Cana de Belem

cachaça, firmy Presidente Prudente, ulokowanej na Zachód od Sao Paulo. W aromacie: zielone małe banany pastewne i delikatnie zioła. Smak nieco przepalony, bananowo-eukaliptusowy. W finiszu mniej przyjemny – sól, pieprz, siarka. Oferowana jako niestarzony alkohol w wersjach 39% i 50% oraz w wersji starzonej 40%. Na rynku europejskim oferowana jako rhum agricole.

Czytaj więcej

Bem Bom

craftowa cachaça, prodkuwana przez firmę Armadillo Spirits z Minas Gerais, butelkowana z mocą 38%. W aromacie banany (milupa) i popiół, siarka. W smaku banany, trzcina cukrowa. Finisz słonawy, przesuszający i nadal dominacja banana.

Rum Love Festiwal 2018, czyli trzcina cukrowa w roli głównej

Rum. Często jest kojarzony z piractwem, Karaibami i Jack’iem Sparrow’em. Nie każdy jednak wie, z czego rum powstaje, skąd dokładnie pochodzi, jakie są jego style, i że to niesamowicie ciekawy gatunek alkoholu. Na każde z tych, oraz wiele innych pytań można było uzyskać odpowiedź w trakcie trwania drugiej edycji „Najbardziej aromatycznego festiwalu w Polsce”, który odbywał się w dniach 22-23 czerwca we Wrocławiu.

Czytaj więcej

Spotkanie z Weber Haus

Weber Haus to rodzinna firma, mają swoją plantację trzciny cukrowej i destylarnię, która produkuje ok. 500 tys. l alkoholu rocznie. Rodzina Ivoti wytwarza cachaçę od 70 lat. Uprawy trzciny są ekologiczne, w 100% naturalne, bez dodatku pestycydów, stąd na butelkach napis Organica. Fermentacja soku odbywa się do 24 godzin po tłoczeniu soku. Destylacja w alembikach brazylijskich. Eksportują do 20 krajów. Ich najczęściej nagradzanym produktem jest cachaça Amburana, leżakowana przez rok w beczkach z drewna amburana. Eksperymentują także z innego rodzaju drewnem, jest ponad 20 rodzajów drzewa, w których cachaça może być starzona. W tropikalnym klimacie nawet rok leżakowania ma wielki wpływ na profil aromatyczny alkoholu, niektóre cachaçy Weber Haus leżakują jednak sześć i więcej lat.

Czytaj więcej

Degustacja gruzińskiej chachy

Zapraszamy dzisiaj na degustację gruzińskiej chachy z Kachetii, z Telavi Wine Cellar. Spotkanie odbędzie się w KLAR (Warszawa, Krakowskie Przedmieście 41), początek o godz. 19.00. Chacha to regionalny gruziński alkohol, destylowany przy okazji produkcji win. Aromatyczny, o słodkich, kwiatowych aromatach i wyrazistym smaku, który przypomina grappę. Spotkanie poprowadzi Vano Makhniashvili.

Czytaj więcej

Ipanema

ładnie opakowana cachaça, dystrybuowana na europejskim rynku przez La Distilleriie Bottega. Destylowana w alembiku, starzona w beczkach po bourbonie, barwa słonecznikowa. Aromat słodki, waniliowy, rumowy. Smak niestety mdły, z nutą starej makulatury i lakieru. Moc – 38%. Nazwa nawiązuje do słynnej plaży i dzielnicy Rio de Janeiro.

Yaguara

wysokiej klasy brazylijska cachaça, produkowana przez firmę o tej samej nazwie od 2013 roku, destylowana w małym (750 l) miedzianym alembiku. Wytwarzana z soku z trzciny cukrowej, który fermentowany jest w stalowych cysternach do mocy ok. 12% z udziałem lokalnych szczepów drożdży. Oferowane są trzy rodzaje: Yaguara Branca, która przed rozlaniem do butelek przez dziesięć miesięcy odpoczywa w stalowych tankach, Yaguara Blue, która jest blendem Yaguara Branca oraz cachaçy, która leżakowała 5-6 lat w europejskim dębie, a także Yaguara Ouro, która rok spędza w beczkach z brazylijskiego drewna Cabrera, potem rok w beczkach z białego amerykańskiego dębu, a następnie mieszana jest z cachaçą, która leżakowała rok w beczkach z drewna amburana.

Czytaj więcej

Fio do Bigode

bardzo oryginalna cachaça, ciekawostka jest, że pomysł narodził sie nie w Brazylii lecz w… Danii. Para barmanów z Kopenhagi, zakochanych w cachaça, postanowiło pojechać do Brazylii na rekonesans, by znaleźć cos lepszego niż masowa eksportowa oferta, jaka zalewa europejskie bary. Znaleźli odpowiedni produkt w Nova Uniao, godzinę drogi od Belo Horizonte. Rodzina Caetanos robi tu wszystko ręcznie, od uprawy i zbioru trzciny cukrowej, po destylację. Rocznie butelkują ok. 100 tys. l. Efektem jest cachaça o aromacie bardzo bananowym. W ustach także banany, ale też anyż i kmin, a nawet nutka piołunu i czarnej herbaty. Finisz długi i przyjemnie gorzki. Niezwykła. Moc – 40%. Nazwa Fio do Bigode odnosi się do zakręconych latynoskich wąsów.

Bossa

nie starzona cachaça o typowym, nieco mdłym, aromacie przefermentowanej trzciny. W ustach słodko i przyjemnie, miodowo i owocowo – słodkie pomarańcze, ananas. Nazwa odwołuje się do rytmu bossa nova. Producentem jest firma Bossa International z Rio. Moc – 40%.

Indiana

cachaça dystrybuowana w Europie przez francuskiego giganta, Slaur International. Aromat przefermentowanej trzciny i delikatnie orzechy nerkowca w tle. Smak kwaśny, gorzki. Tylko do koktajli. Moc – 38%.

Calidao

tania brazylijska cachaça, produkowana dla sieci sklepów Jeronimo Martins w całej Europie, w szczególności na rynek niemiecki, ale dostępna także w polskich Biedronkach. Aromat delikatny, słodki, cukrowy, z nutą trawiastą i kaszki bananowej. Oleista, lepka. O ile aromat jest zachęcający, to w ustach nieprzyjemna, agresywny smak przefermentowanej melasy, pieprz i cierpkość. Brak jej gładkości i egzotycznej słodyczy, tak charakterystycznej dla brazylijskich trunków. W finiszu wręcz czuć paprykę.

Velho Barreiro

marka brazylijskiej cachaça, produkowanej od 1873 roku. Producent z Rio Claro ma długą nazwę, to firma Demônio de La Noche Reunidos em Tatuzinho Três Fazendas. Jest to region znany z upraw trzciny cukrowej. Świeżo wyciśnięty sok z trzciny jest fermentowany w wielkich drewnianych kadziach, im właśnie trunek zawdzięcza nazwę, gdyż po portugalsku zwane są velho barreiro. Po destylacji trunek leżakuje w gigantycznych, mieszczących 100 tys. l, beczkach wykonanych z lokalnego drzewa znanego jako jequitibá-rosa (cariniana legalis). Beczki te mają po kilkadziesiąt lat i stanowią część spuścizny firmy, to właśnie im cachaça Velho Barreiro zawdzięcza niepowtarzalny smak. Dodatkowo do leżakowania używa się beczek po maderze. Jest to bardzo udany, delikatny i słodki trunek o mocy 39%. W aromacie: banany i lichii, w smaku czarny bez i miód, finisz słodki, zdecydowanie miodowy, przyjemny. Jest także wersja Velho Barreiro Gold, o tej samej mocy.

Leblon

marka cachaça z wyższej półki, o słodkim, przyjemnym aromacie owoców tropikalnych, zwłaszcza mango. Produkowana od 2005 roku przez Leblon Holdings LLC, firmę z Bermudów, przejętą w połowie 2015 roku przez grupę Bacardi. Destylowana w małych miedzianych alembikach w destylarni Maison Leblon w brazylijskim mieście Minas Gerais. Obecna na rynkach w 35 krajach.

Sambaroca

cachaça, która trafia głównie na rynek niemiecki do sieci Aldi, jakość w stosunku do ceny satysfakcjonująca – jest aromatyczna, słodka i delikatna, o smaku przefermentowanej trzciny cukrowej. Moc – 40%.

Espírito de Minas

wysokiej klasy brazylijska wódka z trzciny cukrowej, czyli cachaça. Ta destylowana jest w tradycyjnych alembikach typu Charente, starzona dwustopniowo, najpierw w wielkich beczkach typu tun, zrobionych z egzotycznego drewna Jequitibá, potem w beczkach z innego egzotycznego drzewa – Ipê. Wytwarzana w niewielkich partiach w destylarni w Minas Gerais. Ma niezwykły smak słodkich egzotycznych owoców, a przede wszystkim bananów. Niemal klarowna, moc – 43%.