Nowa wersja starej Soplicy, z mocą obniżoną do 32%. Oryginalna Soplica to receptura z 1891 roku, powstała w Gnieźnie, stworzona przez Bolesława Kasprowicza, który reklamował ją jako odpowiednik Starki. W latach PRL próbowano wskrzesić gnieźnieńską recepturę, ale ówczesna Soplica z Polmosów miała nieprzyjemny zapach bakalii. Dziś Soplica powstaje blisko Gniezna, w zakładzie w Obornikach, właścicielem marki jest CEDC.
W aromacie jest dużo pomarańczy, przyprawy korzenne, orzech włoski, nuta ziołowa, miętowa. Nie najgorzej. W ustach czuć gorzkie pomarańcze – skórki i albedo, rześkość mięty, anyż, cynamon, gorzko-słodko. W finiszu goryczka zielonego orzecha włoskiego, orzech laskowy i dużo za dużo cukru. Gdyby miała mniej cukru, a więcej mocy alkoholu smakowałaby lepiej.