Yaguara

wysokiej klasy brazylijska cachaça, produkowana przez firmę o tej samej nazwie od 2013 roku, destylowana w małym (750 l) miedzianym alembiku. Wytwarzana z soku z trzciny cukrowej, który fermentowany jest w stalowych cysternach do mocy ok. 12% z udziałem lokalnych szczepów drożdży. Oferowane są trzy rodzaje: Yaguara Branca, która przed rozlaniem do butelek przez dziesięć miesięcy odpoczywa w stalowych tankach, Yaguara Blue, która jest blendem Yaguara Branca oraz cachaçy, która leżakowała 5-6 lat w europejskim dębie, a także Yaguara Ouro, która rok spędza w beczkach z brazylijskiego drewna Cabrera, potem rok w beczkach z białego amerykańskiego dębu, a następnie mieszana jest z cachaçą, która leżakowała rok w beczkach z drewna amburana.

Czytaj więcej

Fio do Bigode

bardzo oryginalna cachaça, ciekawostka jest, że pomysł narodził sie nie w Brazylii lecz w… Danii. Para barmanów z Kopenhagi, zakochanych w cachaça, postanowiło pojechać do Brazylii na rekonesans, by znaleźć cos lepszego niż masowa eksportowa oferta, jaka zalewa europejskie bary. Znaleźli odpowiedni produkt w Nova Uniao, godzinę drogi od Belo Horizonte. Rodzina Caetanos robi tu wszystko ręcznie, od uprawy i zbioru trzciny cukrowej, po destylację. Rocznie butelkują ok. 100 tys. l. Efektem jest cachaça o aromacie bardzo bananowym. W ustach także banany, ale też anyż i kmin, a nawet nutka piołunu i czarnej herbaty. Finisz długi i przyjemnie gorzki. Niezwykła. Moc – 40%. Nazwa Fio do Bigode odnosi się do zakręconych latynoskich wąsów.

Bossa

nie starzona cachaça o typowym, nieco mdłym, aromacie przefermentowanej trzciny. W ustach słodko i przyjemnie, miodowo i owocowo – słodkie pomarańcze, ananas. Nazwa odwołuje się do rytmu bossa nova. Producentem jest firma Bossa International z Rio. Moc – 40%.

Calidao

tania brazylijska cachaça, produkowana dla sieci sklepów Jeronimo Martins w całej Europie, w szczególności na rynek niemiecki, ale dostępna także w polskich Biedronkach. Aromat delikatny, słodki, cukrowy, z nutą trawiastą i kaszki bananowej. Oleista, lepka. O ile aromat jest zachęcający, to w ustach nieprzyjemna, agresywny smak przefermentowanej melasy, pieprz i cierpkość. Brak jej gładkości i egzotycznej słodyczy, tak charakterystycznej dla brazylijskich trunków. W finiszu wręcz czuć paprykę.

Velho Barreiro

marka brazylijskiej cachaça, produkowanej od 1873 roku. Producent z Rio Claro ma długą nazwę, to firma Demônio de La Noche Reunidos em Tatuzinho Três Fazendas. Jest to region znany z upraw trzciny cukrowej. Świeżo wyciśnięty sok z trzciny jest fermentowany w wielkich drewnianych kadziach, im właśnie trunek zawdzięcza nazwę, gdyż po portugalsku zwane są velho barreiro. Po destylacji trunek leżakuje w gigantycznych, mieszczących 100 tys. l, beczkach wykonanych z lokalnego drzewa znanego jako jequitibá-rosa (cariniana legalis). Beczki te mają po kilkadziesiąt lat i stanowią część spuścizny firmy, to właśnie im cachaça Velho Barreiro zawdzięcza niepowtarzalny smak. Dodatkowo do leżakowania używa się beczek po maderze. Jest to bardzo udany, delikatny i słodki trunek o mocy 39%. W aromacie: banany i lichii, w smaku czarny bez i miód, finisz słodki, zdecydowanie miodowy, przyjemny. Jest także wersja Velho Barreiro Gold, o tej samej mocy.

Leblon

marka cachaça z wyższej półki, o słodkim, przyjemnym aromacie owoców tropikalnych, zwłaszcza mango. Produkowana od 2005 roku przez Leblon Holdings LLC, firmę z Bermudów, przejętą w połowie 2015 roku przez grupę Bacardi. Destylowana w małych miedzianych alembikach w destylarni Maison Leblon w brazylijskim mieście Minas Gerais. Obecna na rynkach w 35 krajach.

Espírito de Minas

wysokiej klasy brazylijska wódka z trzciny cukrowej, czyli cachaça. Ta destylowana jest w tradycyjnych alembikach typu Charente, starzona dwustopniowo, najpierw w wielkich beczkach typu tun, zrobionych z egzotycznego drewna Jequitibá, potem w beczkach z innego egzotycznego drzewa – Ipê. Wytwarzana w niewielkich partiach w destylarni w Minas Gerais. Ma niezwykły smak słodkich egzotycznych owoców, a przede wszystkim bananów. Niemal klarowna, moc – 43%.

Magnífica

znakomita brazylijska wódka z trzciny cukrowej, czyli cachaça, produkowana w zakładach o tej samej nazwie w pobliżu Rio de Janeiro. Stworzył ją miłośnik cachaçy, João Luiz de Feria, od początku z zamysłem, że będzie to trunek klasy premium. Od 2009 roku niezmiennie jest w gronie Top 5 najlepszej cachaçy według ocen specjalistów, jej pełna nazwa Magnífica cachaça do Brasil oddawać ma jej typowo lokalny, a przy tym wyjątkowy charakter. I rzeczywiście jest wyjątkowa, niemal niezrównana (poważnym konkurentem jest Ypióca). Wspaniały, słodki, tropikalny, bananowy smak i aromat ma najprostsza Magnífica Tradicional (45%), biała, spędziła dwa lata w beczkach z egzotycznego drzewa Ipê. Według mnie to najlepsza biała cachaça, przynajmniej lepszej nie próbowałem i szkoda jej do drinków jak Caipirinha. Również bardzo dobra, choć pozbawiona tej owocowej świeżości, jest Magnífica Envelhecida (43%), barwy bursztynowej, dwa lata spędziła w beczkach po szkockich whisky, z nutami wanilii, karmelu, zdecydowanie słodka i bardzo delikatna. I wreszcie mistrzowska Magnífica Reserva Soleira (43%) – orzechowy kolor, bardzo sodki aromat trzciny cukrowej, w ustach czekolada i cytrusy. Leżakowała piętnaście lat w systemie Solera, z czego minimum dziesięć lat w beczkach po Bourbonie Jack Daniel’s. Potężna, bogata cachaça. Na rynkach europejskich firma znana jest dzięki niemieckiemu przedstawicielstwu, firmie Perola z Norymbergii.

Czytaj więcej

Nêga Fulô

wysokiej jakości cachaça, czyli brazylijska wódka z trzciny cukrowej, produkowana przez firmę Fazenda Soledade z okolic Rio de Janeiro, znaną w Europie przede wszystkim dzięki popularnej cachaça CanaRio. Nêga Fulô produkowana jest od 1977 roku i dostępna w kilku wersjach, w tym ekskluzywnej, leżakującej przez trzy lata i oferowanej w kamionkowych flaszach. Europejskim dystrybutorem jest koncern Diageo a na rynku niemieckim firma Borco z Hamburga, ale dostępna jest w Europie tylko jedna wersja – młoda biała cachaça w oplatanych trzciną butelkach. Firma Fazenda Soledade, mimo bliskości wielkiej aglomeracji, ulokowana jest w dziewiczo czystym regionie leśnym, w wiosce Nova Friburgo, tu też jest źródło wody wykorzystywanej do rozcieńczania alkoholu. Cachaça jest dwukrotnie destylowana w małych miedzianych alembikach. Proces starzenia trunku trwa od roku do trzech lat i podzielony jest na trzy etapy. Początkowo trunek trafia do wielkich beczek typu tun, zrobionych z egzotycznego drewna Jequitibá, które przekazuje trunkom nuty cytrusowe. Następnie leżakuje w starych beczkach z amerykańskiego dębu, by na sam koniec trafić ponownie do wielkich beczek, tym razem wykonanych z innego egzotycznego drzewa – Ipê. To ostatnie oddaje alkoholowi smak tytoniu i ziół. Przed rozlaniem do butelek jest filtrowana przez węgiel drzewny.

CanaRio

jeden z najbardziej popularnych i najczęściej spotykanych w barach gatunków brazylijskich destylatów typu cachaça. CanaRio powstaje w wyniku fermentacji, a następnie destylacji w miedzianych alembikach, świeżego soku z trzciny cukrowej – ręcznie zbieranej, pochodzącej ze specjalnych upraw rosnących na wzgórzach São Fidelis. To młody, niestarzony trunek, który zachowuje wszystkie aromaty typowe dla trzciny cukrowej. Jest to cachaça ze średniej półki, produkt eksportowy, nie wybijający się, raczej nadaje się jako składnik drinku Caipirinha niż do konsumowania w szotach. Samodzielnie smakuje dość ostro, ale jednocześnie orzeźwiająco. Klarowna, o mocy 40%. Marka powstaje niedaleko Rio de Janeiro, w gorzelni Fazenda Soledade, założonej w 1977 roku jako rodzinny biznes. Cachaça Nêga Fulô (znana w Europie dzięki dystrybucji Diageo) a po niej CanaRio destylowane są od początku istnienia firmy. Inne ich marki to: Cachaça Fazenda Soledade, Moleca i Tucano. Na rynki europejskie CanaRio dostarcza niemiecka firma Borco z Hamburga.

Czytaj więcej