X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Comte de Lauvia 1988

Chateau Comte de Lauvia ulokowane jest w regionie Bas-Armagnac. Armaniaki zestawiają z winogron ugni blanc, folle blanche i colombard, destylacja odbywa się w alembikach. W piwnicach mają ok. 1500 beczek z czarnego gaskońskiego dębu, a w swoich zasobach armaniaki nawet z XIX wieku. Rocznik 1988 to bardzo przyjemny zapach pomarańczy, słodkie brzoskwinie, konwalie, a poza tym balsamico. W smaku słodki tytoń, jabłka w cynamonie, ale też wytrawne wino. Ostry finisz – politura i tytoń. Moc – 42,1%.

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Francuskie wina i winiaki

10 września w Leonardo Royal Hotel Warsaw odbyła się wielka degustacja win i mocnych alkoholi z Francji. Gości zaprosił Patrick Ducrocq, właściciel firmy D.D.C.O., francuski eksporter wina, zaopatrujący w wina m.in. francuskie sieci hipermarketów w Polsce, posiadający w portfolio ponad 2500 etykiet win. Podczas warszawskiego spotkania reprezentowane były wszystkie regiony winiarskie Francji, z: Alzacji, Bordeaux, Burgundii, Korsyki, Langwedocji, Doliny Loary, Prowansji, Doliny Rodanu, Roussilon, Szampanii czy Sabaudii, a także z: Argentyny, Hiszpanii, Libanu czy Urugwaju. Do spróbowania było ponad 150 win. Ponadto m.in. koniaki i pinneau des Charentes z Domaine Vinet-Delpech (w tym dwudziestopięcioletni koniak Delpech Fougerat XO), armaniaki z regionu BAS-Armagnac (wśród nich dwudziestopięcioletni Fabien), znakomite genièvre z francuskiej Flandrii (m.in. butelkowany z mocą beczki z destylarni Houlle), francuskie likiery, pastis z destylarni Janot oraz wiele tańszych, massmarketowych trunków – zestawiane we Francji szkockie blendy, gin, wódka, brandy.

Tènarèze de Ladevèze Baco 2012

armaniak z destylarni Vignobles Ladeveze, butelkowany z mocą 55,9%. Uprawy pochodzą z regionu Tènarèze, baco to typowe dla Gaskonii winogrona, będące krzyżówką folle blanche i noah. Aromat słodki, owocowy: maliny, truskawki, słodkie jabłka, słodkie śliwki, do tego nuta korzenne, a i trochę zapachów solankowych, a i rodzynki, a i ocet jabłkowy. W ustach pieczone jabłka, taniny tytoniu, przyprawy korzenne, cynamon, imbir. Świetne. Finisz – jabłka z cynamonem i lukier.

French Wine Discoveries

25 kwietnia odbędzie się w Warszawie dziesiąta edycja imprezy French Wine Discoveries. Producenci z Francji i firma Wine 4 Trade zapraszają w godz. 11.00-17.00 przedstawicieli branży do hotelu Regent (ul. Belwederska 23). Będą winiarze m.in. z Szampanii, Doliny Rodanu, Doliny Loary, Prowansji, ale także destylarnie – armaniaków (Picardon) i koniaków (Vinet Delpech).

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia w Courtyard by Marriott Warsaw Airport Hotel (Żwirki i Wigury 1), w godz. 11.00-21.00, odbędzie się trzecia edycja festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem jest firma M&P Wina i Alkohole Świata, a uczestniczyć będzie ponad czterdziestu wystawców z całego świata – producenci szkockiej, irlandzkiej, francuskiej, japońskiej i amerykańskiej whisky, brandy z Hiszpanii, Włoch i Portugalii, rumy z Dominikany, Indii i Jamajki, grappy, giny, wódki, koniaki, armaniaki, tequile, mezcal i wiele innych znakomitych trunków. Do tego przewidziane są specjalistyczne degustacje Masterclass. Cena biletu na festiwal – 80 zł (zakup przez internet do 12 kwietnia włącznie) lub 100 zł na miejscu w dniu festiwalu. Szczegóły: www.whiskyandfriends.pl.

Degustacja w świątecznej atmosferze

Stephen Swinney tradycyjnie zorganizował bożonarodzeniowe spotkanie z whisky… i nie tylko, bo powitał gości staropolskim miodem, który dodatkowo przez rok leżakował w małych dębowych beczkach. Był także armaniak, a poza tym naprawdę unikatowe whisky w cenach od 500 do nawet ok. 1000 zł za butelkę. W tym roku bożonarodzeniowe spotkanie odbyło się w restauracji Freta 33.

Czytaj więcej

Świąteczna degustacja whisky

Distinctive Distillations zaprasza 13 grudnia o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na świąteczną degustacje whisky. Do spróbowania będą single grain whisky Invergordon 42YO, Craigellachie 24YO z kolekcji SMWS, specjalna edycja angielskiej single malt St George, upamiętniająca dziewięćdziesiąte urodziny Królowej. Dalej – whisky single cask z 1995 roku z zamkniętej destylarni Imperial w Speyside, obecnie działa tu gorzelnia Dalmunach. Dla miłośników winogron będzie armagnac z Tenareze. Jedzenie można będzie wybrać ze świątecznego menu restauracji. Na miejscu do nabycia będą czekać pełne butelki.

Czytaj więcej

Reflets de France

marka sieci Carrefour, która prezentuje ponad 200 produktów spożywczych ze wszystkich regionów Francji: sery, wędliny i pasztety, ciasta i słodycze, różne przetwory itd, w tym także alkohole. Z mocnych alkoholi są tu trunki niezłej klasy (zwykle co najmniej XO) w bardzo dobrej cenie – koniak, armaniak, kalwados, rum, likiery owocowe i ziołowe, a we Francji także destylaty owocowe (np. Eau de Vie de Poire d’Alsace) i mistele z apelacjami (np. Floc de Gascogne czy Pommeau de Normandie).

Czytaj więcej

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Remparts

rodzinna firma, powstała w latach 60. XX wieku. Mają 115 ha winnic na wzgórzach w regionie Ténarèze, winogrona: sauvignon blanc, colombard, ugni blanc, merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon. Produkują wina, armaniaki i floc. Mają własny stacjonarny alembik. Armaniak jest z winogron ugni blanc i colombard, do starzenia używają czarnego gaskońskiego dębu. – Prawie wszystkie nasze butelkowania armaniaków to edycje rocznikowe, przy czym nigdy nie butelkujemy trunków młodszych niż 20 lat – mówi Médéric Marcellin, właściciel firmy i wnuk jej założyciela. Niezwykłym armaniakiem w kolekcji jest ich Chateau Les Remparts Hors d’Age, stanowiący mieszankę w połowie eau-de-vie z 2001 roku, w 40% z 1980 i w 10% z 1976. W nosie: orzech włoski, skóra, tytoń, a w ustach: miód, brzoskwinia, politura, a także taniny, finisz długi, cierpki, tabaczny. Ich rocznikowe armaniaki to linia Armagnac Marcellin (roczniki: 1975, 1976, 1981, 1985, 1988). Butelkują floc de Gascogne z winogron białych i czerwonych oraz – sezonowo – likier śliwkowy Pruneaux d’Agen à l’Armagnac.

Czytaj więcej

Picardon

młody producent armaniaku z regionu Bas Armagnac. Firmę prowadzą Myriam i Jean Pierre Rande. Mają 80 ha winnic – ugni blanc i baco na armaniaki oraz inne szczepy na wina: colombard, cabernet sauvignon, cabernet franc i tannat. Eau-de-vie leżakują w czarnym gaskońskim dębie. Mają własne stacjonarne alembiki. Firma powstała w 1988 roku i taki jest też ich najstarszy armaniak. Ma aromat: miodu, brzoskwiń, likierowego wina, syropu gruszkowego. W ustach czuć terpentynę, tytoń, mokre liście. Ostry, gryzący finisz. Ich Picardon Bas Armagnac Hors d’Age ma 12 lat, w aromacie czuć przede wszystkim zielone włoskie orzechy, smak jest agresywny, spirytusowy. Produkują także floc de Gascogne – rześki, miodowo-owocowo-drożdżowy w smaku, z winogron ugni blanc i colombard. Unikatowym produktem jest Le Pimençon – białe wino z czerwoną papryczką w butelce.

Czytaj więcej