Kabrisa

tania cachaça butelkowana we Francji dla Auchan. Zapach w pierwszej chwili rześki i soczysty, ale po pewnym czasie robi się ziemisty a nawet metaliczny. Smak cierpko-słodki, jakby zacukrzona przefermentowana limonka. Finisz zupełnie nijaki, brakuje mocy alkoholu, oleistości, ciała. Fermentacja, cytrusy i nic ponadto. Moc – 37,5%.

Old Cesar 88

marka na rynku od 1976 roku, niedawno odświeżona butelka. To cachaça z oferty CRS Brands, jednego z największych producentów alkoholi w Brazylii. CRS ma zakłady produkcyjne w Jundiaí i Suape, które dają możliwość produkcji 20 mln l alkoholu rocznie. Należą do nich takie marki jak: Sidra Cereser, wina musujące Chuva de Prata, wermuty Cortezano, wódki Kadov i Roskoff, brandy 88, likier na baize whisky Chancellor i inne, w tym wiele win. Old Cesar 88 Aguardente Composta Carvalho ma 39% i zapach drewna, wanilii, orzechów. W smaku wanilia i rodzynki, suszone morele, orzechy. Finisz to lekka herbatka. Przez krótki czas alkohol leżakował w dębowych beczkach.

Reservado Zito de Ipê

Cachaça, która leżakowała w mocno wypieczonych, wytostowanych beczkach z brazylijskiego egzotycznego drewna ipê . Mocno wypieczone beczki dały aromaty wędzonych śliwek, suszu wigilijnego, wędzonego bekonu. Smak został absolutnie zdominowany przez wędzone śliwki. Finisz gorzki, wędzony, nieco słony. Moc – 40%.

Yaguara Ouro

kolejna odsłona jednej z najlepszych marek cachaça. Destylowana w małym alembiku, w cenionym zakładzie Weber Haus, Yaguara Ouro dojrzewała przez rok w beczkach z brazylijskiego drewna cabreuva, potem rok w beczkach z białego amerykańskiego dębu, a następnie mieszana jest z cachaça, która leżakowała rok w beczkach z drewna amburana. którym zawdzięcza niecodzienne aromaty. Poza słodyczą czekolady możemy tu znaleźć zaskakujące nuty naci czy selera. W smaku cynamon i banany, zaś finisz to banany, śliwki, tytoń oraz skóra. Moc – 42%.

Rum Love Festiwal 2019: Rekord frekwencji we Wrocławiu

To była trzecia edycja wrocławskiego festiwalu Rum Love, chyba pod każdym względem najbardziej udana. Przede wszystkim wreszcie dopisała publiczność, ale też było wiele rumów, w tym bardzo dużo zupełnie premierowych butelek. Stosunek nowości do evergreenów był wręcz niespotykany, szacuję, że co trzecia pokazywana butelka w polskiej dystrybucji jest co najwyżej od roku lub w ogóle nie ma jej w dystrybucji, gdyż dopiero szuka importera. Dla miłośników rumu była to zatem niepowtarzalna okazja, by zagłębić się w festiwalu nowości i różnorodności.

Czytaj więcej

Show Rum Warsaw 2019: od południa do północy

11 maja w Centrum Koneser odbyła się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizator zebrał wcześniej bogate doświadczenie w kolejnych edycjach festiwali Whisky Live Warsaw, więc premiera była w pełni profesjonalna, nie zawiedli wystawcy, liczba odwiedzających była znacznie wyższa niż na festiwalach Rum Love we Wrocławiu, a przede wszystkim nie brakowało rumów i innych trunków, bo była to impreza nie tyle rumowa, co alkoholi tropikalnych, z akcentem cachaça, mezcalu, tequili czy alkoholi leżakowanych w beczkach po rumach. Przestrzeń była na tyle kameralna, że wszystkie prezentowane butelki dałoby się zliczyć. Według mnie było co najmniej 200 różnych rumów do spróbowania, ok. 30 butelek tequili i mezcalu oraz ponad 10 butelek cachaça, a łącznie do spróbowania było ponad 260 różnych alkoholi, z czego około 90% w cenie biletu. Nawet jeśli gdzieś na butelkach zawieszone były ceny, to opiekunowie stoisk i tak hojnie częstowali bezpłatnymi próbkami. Pod względem wyboru impreza była niezwykle udana. Zadbano też o wodę, a nawet o bezpłatne napoje gazowane, które pasowały do rumów.

Czytaj więcej

Ypióca

marka cachaça, jednej z najlepiej znanych i sprzedawanych na świecie, od 2012 roku należąca do Diageo. Produkowana w Brazylii od 1846 roku. Firma Ypióca ma m.in. własne uprawy trzciny cukrowej, a także produkują m.in. bardzo popularną w Brazylii markę wody mineralnej – Naturágua. Na lokalny rynek poza cachaça Ypióca produkują także inna markę – Sapupara. Przy destylarni w Maranguape w prowincji Ceará działa muzeum cachaça. Za prawa do marki Diageo zapłaciło 450 mln USD. Produkują także likiery i napoje ready-to-drink. Ich łączna roczna produkcja to ponad 400 tys. l alkoholu. Ypióca leżakuje minimum 2 lata w beczkach z drzewa freijo (odmiana tamaryndowca), zaś charakterystyczne butelki otacza plecionka z trzciny wytwarzana ręcznie. Oferowana w wersjach Prata (biała), Oura (złota), Ypióca Crystal oraz dłużej leżakujących, jak: Ypióca 160, Ypióca 150, Ypióca Reserva (z beczek dębowych) czy Ypióca Organica z ekologicznych upraw trzciny, są też likiery na bazie tej cachaçy. Klasyczna Ypioca Prata (39%) ma aromat fermentacji, przefermentowanych bananów, kwaśnego ziarna. W smaku bardzo bananowa, wytrawna, nuta liści wiśni. Finisz ziołowy – rozmaryn i igliwie, oczywiście wciąż banan.

Czytaj więcej

Niezwykłe spotkanie z cachaça

29 października w barze Kita Koguta odbyła się niecodzienna degustacja. Leszek Wedzicha, organizator Festiwalu Cachaça w Wielkiej Brytanii, zaprezentował czternaście butelek kraftowych cachaça, destylowanych w tradycyjny sposób w alembikach, pochodzących od małych, niezależnych producentów. Jeszcze nigdy w Polsce nie było tak szerokiej prezentacji narodowego trunku Brazylii. W spotkaniu uczestniczyli zastępca szefa misji Ambasady Brazylii w Polsce, minister Leonardo Cleaver de Athayde oraz Elżbieta Jura z Polish Portugal Chamber of Commerce.

Czytaj więcej

Cana de Belem

cachaça, firmy Presidente Prudente, ulokowanej na Zachód od Sao Paulo. W aromacie: zielone małe banany pastewne i delikatnie zioła. Smak nieco przepalony, bananowo-eukaliptusowy. W finiszu mniej przyjemny – sól, pieprz, siarka. Oferowana jako niestarzony alkohol w wersjach 39% i 50% oraz w wersji starzonej 40%. Na rynku europejskim oferowana jako rhum agricole.

Czytaj więcej

Rum Love Festiwal 2018, czyli trzcina cukrowa w roli głównej

Rum. Często jest kojarzony z piractwem, Karaibami i Jack’iem Sparrow’em. Nie każdy jednak wie, z czego rum powstaje, skąd dokładnie pochodzi, jakie są jego style, i że to niesamowicie ciekawy gatunek alkoholu. Na każde z tych, oraz wiele innych pytań można było uzyskać odpowiedź w trakcie trwania drugiej edycji „Najbardziej aromatycznego festiwalu w Polsce”, który odbywał się w dniach 22-23 czerwca we Wrocławiu.

Czytaj więcej

Spotkanie z Weber Haus

Weber Haus to rodzinna firma, mają swoją plantację trzciny cukrowej i destylarnię, która produkuje ok. 500 tys. l alkoholu rocznie. Rodzina Ivoti wytwarza cachaçę od 70 lat. Uprawy trzciny są ekologiczne, w 100% naturalne, bez dodatku pestycydów, stąd na butelkach napis Organica. Fermentacja soku odbywa się do 24 godzin po tłoczeniu soku. Destylacja w alembikach brazylijskich. Eksportują do 20 krajów. Ich najczęściej nagradzanym produktem jest cachaça Amburana, leżakowana przez rok w beczkach z drewna amburana. Eksperymentują także z innego rodzaju drewnem, jest ponad 20 rodzajów drzewa, w których cachaça może być starzona. W tropikalnym klimacie nawet rok leżakowania ma wielki wpływ na profil aromatyczny alkoholu, niektóre cachaçy Weber Haus leżakują jednak sześć i więcej lat.

Czytaj więcej

Degustacja gruzińskiej chachy

Zapraszamy dzisiaj na degustację gruzińskiej chachy z Kachetii, z Telavi Wine Cellar. Spotkanie odbędzie się w KLAR (Warszawa, Krakowskie Przedmieście 41), początek o godz. 19.00. Chacha to regionalny gruziński alkohol, destylowany przy okazji produkcji win. Aromatyczny, o słodkich, kwiatowych aromatach i wyrazistym smaku, który przypomina grappę. Spotkanie poprowadzi Vano Makhniashvili.

Czytaj więcej

Ipanema

ładnie opakowana cachaça, dystrybuowana na europejskim rynku przez La Distilleriie Bottega. Destylowana w alembiku, starzona w beczkach po bourbonie, barwa słonecznikowa. Aromat słodki, waniliowy, rumowy. Smak niestety mdły, z nutą starej makulatury i lakieru. Moc – 38%. Nazwa nawiązuje do słynnej plaży i dzielnicy Rio de Janeiro.