Na rynku pojawiły się dwie nowe Soplice, receptury nawiązują do tradycyjnej polskiej przepalanki, czyli wódki z karmelem. Obydwie mają za mało procent (po 36%) żeby być wódkami, więc są to likiery. Trudno powiedzieć czy większa moc znacząco skorygowałaby smak, z drugiej strony tradycyjne przepalanki mają po ok. 40%, a czasami nawet i 45%. Mi w tych recepturach przeszkadza nadmierna słodycz. Przepalanka zawsze jest słodka, ale w domowych warunkach zwykle robiona jest na bimbrze (często na śliwowicy) i ostre nuty surowego destylatu korygują słodycz karmelu. Wymieńmy tu przepalanki, które nie są na bimbrze, i które są dystrybuowane lokalnie lub w całej Polsce. Każda z nich jest mocniejsza od nowości Soplicy. Są to: Bacowska Gorzołecka Przepalanka, Pan Tadeusz Przepalany, Przepalana Zbójnicka, Przepalanka Beskidzka Burego 1630, Przepalanka Beskidzka JAGO (40%), Przepalanka Beskidzka JAGO (45%), Przepalanka Chłopska Pędzona, Przepalanka Krakowska, Przepalanka Pałacowa Nałęczów, Przepalanka Raciborska, Specjał Podlaski Słodka Przepalanka oraz Krakowski Kredens Przepalanka Beskidzka. Z nielicznymi wyjątkami receptury są mniej słodkie niż Soplica. Trzeba jednak mieć też świadomość, że żadna z oferowanych przepalanek nie ma charakteru masowego, nawet jeśli są to wyroby koncernów, jak Pan Tadeusz Przepalany (Pernod Ricard) i Przepalanka Krakowska (Marie Brizard), to funkcjonują one jako uzupełnienie portfolio. Zapewne tak też traktuje swoje nowe Soplice CEDC, słodka z natury przepalanka nie jest trunkiem na każdą okazję, w polskiej tradycji podawana była do ciast, a patrząc w tą tradycję dalej wstecz – dodatek karmelu i często przypraw korzennych miał maskować gorszej jakości spirytus. Na Podbeskidziu, gdzie do dziś w domach często się przepalanki przyrządza, nadal służą temu, co dawniej, łagodzą ostre aromaty bimbru. Przepalanki Soplicy, robione na spirytusie rektyfikowanym, wpisują się w ta nowszą, deserową, tradycję.


Oto krótkie noty degustacyjne z oceną.

Soplica Przepalana Klasyczna
W nosie bakalie – orzechy włoskie i laskowe, kajmak i karmel, rodzynki, ciasteczka maślane. Smak strasznie słodki – mleczna krówka. 1

Soplica Przepalana z Suszem Owocowym
W aromacie suszone śliwki, renkloda, mirabeli, rodzynki. W smaku słodko, brzoskwinie i morele, suszone śliwki oraz karmel. 2

Osobiście za słodkim nie przepadam, więc i moje oceny nie są wysokie. Lubiąca wypieki pani domu może mieć zgoła odmienne odczucia. Bo Soplica Przepalana to jednak produkt adresowany raczej do kobiet.

Komentarze

Komentarze

  1. Witam sam osobiście spróbowałem i nie polecam ten smak nie ma nic wspólnego z przepada ka która piłem w domu jak tata zrobił nigdy już się nie skuszę nie polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail