Historia destylarni M. Hanauer & Sohn z Würzburga

Założycielem gorzelni i fabryki likierów był Hermann Reiß, który po ślubie w 1885 roku z Babette Hanauer przeniósł się do Würzburga. To właśnie tam wraz ze swym teściem założyli fabrykę parową wraz z gorzelnią Weinbrennerei und Likörfabrik M. Hanauer & Sohn. Mieściła się przy Resenstraße 4/6 w dzielnicy Heidingsfeld, tuż przy torach kolejowych. Mieli sześć alembików szarentejskiego typu oraz piwnice z leżakującymi w beczkach destylatami. Produkowano tu głównie destylaty owocowe (m.in. cenioną kirschwasser, czyli destylat z wiśni), śliwowicę, destylaty z wytłoczyn winogron. Rozlewano także importowane z Francji koniaki, mieli filię w Châteauneuf-sur-Charente. Butelkowano Cognac Hanauer. Importowali też rum i arrack

Czytaj więcej

Punsch

tradycyjny likier, pity w Szwecji i Finlandii (tu pod nazwą punssi) od pierwszej połowy XVIII wieku. Nie należy mylić z ponczem, choć jest między nimi podobieństwo. Tradycyjnie punsch podawany był na ciepło i robiony na bazie przywożonego z Jawy arracku. Obecnie robiony jest także na bazie rumu. Tradycyjna receptura to: arrack, skórki cytrusowe (głównie cytryna i pomarańcze), przyprawy korzenne (przede wszystkim cynamon), liście herbaty, a także dużo cukru. Moc to zwykle 25-28%. Często dodawany był do wina. Dziś najczęściej jest podawany schłodzony w likierowym kieliszku, jest też składnikiem koktajli i wielu szwedzkich potraw, w tym zupy na punschu.

Czytaj więcej

Rockland

duża destylarnia z Kolombo – stolicy Sri Lanki – założona w 1924 roku. Początkowo produkowali wyłącznie arrack, dziś gama ich produktów jest bardzo szeroka. Firma chlubi się tym, że cały proces produkcji i utylizacji odpadów odbywa się w sposób ekologiczny. Portfolio obejmuje następujące marki: Rockland Dry Gin i Rockland Lemon Gin, Rockland White Rum i Rockland Red Rum, Keruv Vodka, brandy Hannappier, Old Keg Whisky, likiery Rockland Arrak Twist, wspaniały Ceylon Arrack destylowany z przefermentowanego mleczka kwiatu palmy kokosowej, starzony w beczkach wykonanych z drzewa Halmilla, Vat 9 Arrack, który leżakował 18 lat, VX Arrack – specjalny kupaż arracków leżakujących przez dziesięciolecia, Old Arrack, Paradise Arrack, Rockland Coconut Arrack, Governor’s Choice Arrack, Three Star Arrack i Three Star Arrack Gold. Są także importerem wielu światowych marek alkoholi.

Arrak

inaczej arrack to pomimo zbliżonej nazwy zupełnie inny trunek niż arak (arack). Jego nazwa pochodzi od palmy Areka katechu rosnącej w Indiach, która często jest wykorzystywana do produkcji tego niezwykłego, trochę mdłego trunku. Arrak wytwarza się współcześnie przede wszystkim w krajach Azji – w Indiach, Pakistanie, Indonezji, Filipinach, bardzo popularny jest na Sri Lance, ale też w Japonii, a i w niewielkich ilościach w Europie: Niemczech, Szwecji i Finlandii. Najczęściej do jego produkcji wykorzystywane są mdłe kwiaty palmy kokosowej, które poddawane są fermentacji – w ten sposób uzyskuje się lekkie wino palomowe. Wino następnie poddawane jest destylacji, na tym etapie dodaje się także melasy lub destylatu z trzciny cukrowej, a w niektórych przypadkach może to być brandy owocowa czy nawet zbożowa wódka. Moc trunku waha się od 33 do 50%. Destylarnie na Sri Lance oferują wysokiej klasy Arrak starzony 15 i więcej lat w beczkach z drzewa Halmilla, który jest znakowany: VSOA, VX, Old Reserve i Extra Special. W Indionezji sprzedawany jest Batavia Arrak robiony z dodatkiem rumu z trzciny cukrowej. Produkowany na Filipinach Arrak Lambanog zwykle powstaje w wyniku destylacji wyłącznie kwiatów kokosowych, a już po destylacji dodaje się np. owoców mango lub cynamonu by poprawić mdły smak destylatu. Doskonały arrak powstaje na Jawie – z trzciny cukrowej oraz czerwonego ryżu, o potężnej mocy 50%, ale bardzo łagodny w smaku. Arrak ma smak zbliżony do rumu, nie jest jednak tak aromatyczny, są w nim nuty goryczy i opiakania, w zależności od gatunku możemy w nim odkryć też smaki tropikalnych owoców, tytoniu, a nawet prażonego jęczmienia.

Czytaj więcej