a na butelkach pojawił się grawer z datą „Since 1881”. Data ta nie ma nic wspólnego z marką, podobnie jak umieszczony na butelce „producent”, firma John Barr & Co. z Glasgow. Rok 1881 na grawerze butelki odnosi się do historii Whyte & Mackay, a nie do marki. Whisky nadano nazwę dla upamiętnienia Johna Barra Cumminga, XIX-wiecznego handlarza whisky ze Speyside.

John Barr Finest Blend Red (40%)
Młoda, prosta whisky, jakościowo odpowiednik czerwonego Johnnie Walkera. Zapach wanilii i słodkiego piwa, stajni, cukru, karmelu i wilgotnych liści.. Smak słodki – wanilia, toffi, sodki słód, ciasteczka maślane, z nutą rodzynek, herbatka rumiankowa. W finiszu ciasto drożdżowe z bakaliami, dużo orzechów, słodka czekolada, toffi.
1.5
12,5/12,5/11,5/2=38,5

John Barr Reserve Blend Black (40%)
To mieszanka 40 różnych whisky w wieku do 15 lat. Aromat lekko dymny, wędzone owoce – czereśnie, wiśnie, porzeczki, wilgotne siano, poza tym słodycz wanilii, nugatu, toffi. W smaku nuty dymne, torfowe, poza tym słód, lekko wiśnie, mleczna czekolada z rodzynkami. Finisz słodki, toffi oraz czekolada z żurawiną.
2
14/16/15/3,5=48,5

Kolejne dwie whisky blended tego wieczoru, to najważniejsza marka w historii firmy, czyli po prostu whisky Whyte & Mackay, a także wspomniana wcześniej Claymore.

Whyte & Mackay Triple Matured (40%)
Nowa butelka i zmodyfikowana receptura klasycznego szkockiego blendu. Obecna wersja to mieszanka aż 41 różnych whisky, leżakowanych w beczkach po boubonie i sherry. Whisky lekka, nuty słodkie, czekoladowe oraz dymne, czuć duży udział słodu, słodki szwedzki chleb, prażone ziarno, toffi, wanilia. W smaku podobnie – prażone ziarno, bakalie, orzechy nerkowce i słodycz toffi. Bardzo delikatny finisz, są tu czerwone owoce i czekolada z rodzynkami, pomarańcze.
3
22/22/22/6=72

Claymore Blended Scotch (40%)
Claymore to nazwa wielkiego szkockiego miecza, używanego przez rycerzy z Highland. I właśnie głównie z Highland pochodzą wykorzystane tu destylaty w wieku 4-5 lat. Duży udział mają tu whisky z własnych destylarni: Dalmore, Fettercairn i Invergordon. Aromat polnych kwiatów, ziół, mięty, lekko sadza, lekko dzięgiel, lekko drożdże. W ustach bardzo lekka, słodka – toffi, mleczna czekolada z rodzynkami, ale jest też nutka dymu i kardamonu. Ziołowość i korzenność w finiszu – kardamon, ziele angielskie, ale też dużo toffi.
3.5
24/24,5/24/6,5=79

Ciekawa historia wiąże się z kolejną próbowaną whisky – Shackleton. W lutym 2007 roku na Antarktydzie, sto mil od Bieguna, zbadano pozostałości dawnego obozu podróżnika, Ernesta Shackletona. Natrafiono tam na trzy skrzynki, a w nich 11 pełnych butelek whisky, sygnowanych Rare old Highland malt whisky, blended and bottled by Chas. Mackinlay & Co. Shackleton pozostawił ten dobytek w 1907 roku, podczas swojej pierwszej ekspedycji. Zabrał na nią 25 skrzynek z whisky Mackinlay’s. Była to whisky single malt, pochodząca z destylarni Glen Mhor w Inverness. Zawartość jednej z butelek poddano analizie sensorycznej i chemicznej, która wykazała, że były to whisky leżakowane w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry. Whisky miała moc 47,3%. Były w niej wyraźne nuty torfu, słód był suszony dymem z torfu pochodzącego z Orkadów. W 2011 Whyte & Mackay wypuściła limitowaną edycję Mackinlay’s Rare Old Highland Malt Whisky, zestawioną z destylatów z Glen Mhor (destylarni zamkniętej w 1983 roku, a w 1988 zburzonej) oraz z Dalmore.

Shackleton Blended Malt Scotch Whisky (40%)
Whisky Shackleton powstała w 2017 roku, zestawiona przez Richard Paterson, master blendera Whyte & Mackay, który wykorzystał beczki z różnymi whisky słodowymi z Higlands. Część dochodów z jej sprzedaży zasila New Zealand Antarctic Heritage Trust, które w 2007 roku odkryło skrzynie z whisky podróżnika.
Słodki aromat jabłek, gruszek, śliwek. Smak bardzo delikatny, lekka nuta słodu, lekka dymu, sporo gruszek. Finisz delikatnie dymny, sporo jabłek, rodzynki, orzechy włoskie, szczypta soli.
4
26,5/26/25,5/7=85

I na koniec dwa single malts ze Speyside. Tamnavulin to nowoczesna destylarnia, szare otynkowane proste budynki fabryczne, które zbudowano w latach 1965-1966. Położona w niewielkiej dolinie przy źródle wody Easterton, obok miasteczka o podobnie brzmiącej nazwie, Tomnavoulin, należy do wielu destylarni ulokowanych w pobliżu rzeki Livet.
Nazwa znaczy po gaelicku tyle, co Młyn na wzgórzu, choć sama leży w płaskiej niecce (młyn tu jednak faktycznie działał, a w nim do 1990 roku centrum dla zwiedzających). Firmę założyła spółka Tamnavulin-Glenlivet Distillery Co Ltd., ale obecnym właścicielem jest Whyte & Mackay Ltd. i większość produkcji trafia do ich blendów.
Działają tu trzy pary alembików, a roczna produkcja to ok. 4 mln l alkoholu. Do fermentacji służy osiem kadzi ze stali nierdzewnej. Wodę do produkcji whisky czerpią ze studni głębinowych, a do chłodzenia z rzeki Livet. W magazynach jest ok. 35 tys. beczek z dojrzewającą whisky.

Tamnavulin Double Cask (40%)
Wprowadzona na rynek w 2017 roku, pierwsza oficjalna edycja Tamnavulin od początku lat 90. Starzona najpierw w beczkach po bourbonie, potem finiszowana w beczkach butts po sherry. Aromat maślany, jabłka, gruszki, brzoskwinie i słód, nuty dymu, popiołu, rodzynek, orzechów włoskich. W smaku dużo drożdży i orzechów, ale też dużo słodkiego słodu, gorzka czekolada, pieprz i sól, dobrze wypieczona skórka chleba. Finisz to pumpernikiel, ciemne piwo, dużo rodzynek, daktyle, figi, słodkie gruszki, krakersy i wiśnie.
4
25/25,5/25/7=82,5

Tamnavulin Sherry Cask Edition (40%)
Najpierw leżakowana w beczkach po bourbonie, a później trzech różnych beczkach po sherry. Bardzo ciemna barwa, aromat przyjemny soku wiśni, soku porzeczki, orzechów, śliwek, dużo w nim rodzynek, ume, wiśnie, ale też kokosanka i śliwki w czekoladzie. Smak delikatny, wiśnie, słodkie śliwki w likierze, rodzynki, daktyle, leciutko drożdże, orzech włoski, lekko tytoń. Finisz jest słodko-cierpki: syrop z wiśni, rodzynki, słodkie jabłka, słodkie gruszki, delikatnie banany, daktyle, ale i skora, tytoń.
4
26/26/25,5/7=84,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail