Domaine de Baraillon Bas-Armagnac 1985

Domaine de Baraillon to mała posiadłość wiejska tuż za Lannemaignan w Bas-Armagnac. Łącznie w rękach rodziny Claverie jest 16 ha winnic, obsadzonych szczepami: baco, colombard i ugni blanc. Od 2012 roku mają własny alembik o pojemności 5000 l, wcześniej destylowali w przewoźnym aparacie, typowym dla regionu. W swoim skarbcu mają armaniaki z XIX wieku, destylowane przez dziadka Paula Claverie, obecnego nestora rodziny.
Zapach skóry, lakieru, śliwek, przypraw korzennych, zwłaszcza cynamonu, słodkiej kawy, herbaty. W ustach bardzo cierpkie, skórzaste, pomarańcze, tatarak. Bardzo gorzki finisz, dużo tataraku, głogu, tytoniu, nuty apteczne, masa orzechów. Moc – 45%.

Domaine del Cassou 1987 L’Encantada

Domaine Del Cassou (co oznacza „dąb” w lokalnym dialekcie) znajduje się w wiosce Arthez-d’Armagnac, w regionie Bas-Armagnac, przerabiają wyłącznie własne winogrona odmiany baco – ponad stuletnie krzewy, zasadzone zaraz po kryzysie filoksery. Korzystają z przewoźnego alembika i rocznie napełniają zaledwie 3-5 beczek z gaskońskiego dębu.
Armaniak ukazał się jako edycja single barrel w cenionej kolekcji L’Encantada, z mocą 48,7%. Zapach gruszek, skóry, jabłek, wiśni, balsamico jabłkowe. Smak gorzkich jabłek, głóg, śliwki, tarniny. Bardzo cierpki finisz, dużo tytoniu, śliwki w occie, głóg i tarnina.

XII Salon Win i Alkoholi Mocnych

Przez stronę www.wina-mp.pl/kup-bilet ruszyła sprzedaż biletów na dwunastą edycję festiwalu OSWiA (08.09 – wina i 09.09 – alkohole mocne). W tych dniach, na łącznie ok. 90 stanowiskach producenckich zostanie zaprezentowanych kilkaset win i mocnych alkoholi, tworzonych w znakomitych winnicach i destylarniach całego świata. Przy wyjściu dla każdego gościa – prezent niespodzianka.

Czytaj więcej

Gimet 1979 Armagnac Double Maturation

armaniak był butelkowany w 2019 roku, po czterdziestu latach leżakowania, tylko 300 butelek z mocą 45,4%. Rodzinna destylarnia Gimet mieści się w centrum Gers, powstali w 1929 roku. Destylują w małej miedzianej kolumnie do mocy w przedziale 52-72%. Ich armaniaki dojrzewają w beczkach z dębu gaskońskiego i limuzynowego. Gimet 1979 to właśnie przykład połączenia dwojakiego rodzaju beczek z jednego rocznika. Piękna mahoniowa barwa. Zapach wyrazisty: rodzynek, suszonych moreli, fig, suszonych polnych kwiatów, herbaty, hibiskusa, skóry. Smak cierpki, bardzo wytrawny – dużo zielonego orzecha włoskiego, orzeszki ziemne, suszone owoce, tytoń, głóg. Finisz cierpki i gorzki – tatarak, orzeszki ziemne, jarzębina, kawa, lukrecja, anyż, może i mięta. Bardzo zdecydowany, bardzo wytrawny, jakby był destylowany z głogu, a nie z winogron.

Baron Gaston Legrand 1986

butelkowanie w lipcu 2020 z mocą 40%. Aromat stosunkowo lekki jak na ilość lat spędzonych w beczce – rodzynki, gruszki w occie, tytoń, cynamon i inne przyprawy korzenne, które trudno zidentyfikować. W ustach bardzo delikatny, dużo bakalii, zwłaszcza rodzynki, suszone morele. Finisz bardzo cierpki, tytoniowy, dużo skóry, orzechy włoskie, sól. W ofercie M&P.

Tariquet Blanche Armagnac

destylat z winogron folle blanche, stąd jego nazwa. Nie starzony. Produkowany w Château du Tariquet od 2004 roku, a dwa lata później została utworzona dla tego trunku osobna apelacja Blanche Armagnac AOC (wcześniej trunek nie mógł mieć słowa „armagnac w nazwie”). Zapach jest trudny, bo z jednej strony jest kwiatowa lekkość, z drugiej nuty ciężkie – migdały, także gorzkie zielone orzechy oraz albedo cytrusów, do tego balsamico. Dla koneserów. Smak także nie jest łatwy, są tu orzechy, nadal migdały, renkloda, mirabelka, lekko cierpkość zielonych jabłek. Za to finisz cudownie rozkwita słodyczą gruszek williamsa. Produkt trudny, wyjątkowy, na swój sposób wybitny. Moc – 46%. W ofercie Cerville.

Czytaj więcej

Dąb z Monlezun

Drewna dębów z lasów Molezun używane jest od co najmniej początku XV wieku do wyrobu beczek, w których dojrzewa eau-de-vie znane światu jako armagnac. Jest to dąb ciemny, żywica jest niemal czarna, daje dużo tanin i dużo koloru, stąd nawet młody armagnac z beczek z dębu Monlezun jest zwykle ciemniejszy, bardziej orzechowy w barwie niż np. cognac, który dojrzewa w beczkach z dębów z lasów Limousin lub Tronçais. Las Monlezun porasta region Bas-Armagnac, miasteczko o tej nazwie w departamencie Gers liczy zaledwie ok. 200 mieszkańców. Jeszcze na początku XIX wieku region zajmował się niemal wyłącznie wyrobem beczek – 1804 roku zarejestrowano 155 osób pracujących w bednarstwie. Pod koniec drugiej wojny swiatwej było jeszcze 30 bednarzy, teraz jest trzech. Drewno do budowy beczek musi mieć co najmniej sto lat i obwód co najmniej 2 m. Przed pocięciem na deszczułki drewno jest sezonowane przez 3-4 lat, tak by wytraciło znaczną część wilgotności. Cena nowej beczki z dębu Monlezun to ok. 700 euro.

Czytaj więcej

Baco 22A

Baco blanc, znane w ampelografii jako baco 22A, to powszechnie stosowana do produkcji armaniaku odporna na choroby krzyżówka winogron folle blanche z amerykańską odmiana noah. Stworzył ją w czasach filoksery François Baco, by ratować francuskie winnice. Daje winogrona o dużej kwasowości, małym potencjale wzrostu, ale bardzo odporne, świetnie nadające się do destylacji, a alkohol z nich uzyskany ma potencjał do szybkiego starzenia. Można powiedzieć, że to krzyżówka wprost stworzona do produkcji brandy.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Comte de Lauvia 1988

Chateau Comte de Lauvia ulokowane jest w regionie Bas-Armagnac. Armaniaki zestawiają z winogron ugni blanc, folle blanche i colombard, destylacja odbywa się w alembikach. W piwnicach mają ok. 1500 beczek z czarnego gaskońskiego dębu, a w swoich zasobach armaniaki nawet z XIX wieku. Rocznik 1988 to bardzo przyjemny zapach pomarańczy, słodkie brzoskwinie, konwalie, a poza tym balsamico. W smaku słodki tytoń, jabłka w cynamonie, ale też wytrawne wino. Ostry finisz – politura i tytoń. Moc – 42,1%.