Nowa wersja starej Soplicy, z mocą obniżoną do 32%. Oryginalna Soplica to receptura z 1891 roku, powstała w Gnieźnie, stworzona przez Bolesława Kasprowicza, który reklamował ją jako odpowiednik Starki. W latach PRL próbowano wskrzesić gnieźnieńską recepturę, ale ówczesna Soplica z Polmosów miała nieprzyjemny zapach bakalii. Dziś Soplica powstaje blisko Gniezna, w zakładzie w Obornikach, właścicielem marki jest CEDC.
W aromacie jest dużo pomarańczy, przyprawy korzenne, orzech włoski, nuta ziołowa, miętowa. Nie najgorzej. W ustach czuć gorzkie pomarańcze – skórki i albedo, rześkość mięty, anyż, cynamon, gorzko-słodko. W finiszu goryczka zielonego orzecha włoskiego, orzech laskowy i dużo za dużo cukru. Gdyby miała mniej cukru, a więcej mocy alkoholu smakowałaby lepiej.
Soplica Gorzka Oryginalna
Powiązane artykuły
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]
Zabutelkowana z mocą 50%, jedna z beczek dedykowanych dla sklepów duty free. Aromat ostry, intensywny, […]
To druga oficjalna edycja single malt z destylarni w Donegal, zabutelkowana z mocą 46%. Beczki […]
Rum single cask był najpierw leżakowany przez 16 lat w klimacie tropikalnym w beczce po […]